Situată în Parcul Trivale din Piteşti, judeţul Argeş, Mănăstirea Trivale a fost ridicată în cea de-a doua jumătate a secolului al XV-lea, fiind ctitorită de Trifan şi Stanca Stăncescu.

Prima biserică, din lemn, a fost reconstruită din piatră de către domnitorul Matei Basarab (1632 – 1654). Ulterior, clădirea se deteriorează, astfel că este din nou refăcută, după 1673, de data aceasta din piatră şi cărămidă, la iniţiativa Mitropolitului Varlaam, patriarhul Ţării Româneşti.

 

Biserica a fost pictată în 1731. Lăcaşul de cult a fost restaurat în alte două rânduri, în secolele al XIX-lea şi al XX-lea, de stareţul Irotei Niculescu, respectiv Justin Ionescu, ctitor al clopotniţei actuale. Întregul ansamblu a fost recondiţionat în perioada 1942 – 1944 de Episcopia Argeşului.

Mănăstirea găzduiește numeroase icoane vechi și manuscrise, unele datând de la începuturile sale, care povestesc evoluția comunității religioase și impactul acesteia în regiune.

Fiecare colț al mănăstirii are o poveste, de la clopotnița veche, care încă mai răsună în zilele de sărbătoare, la criptele ascunse unde sunt îngropați ctitorii și alte figuri marcante ale comunității.

Activitățile mănăstirii, inclusiv slujbele religioase și festivalurile organizate în curtea sa, sunt esențiale pentru păstrarea și promovarea patrimoniului cultural și spiritual local.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.