Marea Moschee din Cordoba, Spania, denumita si Catedral de Nuestra Senora de la Asuncion si cunoscuta de localnici drept Catedrala-moschee, este un adevarat giuvaier arhitectonic, impresionanta constructie fiind introdusa in Patrimoniul Mondial al UNESCO. Cat despre orasul propriu-zis, turistii trebuie sa stie ca este situat in Andaluzia, sudul Spaniei, fiind, candva, capitala califatului maur cu acelasi nume, care a stapanit sudul Spaniei si Portugalia. Mai mult decat atat, un aspect cu totul si cu totul interesant este ca, in epoca sa de apogeu din secolul al X-lea, s-a estimat ca in oras traiau 500 000 de locuitori, fiind cea mai mare asezare urbana din vestul Europei. In sfarsit, Mezquita sau Marea Moschee din Cordoba, este in prezent o catedrala romano-catolica, ce poarta hramul Adormirea Maicii Domnului.
Constructia a devenit lacas crestin dupa ce regele Ferdinand al III-lea al Castilliei a recucerit orasul Cordoba in anul 1236. la inceput, in acest loc avea sa se inalte un templu roman, ca mai apoi sa se ridice o biserica. De fapt, biserica a fost construita imediat dupa ce maurii au pus stapanire pe acest tinut, acestia construind aici moscheea si un palat. Maurii au influentat, inevitabil, mare parte din acest tinut, dovada stand si stilul arhitectural al Marii Moschei din Cordoba.
Pe de alta parte, o alta marturie clara a mostenirii islamice a catedralei este si existenta firidelor de rugaciune, precum si cupola cu placi din ceramica albastra acoperita cu stele. Si totusi, de remarcat este interiorul bisericii, poate cea mai graitoare trasatura a acestei constructii. Astfel, in interiorul bisericii, vom putea admira cele 1000 de arcade in forma de potcoava, cu dungi albe si rosii, facute din marmura, granit, onix si jasp. Toate aceste arcade sunt sustinute de coloane sculptate, conferindu-i interioriului bisericii un aspect regal sau, am putea spune, cu adevarat deosebit.
Si nu e de mirare, intrucat aceste arcade minunate au fost realizate prin folosirea elementelor preluate din templul roman, in alta ordine de idei, urmandu-se modelul roman, atat de celebru la acea vreme. Ridicata in anul 784 de catre emirul Cordobei, Abd ar-Rahman I, Mezquita sau Marea Moschee din Cordoba era, in acele timpuri, cea de-a doua moschee ca marime din lumea islamica, dovada stand si numarul mare de pelerini care veneau aici sa se roage.
Mai tarziu, edificiul avea sa fie extins de catre succesorii lui Abd ar-Rahman I, lucrarile de constructie si extindere la Marea Moschee fiind finalizate in anul 987. Nu intamplator numarul pelerinilor era mare: Mezquita a adapostit, la un moment dat, un exemplar original al Coranului, precum si un os din bratul profetului Mahomed. Inevitabil, musulmanii veneau la moschee intr-un numar impresionant, in scurt timp, acest edificiu devenind unul emblematic pentru acestia.
De mentionat, totodata, este faptul ca, la inceput, spaniolii au sfintit moscheea ca biserica si au transformat-o intr-un lacas de cult, pastrandu-i forma in care au gasit-o. Mai tarziu, constructia a fost adaptata, pentru a include caracteristici crestine, de exemplu capela Villaviciosa, o nava in stil renascentist, ca parte centrala a bisericii. Chiar si asa, edificiul a pastrat mare parte din trasaturile care au consacrat-o. Plus, la origine, moscheea era anexata palatului emirului Abd ar-Rahman I, legatura cu palatul fiind asigurata de un pasaj inaltat.
In prezent, palatul este resedinta episcopului de Cordoba. Si nu trebuie sa uitam nici de clopotnita in stil baroc, Torre de Alminar, ce a fost construita in jurul a ceea ce era odinioara minaretul. De asemenea, turistii mai trebuie sa stie ca Marea Moschee din Cordoba este inconjurata de privelisti nemaipomenit de frumoase, fiind un giuvaier arhitectonic in inima verde a naturii.