Manastirea Sfanta Ecaterina se afla pe Muntele Sinai in Egipt si este cea mai veche manastire ortodoxa din lume. S-a numit la inceput “Sfanta si Imparateasca Manastire de pe Muntele Sinai unde a pasit Dumnezeu”, dezvaluind astfel importanta acestui munte. Pe varful Muntelui Sinai s-a urcat Moise pentru a primi indrumari de la Dumnezeu, precum si tablele Legii care contineau cele zece porunci. Atat crestinii, cat si musulmanii si evreii vin aici sa se roage si sa se inchine, pentru ca fiecare credinta recunoaste aceasta intamplare, cand Dumnezeu i-a vorbit lui Moise.
Inceputurile Manastirii Sfanta Ecaterina se identifica cu perioada de acum trei milenii, insa constructia actuala este ceva mai noua. Oamenii din Egipt au fost convertiti la crestinism de catre Apostolul Marcu, iar la o perioada dupa acest eveniment comunitatile iudaice au raspandit credinta in Iisus, producandu-se astfel o separare intre acestia si crestini. Acest lucru a dus la dorinta unei religii noi, care sa uneasca toti credinciosii. Astfel, in Egipt s-a infiintat prima scoala catehetica, in care cei care au imbratisat noua religie erau invatati atat elemente de teologie, cat si elemente apartinand stiintelor profane.
Aceasta scoala se afla in Alexandria, unde au aparut noi dogme, cum ar fi arianismul, care spunea ca Iisus este cea mai de seama fiinta a Tatalui, insa nu este unul si acelasi cu El. Tot in Egipt a aparut si monahismul, egiptenii considerandu-i pe Sfantul Antonie cel Mare si pe Sfantul Pahomie intemeietorii acestui stil de viata. Viata monahala de pe Muntele Sinai se datoreaza Sfantului Antonie cel Mare, iar Imparatul Iustinian a construit manastirea in forma sa actuala in secolul al VI-lea, desi exista dovezi care atesta faptul ca viata monahala exista de ceva timp pe acest munte. Se pare ca in anul 330, Sfanta Imparateasa Elena a ridicat o capela pe locul Rugului Aprins, de unde Dumnezeu i-a vorbit lui Moise, iar 50 de ani mai tarziu acest fapt a fost consemnat intr-un document de Aegeria, o pelerina din Occident.
Zidurile de la Manastirea Sfanta Ectaerina care se pot vedea astazi au fost ridicate de Iustinian cel Mare pentru a le oferi protectie calugarilor de aici in vremurile in care triburile arabe veneau sa ii jefuiasca. Mai mult, el a adus soldati valahi sa pazeasca zidurile si acestia, desi au fost crestini ortodocsi la inceput, astazi se roaga lui Alah. Capela imparatesei Elena a fost inclusa in constructia bazilicii, care a durat noua ani. Pentru a ii ajuta pe calugari si a ii proteja de beduini, Iustinian a ridicat niste ziduri cu o grozime intre 2 si 3 metri si cu o inaltime de pana la 35 de metri in jurul lacasului. Fortificatia a ramas in picioare si pana astazi, desi ar fi putut avea probleme in anul 641, cand stapanirea islamica a luat Egiptul. Atunci, cei de la manastire i-au solicitat lui Mahomed un document care sa le asigure protectia, iar o copie dupa acest document, semnat cu amprenta palmei sale deoarece nu stia sa scrie, se afla la muzeul de la manastire.
Manastirea Sfanta Ecaterina o are protectoare, asa cum sugereaza si numele, pe Sfanta Mare Mucenita Ecaterina. Aceasta s-a nascut intr-o familie in care tatal era pagan, iar mama crestina. Mama a fost cea care a educat-o intr-un spirit religios si a avut grija sa ii ofere o educatie buna, ea ascunzandu-si religia de teama persecutiilor. Se pare ca Ecaterina a invatat multa filosofie, dar si elemente de medicina studiind lucrarile lui Platon, Aristotel, Galen si Hipocrate. Atunci cand a venit vremea casatoriei, le-a spus parintilor ca barbatul cu care va intemeia o familie trebuie sa fie intelept, frumos, bogat si nobil, asa cum era si ea.
Niciunul dintre pretendenti nu indeplinea toate cele patru cerinte, asa ca mama ei s-a dus sa se sfatuiasca cu un preot, care s-a gandit ca pentru Ecaterina cel mai bun este chiar Hristos. I-a dat mamei sale o icoana cu Maica Domnului si i-a spus sa se roage in fiecare noapte la ea si poate Fecioara se va indupleca si-l va arata pe cel ales. A visat intr-o noapte Fecioara cu pruncul in brate, dar Fiul nu dorea sa se uite la Ecaterina, considerand-o deloc inteleapta, saraca si deloc de vita nobila. Apoi a spus ca daca vrea sa Il vada, trebuie sa se duca la preotul care i-a dat icoana ca sa o invete credinta adevarata.
Dupa ce a invatat despre credinta si s-a botezat, protectoarea Manastirii Sfanta Ecaterina a avut din nou un vis, in care Iisus a marturisit ca vrea sa se logodeasca cu ea, iar Fecioara Maria i-a pus pe deget un inel. A doua zi cand s-a trezit avea un inel de logodna pe deget, iar fiecare pelerin ce se inchina la moastele Sfintei Ecaterina primesc de la calugari un inel simbolic. Pentru ca imparatul Egiptului de atunci, Maximin Daia, a venit la Alexandria ca sa ii prigoneasca pe crestini, Ecaterina s-a hotarat sa il infrunte. Stiind ca e o fata cu multe cunostinte de filosofie, imparatul s-a gandit sa o provoace la o lupta filosofica cu 50 dintre cei mai de seama filosofi din Egipt.
A fost ajutata de Arhanghelul Gavriil sa explice importanta Mantuitorului si a religiei pe care o adoptase si a reusit sa ii convinga pe cei 50 de filosofi sa se converteasca, insa Maximin i-a ars pe rug pentru ca au pierdut, iar pe Ecaterina a torturat-o ca sa se lepede de credinta in Hristos. Pentru ca a suportat torturile cu stoicism, sotia imparatului a vizitat-o, convertindu-se la crestinism dupa aceasta vizita. A fost omorata de sotul ei, iar pe Ecaterina a decapitat-o si se spune ca in loc de sange, din trupul ei a curs lapte, iar corpul a fost luat de ingeri si ascuns pe Muntele Sinai.
Tezaurul de la Manastirea Sfanta Ecaterina este unul impresionant. Este singurul lacas ortodox care are o colectie de icoane din intreaga istorie a bisericii – aici se afla Mozaicul Schimbarii la Fata, unul dintre cele mai vechi mozaicuri pastrate, precum si icoane pictate cu culori topite in ceara sau o colectie de manuscrise din intreaga lume, a doua dupa colectia de la Vatican. Printre obiectele de aici se regasesc si manuscrise sau odoare donate de domnitori romani, dar si un portret al lui Voda Brancoveanu.
Astazi, manastirea poate fi vizitata de luni pana sambata, doar intre orele 9-12, pentru ca numarul mare de vizitatori ii poate deranja pe calugarii de aici.