Mănăstirea Strâmba este una dintre cele mai vechi mănăstiri din Transilvania şi se află în localitatea Păduriș din judeţul Sălaj. Este singura mănăstire de călugări din acest judeţ şi tradiţiile locale spun că numele îi provine de la o credincioasă care a dăruit lăcaşului pământul şi despre care oamenii spun că era “strâmbă şi şchioapă”.
Drumul până la ea nu este chiar uşor şi scurt. Începe undeva pe la jumătatea distanței dintre Cluj și Zalău. Din Sânmihaiu Almăşului, drumul porneşte spre Hida şi apoi spre mai multe puncte până la mănăstire. Din fericire, peste tot există indicatoare, mai ales că sunt multe intersecţii, aşa că nu se pune problema negăsirii ei. Drumul este parţial asfaltat şi parţial pietruit.
Se crede că Mănăstirea Strâmba a fost construită încă din secolul al XV-lea, mai exact, în anul 1470. Această ipoteză este confirmată de scrierile din 1761 ale egumenului Nichifor şi de istoricul Augustin Bunea, care a cercetat toate documentele existente. În prezent, încă se mai poate vedea biserica de lemn de atunci, care poartă hramul “Adormirea Maicii Domnului”.
Mănăstirea Strâmba are o istorie care încă nu a fost descoperită, singurul lucru care se ştie e că activitatea sa a fost întreruptă timp de 280 de ani. În anul 1993, s-a hotărât reînfiinţarea acestui lăcaş religios, însă acest lucru s-a petrecut abia şase ani mai târziu. Credincioşii din aceste locuri au ţinut neapărat să aibă un loc la care să poată veni să se roage în linişte, iar dorinţa lor a fost binecuvântată de IPS Bartolomeu Anania.
Noul ctitor de la Mănăstirea Strâmba este Lucreţia Zbarei, o femeie credincioasă care trăieşte pe aceste meleaguri. Între timp, mănăstirea de călugări a fost transformată într-una de măicuţe. Cele câteva vieţuitoare de aici se luptă să ridice o nouă biserică ce va fi terminată numai cu sprijinul binevoitorilor.