Mănăstirea Sfânta Treime – Magina este o mănăstire ortodoxă de călugări, aflată în localitatea Magina din judeţul Alba. Se ajunge la ea de pe DJ 107I care leagă oraşul Aiud de Magina, distanța fiind de circa opt kilometri.
Data exactă a construirii Mănăstirii Sfânta Treime – Magina nu este certă, părerile fiind împărţite. Dacă Nicolae Iorga spunea că a fost ridicată în anul 1611, un arhitect care a efectuat săpături arheologice aici îl contrazice, spunând că datează din 1550. Se ştie sigur că, până în anul 1700, a fost biserică de mir pentru ortodocşi, fiind apoi luată cu forţa de către uniaţi. Mănăstirea era folosită de călugării indisciplinaţi, trimişi aici de către Blaj.
În anul 1948, Mănăstirea Sfânta Treime – Magina revine în posesia ortodocşilor. Cu toate acestea, biserica funcţionează tot ca biserică de mir. A avut de îndurat şi celebrul decret comunist din anul 1959, care a oprit iniţiativa reînfiinţării unei mănăstiri în adevăratul sens al cuvântului.
Tot în perioada comunistă, a fost restaurată, îngrijindu-se de ea Episcopul Caransebeșului, Andrei Andreicut. În anul 1992, biserica a fost resfințită de acelaşi episcop şi abia în anul 1997 a primit statutul de “mănăstire ortodoxă”. Mai mult, a fost construită o nouă biserică, mănăstirii adaugându-i-se şi hramul Sfântului Evanghelist Ioan.
Biserica veche a Mănăstirii Sfânta Treime – Magina are dimensiuni mici şi este simplă, însă este considerată una dintre cele mai frumoase biserici din judeţul Alba. La început, a avut numai naos şi altar, abia după anul 1800 fiindu-i adăugat pronaosul.
Deasupra acestuia, se află o turlă oarbă, de formă pătrată, în care funcţionează şi clopotniţa. A fost pictată în interior în anul 2000, de către o familie de pictori din Turda.
Iniţial, Mănăstirea Sfânta Treime – Magina a fost înconjurată de un zid de incintă, necesar pentru acele vremuri instabile. Astăzi, mai poate fi văzută poarta cu arcadă, care a fost, între timp, restaurată. Mănăstirea mai conţine şi un corp de chilii, precum şi un altar de vară, folosit iarna că aghiazmatar.
Construcția mănăstirii, cu arhitectura sa tradițională și designul care respectă canoanele ortodoxe, face din Mănăstirea Sfânta Treime – Magina un simbol al rezistenței culturale și spirituale în regiune. Fiecare piatră și frescă a mănăstirii povestește despre dedicarea și credința comunității monahale care își continuă viața aici, departe de agitația urbană.