Mănăstirea Sfântul Pantelimon din Siliştea Gumeşti este, poate, cea mai cunoscută mănăstire din judeţul Teleorman, datorită minunilor care s-au petrecut în anul 2004. Aşa cum îi spune şi numele, biserica este închinată Sfântului Pantelimon, în timp ce paraclisul poartă hramul “Sfântul Ioan Gură de Aur”.
Accesul la Mănăstirea Sfântul Pantelimon se face de pe DN 65A, din comuna Balaci, aflată la aproximativ 30 de kilometri de Roşiorii de Vede. De aici, se urmează DJ 703 care duce chiar în localitatea natală a lui Marin Preda. Mănăstirea a luat fiinţă în anul 1998, primind binecuvântarea PS Galaction, Episcopul Alexandriei şi Teleormanului. A fost, încă de la bun început, mănăstire de călugări, iar astăzi se află aici până în douăzeci de monahi.
Corpurile Mănăstirii Sfântul Pantelimon funcţionează într-o unitate militară dezafectată, care, până la momentul înfiinţării lăcaşului religios, a avut mai multe întrebuinţări, printre care şi cea de orfelinat. Călugării ţin slujbe în fiecare zi, iar mănăstirea este cunoscută şi pentru faptul că se citesc Moliftele Sfântului Vasile, care mai sunt numite şi “exorcisme”. Deşi exorcizarea este un subiect destul de sensibil, nu puţini sunt cei care au apelat la călugării de aici pentru a alunga duhuri rele.
Însă Mănăstirea Sfântul Pantelimon a devenit, cu adevărat, cunoscută în anul 2004 când, nu mai puţin de 71 de icoane, au plâns cu lacrimi de mir. Stareţul Antonie a fost cel care s-a rugat ca Dumnezeu să facă un miracol, pentru că oamenii s-au îndepărtat de biserică. La scurt timp după rugăciuni, dintr-o icoană au început să curgă lacrimi de mir. Acest lucru a avut loc între 2 februarie şi sâmbăta de dinainte de Înviere, iar călugării au strâns în jur de 12 litri de mir de la această icoană, care a fost împărţit între credincioşii veniţi la slujbă.
După ce această icoană a început să plângă, alte 70 i-au urmat. Dar s-a întâmplat şi o a doua minune, atunci când, din Sfânta Cruce din altar, a început să curgă sânge. Mai mult, oamenii care au venit în acea perioadă la Mănăstirea Sfântul Pantelimon şi care aveau probleme au spus că s-au vindecat în mod miraculos.
Aşadar, nu este de mirare de ce mănăstirea a devenit unul dintre cele mai populare locuri din judeţul Teleorman. Având în vedere numărul mare de pelerini care le calcă pragul, călugării de la Mănăstirea Sfântul Pantelimon pun la dispoziţia lor 100 de locuri de cazare, dar şi mâncare, totul pe gratis.