Home Animale Marabu african (Leptoptilos crumeniferus): pasărea curajoasă cu „gușă” din Africa

Marabu african (Leptoptilos crumeniferus): pasărea curajoasă cu „gușă” din Africa

0

Marabu african (Leptoptilos crumeniferus), cunoscut și sub numele de barza-gușată, este o pasăre de mari dimensiuni ce se remarcă prin aspectul său neobișnuit și comportamentul curajos.

Habitatul și distribuția marabuului african

Marabu african este specie de barza destul de mare care, comparativ cu alte pasari ce fac parte din acelasi gen, nu este migratoare. De asemenea, se diferentiza de alte berze prin aspectul sau mai putin atractiv avand in vedere obiceiul de a sta pe cele doua piciorange lungi tinand spinarea cocosata.

Apare in Africa tropicala in regiunile din sudul Saharei, in spatiile deschise sau mlastinoase, unde se hraneste cu mici animale acvatice si hoituri care, sunt deseori mai intai mancate in mare parte de hiene. Aceasta pasare obisnuieste sa-si faca cuibul din nuiele in copacii inalti. De multe ori apare in zonele unde sunt prezente si colonii de pelicani.

Caracteristici fizice și adaptări

Este o pasare foarte curajoasa, se lupta cu alte pasari de prada lovindu-le puternic cu ghearele picioarelor si ciocul imens descurajandu-le si alungandu-le. Uneori zboara spre coloniile de flamingo spre a le manca ouale si puii. Cel mai mare dusman al ei este leul care traieste in acelasi habitat in Africa.

Are lungimea corpului de 1,2 m si greutatea de 5-7,5 kg.

Marabu african

Penajul masculului se aseamana cu cel al femelei, pe partea dorsala este in nuanta de culoare cenusie-ardezie, iar pe partea ventrala alba. Aripile sunt foarte mari si negre, au anvergura de pana la 3 m. In timpul zborului isi tine aripile frumos deschise, picioarele intinse spre spate, planeaza elegant incat pare cea mai gratioasa pasare, unii spun chiar ca s-ar aseamana cu un vultur la inaltimi mari.

In zona gatului se poate observa gusa imensa de forma unui ,,sac” creat prin latirea esofagului. Aceasta are lungimea de pana la 35 cm, un colorit rosiatic-deschis, ii creeaza un aspect bizar mai putin placut si a facut sa fie numita si ,,barza-gusata”, iar pe de alta parte trebuie spus ca indeplineste un rol important in depozitarea alimentelor si nu de decor cum au crezut initial multi oameni.

Ciocul este mare si puternic, de culoare cenusie si in forma de pana, iar picioarele lungi cenusii, terminate fiecare cu cate 3 degete indreptate inainte si unul inapoi, toate prevazute cu gheare ascutite destul de mici.

Marabu african are denumirea stiintifica de Leptoptilos crumeniferus, face parte din ordinul Ciconiiformes, familia Ciconiidae. Aceasta specie este una din cele mai intalnite din pasarile din Africa, numarul de exemplare este mare, nu este nici pe departe in pericol de disparitie. Speranta de viata la aceasta pasare, in conditii de captivitate, este de aproximativ 40 de ani.

Conservarea speciei și relația cu oamenii

Marabu african nu este o specie pe cale de dispariție, însă interacțiunea sa cu activitățile umane poate avea atât efecte pozitive, cât și negative. Pe de o parte, zonele urbane oferă noi surse de hrană, cum ar fi deșeurile organice. Pe de altă parte, distrugerea habitatului natural prin extinderea agriculturii și poluarea mlaștinilor poate reprezenta o amenințare pentru populația speciei pe termen lung. Educația comunităților locale despre rolul ecologic al marabuului african ar putea contribui la protejarea acestuia în viitor.

Video- Marabu african (Leptoptilos crumeniferus), barza-gusata din Africa:

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version