Mănăstirea Sfântul Ioan Rusul este una dintre cele mai noi mănăstiri construite în România, luând fiinţă în anul 2008. Se află chiar la marginea comunei Slobozia din judeţul Giurgiu, foarte aproape de Dunăre. A fost ridicată în locul unei unităţi militare care a aparţinut Poliţiei de Frontieră Giurgiu, iar lângă ea se află o rezervaţie de păduri seculari, care i-a fost dată în folosinţă.
Protosinghelul Macarie Șotârcă a fost cel care a demarat lucrările pentru ridicarea mănăstirii Sfântul Ioan Rusul. Acesta a devenit stareţul lăcaşului, iar în a doua zi de Crăciun, anul 2008, a fost oficiată prima slujbă în paraclisul de aici. Stareţul, care a crescut în cadrul Schitului Dârvari din Bucureşti, a fost sprijinit în acţiunile sale de către P.S. Dr. Ambrozie Meleaca, acesta din urmă fiind prezent şi la Liturghia din decembrie 2008.
Ridicarea paraclisului a durat în jur de o lună de zile, acest lucru fiind posibil datorită a şase echipe de meşteri din Piatra Neamţ, care au lucrat neîncetat. Tot în această perioadă, s-a ridicat o clădire cu un etaj, parterul fiind destinat unei săli de mese pentru 50 de persoane, iar la etaj se găsesc şase chilii.
Paraclisul Mănăstirii Sfântul Ioan Rusul are o catapeteasmă din lemn de stejar, care a fost sculptată manual de meşterii din Piatra Neamţ. A fost împodobită cu diverse icoane care datează din secolul al XVIII-lea şi care au fost dăruite de Muzeul Episcopiei.
Iniţial, au fost în posesia Mănăstirii Căscioarele şi tot de la această mănăstire provin cele două icoane împărăteşti care stau pe pereţii albi ai catapetesmei. Mănăstirea a primit din partea P.S. Dr. Ambrozie o icoană din argint a Sfântului Ioan Rusul, dar şi fragmente din moaştele sfântului. La rândul său, P.S. Dr. Ambrozie le-a primit de la biserica Sfântul Ioan Rusul din insula grecească Evia.
Pe lângă moaştele sfântului căruia i s-a închinat biserica, Mănăstirea Sfântul Ioan Rusul deţine părticele din moaştele mai multor sfinţi, cum ar fi Sfântul Ioan Gură de Aur, Sfântul Ierarh Nicolae, Sfânta Mare Muceniţă Ecaterina, Sfântul Ierarh Haralambie şi mulţi alţii.
Astăzi, în această mănăstire, vieţuiesc patru monahi, însă se pare că numărul lor va creşte curând. Numărul redus din obşte este cauzat de faptul că zona nu este prea bogată din punct de vedere religios şi spiritual, fiind construite, în ultimii ani, doar opt mănăstiri. Cu toate acestea, cei patru monahi aşteaptă zi de zi credincioşii să le calce pragul.
Construită pe terenul unei foste unități militare a Poliției de Frontieră Giurgiu, Mănăstirea Sfântul Ioan Rusul a transformat un spațiu odată dedicat apărării într-unul de refugiu spiritual și pace. Designul său arhitectural modern îmbrățișează tradițiile ortodoxe, oferind un spațiu de rugăciune și meditație pentru comunitate și pelerini.
Așezarea mănăstirii lângă o rezervație naturală adaugă o valoare suplimentară vizitei, permițând vizitatorilor să combine contemplația spirituală cu aprecierea frumuseții naturale nealterate. Pădurile din apropiere sunt un sanctuar pentru biodiversitate și oferă trasee de drumeții și locuri de picnic pentru cei care caută liniște în natură.