Mănăstirea Topolnița este o aşezare ortodoxă religioasă din comuna Izvorul Bărzii, judeţul Mehedinţi. Biserica a fost ridicată în locul alteia mai vechi, care fusese construită de Sfântul Nicodim. Mănăstirea cea nouă a fost ctitorită în anul 1646.
Mănăstirea Topolnița a fost ridicată de Lupu Buliga şi soţia sa, jupâneasa Stanca. Căpitanul de Dorobanţi Buliga a primit ctitoria veche de la Matei Barasab, unul din descendenţii neamului Craiovestilor.
Biserica se află în paragină, aşa că Buliga s-a decis să ridice o alta. El şi soţia sa au ţinut neapărat să fie înmormântaţi aici, iar dorinţa le-a fost îndeplinită – în pronaosul bisericii, se găsesc cele două morminte. Lupu Buliga avea statutul de vel Căpitan, iar pe mormântul său se află o inscripţie pe care scrie că i-a învins, în lupta de la Teleajen, pe cazaci şi pe moldoveni. Tot în pronaos, dar pe partea cealaltă, se află mormântul fiicei lui Buliga, Stoichiţa.
Mănăstirea Topolnița a jucat un rol important şi în evenimentele istorice, fiind construite, de la bun început, ziduri groase de piatră şi un turn de strajă. Zidurile sale i-au adăpostit pe Simion Mehedințeanu şi Ghiţă Cutui Olteanul, care făceau parte din oastea lui Tudor Vladimirescu. Aceştia au găsit aici un loc de refugiu, iar evenimentul este marcat prin placa memoriala de la intrarea în mănăstire.
În Mănăstirea Topolnița, viaţa monahală a fost una liniştită, până în momentul secularizării averilor manăstireşti, când a fost părăsită. Chiliile care erau construite din anul 1640 au fost distruse, iar lucrările de reparaţie au fost demarate abia în anul 1912.
De lucrări, s-a ocupat Comisia Monumentelor Istorice, care a construit şi trei chilii. Dar viaţa monahală s-a reluat după 20 de ani de la aceste lucrări, datorită intervenţiei Episcopiei Râmnicului şi Noului Severin. Decretul din timpul regimului comunist a îngreunat viaţa de aici, însă mănăstirea nu a mai fost părăsită.
Pictura Mănăstirii Topolnița este una deosebită, fiind realizată în anul 1673, de către Grigore “Grecu” şi Dima “Românul”, doi meşteri zugravi foarte apreciaţi la acea vreme.
Pictura a fost executată în stil bizantin, în frescă, iar tema Judecăţii de Apoi seamănă foarte mult cu cele de pe mănăstirile din Moldova. Şi poarta masivă de lemn de la intrare este deosebită, avându-i sculptaţi, pe o parte şi pe alta, pe Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, Sfântul Ioan Botezătorul şi Cuviosul Nicodim Sfinţitul.
Arhitectura mănăstirii Topolnița combină elemente tradiționale ortodoxe cu adaptări specifice zonei Mehedinți, având fresce și iconostase deosebite care atrag atât credincioși, cât și iubitori de artă și istorie. Aceste elemente artistice nu doar că îmbogățesc vizual spațiul sacru, ci și narrează povestea spirituală a locului.