Inca din copilarie ne-am obisnuit cu traditionalele sarmale, cozonaci, friptura de purcel si piftie, mancarurile specifice Craciunului si sarbatorilor de iarna.
Oare cine nu suspina simtind mirosul imbietor al cozonacilor proaspat scosi din cuptor? Cu mac, nuca sau rahat, cozonacii fac deliciul tuturor celor adunati in jurul mesei de Craciun! Cu mic, cu mare acesta mancare specifica de Craciun este atat de usor de preparat, insa doar gospodinelor iscusite le reuseste reteta bunicii… Faina se cerne cu o seara inainte de preparare, laptele se lasa la racit, se prepara maiaua cu grija si nu in ultimul rand urmeaza testul de rabdare la framantat. La toate acestea se adauga putina dragoste si cozonacii vor fi buni, garantat!
In ordinea mancarurilor specifice de Craciun vin la rand sarmalutele aburinde! Un amestec gustos de orez cu legume si carnita tocata se imbina maiestuos in cateo frunza de varza murata. In functie de traditia fiecarei zone, retetele difera, unii adaugand si sorice, in timp ce in alte zone se adauga si afumatura, insa oricare ar fi reteta, sarmalele sunt pur si simplu o minunatie!
Sa nu uitam ca odata cu sarbatorile de iarna, conform traditiei, purcelusul crescut cu drag de-a lungul anului si ingrasat bine, trebuie sacrificat. Astfel, adaugam meniului de Craciun preparatele din carne direct din curtea noastra, a bunicii sau dupa caz, cumparate din comert. Preparatele din carne specifice acestui sezon sunt binecunoscutii carnati afumati, sunculita taraneasca, slanina, muschiuletul sau caltabosul. Toate acestea alcatuiesc un aperitiv deosebit servit de Craciun. In acest cadru are loc anuala intrecere intre retetele fiecarei regiuni. Preparatele din carne difera de la o zona la alta. Spre exemplu, pentru prepararea slaninutei gospodarii necesita mult timp si rabdare pentru ca procesul este unul greu. Unii o prefera afumata, altii o condimenteaza, se mai poate prepara si cu boia de de ardei dulce sau poate fi pusa in saramura; asadar care zona are cele mai bune preparate? Din acest motiv, an de an, gospodarii incearca sa se perfectioneze si sa aduca un plus de savoare mancarurilor puse pe masa de Craciun.
In continuare vom servi gustoasa piftie de purcel. Din rasol, cap si sorice se prepara piftia. Procesul de preparare e destul de lung si necesita indemanare, dar, produsul final incanta papilele gustative! Piftia se serveste rece, dupa gust si zona, cu mamaliguta sau cu salata de hrean, piftia nu lipseste din setul mancarurilor specifice Craciunului.
Dupa un ragaz, o colinda si bucuria primirii inca unui cadou de la Mos Craciun, se deschide pofta pentru putina salata de boeuf. Ornata cu maiestrie, cat mai artistic, pe un platou oval aceasta ne face cu ochiul din coltul mesei. Cum sa nu ne infruptam din ea?
Acum sa ne ocupam de gustoasa ciorba de afumatura. Purcelul bine afumat ne-a indemnat sa pregatim si o ciorba. Ciorba din oase afumate, acrita si dreasa cu smantana reprezinta mancarea perfecta dupa o noapte lunga de petrecere. Unele gospodine o inlocuiesc cu cea de perisoare sau zeama de gaina, dar specifica Craciunului, ramane pe locul intai, ciorba de afumatura.
A venit momentul sa ne pregatim pentru fripturica. Pregatita indelung la cuptor, stropita cu putin vin, mirosul ne imbie inca din tava, daramite frumos asezata in farfurie, gratinata cu cartofiori si salata de muraturi proaspete… un deliciu!
Am alcatuit astfel un meniu traditional de Craciun, insa nu ne-am ocupat de desert indeajuns… Si ne indreptam ochii spre platoul cu placinte si avem: placinte cu mere, poale in brau, placinte moldovenesti si traditionalele turte, denumite in popor Scutecele lui Iisus sau julfe. Traditia spune ca aceste turte nu se coc intr-o singura zi, ci in mai multe zile, iar turtele pot fi mancate abia dupa ce preotul trece pe la fiecare casa si sfinteste cele puse pe masa. Umplutura turtelor difera de la o zona la alta, insa cele cunoscute sunt turtele cu umplutura din miez de nuca si stafide. In zonele in care se prepara renumitele julfe, in Moldova indeosebi, umplutura este facuta din din samanta de canepa, conform retetelor lasate din batrani.
Ce alt miros ne duce cu gandul la sarbatorile iernii? Se simte un miros dulce si un usor intepator iz de scortisoara… Ce o fi? Cu siguranta ati ghicit cu totii, sunt delicioasele mere cu scortisoara la cuptor! Este imposibil sa nu gusti macar unul, in fond, scortisoara a devenit de-a lungul timpului un condiment ce inevitabil ne duce cu gandul la Craciun si cat am asteptat noi aceste sarbatori, nu-i asa?
Am mancat bine, am ras, am povestit de toate cele intamplate in acest an cu cei dragi in jurul mesei, si acum a venit momentul sa bem ceva racoritor! Avem de ales: bere de casa sau socata? Berea de casa e o bautura racoritoare dulce-amaruie preparata in casa din malt, drojdie, hamei, zahar si apa, ce iti potoleste setea si te indeamna sa mai bei. Socata se prepara din flori de soc, dojdie, lamaie, zahar si apa si este minunata atat pentru cei mici, cat si pentru cei mari, fiind o bautura aromata si acidulata.
Asadar, am alcatuit un meniu invincibil pentru Craciun. Toate mancarurile anexe sau omise din acest meniu sunt acceptate cu drag si fara suparare, doar este loc si de mai mult!
Sa ne fie de bine!