Mănăstirea Tăuni se află în satul cu acelaşi nume, comuna Valea Lungă din judeţul Alba. A luat naştere în anul 1994 când Episcopia Alba-Iuliei a hotărât să înfiinţeze un lăcaş religios pe aceste meleaguri, lipsite de o istorie îndelungată a vieţii monahale.
Aşadar, piatra de temelie a mănăstirii a fost pusă în anul 1994, iar doi ani mai târziu au venit aici câteva măicuţe care să se ocupe de ea. Biserica poartă hramul “Acoperământul Maicii Domnului”, iar în ultimii ani, monahiile şi părintele duhovnic au încercat din răsputeri să mărească ansamblul monahal, prin ridicarea unui corp pentru stăreţie, pentru chilii, o bucătărie şi o trapeză. Construcţiile sunt realizate în sud-vestul bisericii, iar uşa pridvorului va fi cale de legătură între biserică şi chilii.
Biserica de la Mănăstirea Tăuni a fost ridicată din cărămidă, având un plan dreptunghiular în exterior şi unul în formă de cruce în interior. Diferenţa dintre cele două planuri este dată de adâncirea absidelor. Pe lângă cele patru încăperi tradiţionale (pridvor, pronaos, naos şi altar), biserica are şi o gropiţă. Aceasta se delimitează de naos prin câţiva stâlpi care susţin arcada şi bolta. Catapeteasma este sculptată în lemn de stejar, lemn care predomină în interior, fiind întâlnit şi la ferestre.
În ceea ce priveşte arhitectura, biserica de la Mănăstirea Tăuni îmbină elemente din toate cele trei provincii românești. Stilul moldovonesc este cel întâlnit şi la Biserica Luca Arbore din Suceava, dar şi la Mănăstirea Humor. Sunt prezente câteva elemente ale stilului brâncovenesc, precum ancadramentele de la coloanele pridvorilor, de la ferestre şi de la uşi, care sunt realizate din piatră. Un element de originalitate este reprezentat de nişele din pridvor, în care se aprind lumânări.
Mănăstirea Tăuni aşteaptă credincioşii în orice zi, aceştia putând participa şi la slujbele care se ţin aici de către măicuţe. În fiecare an, atunci când se prăznuieşte hramul, curtea mănăstirii devine neîncăpătoare, sosind aici pelerini din întreaga ţară.