Romanul lui Mark Twain „Aventurile lui Huckleberry Finn” este considerat a fi baza literaturii moderne americane, una dintre cele mai bune lucrări americane și opera sa de artă. El este unul din marii scriitori ai literaturii americane, ale cărui lucrări sunt inspirație pentru multe din operele literare ulterioare.
• La naștere nimeni nu se aștepta ca acesta să trăiască
Mark Twain s-a născut prematur pe 30 noiembrie 1835 în orășelul Florida, Missouri din Statele Unite ale Americii sub numele de Samuel Langhorne Clemens. În condițiile în care fusese născut cu două luni înainte de termen, nimeni nu se aștepta ca acesta să trăiască. Samuel a fost al șaselea din cei șapte copii ai familiei și unul din cei trei care au supraviețuit până la maturitate. Până la vârsta de 7 ani, acesta a fost un copil bolnăvicios și firav. Patru ani mai târziu, tatăl său John Marshall, un avocat autodidact, se decide să-și mute familia în orășelul Hannibal în speranța unei vieți mai bune. O versiune fictivă a acestui mic orășel avea să devină ani mai târziu locul unde acțiunea romanelor „Aventurile lui Tom Sawyer” și „Aventurile lui Huckleberry Finn” avea să se petreacă. Când Samuel avea doar 11 ani, tatăl moare de pneumonie.
• A încercat să aibă o carieră ca pilot de vas fluvial
În 1857, Samuel a devenit pilot ucenic pe un vas de pe fluviul Mississippi. Un an mai târziu, pe vremea când lucra pe un vas numit Pennsylvania, acesta i-a găsit o slujbă pe vas fratelui său mai mic Henry. Samuel a lucrat pe acest vas până la începutul lunii iulie. Apoi, pe 13 iulie, un dezastru a lovit ambarcațiunea când unul dintre cazane a explodat; fratele său de doar 19 ani a fost una dintre victime. Chiar dacă a fost devastat de incident, Samuel și-a luat licența de pilot în 1859 și a lucrat pe vase fluviale până la începerea Războiului Civil American în 1861, când traficul de-a lungul fluviului Mississippi a fost oprit. Pseudonimul lui Clemens, Mark Twain, vine de la un termen ce înseamnă o adâncime de siguranță pentru vapoare.
• Pentru o perioadă scurtă a servit alături de o miliție a Confederației
La puțin timp după începerea Războiului Civil American, Samuel s-a alăturat unei miliții pro-confederate. În pofida faptului că în copilărie familia sa avusese un sclav, acesta nu avea convingeri ideologice puternice despre război și cel mai probabil s-a alăturat Confederației din loialitate față de rădăcinile sale sudice. Dar aventurile sale alături de miliție au durat doar două săptămâni, odată ce aceștia au aflat că o armată a Uniunii condusă de Ulysses Grant se apropia. Luna următoare pleacă alături de fratele său Orion în Nevada, unde ajunge să fie reporter la un ziar local. În februarie 1862, folosește pentru prima dată pseudonimul Mark Twain după ce încercase alte pseudonime anterior, precum W. Epaminondas Astratus Blab și Thomas Jefferson Snodgrass.
Ani mai târziu, Twain avea să devină prieten bun cu Ulysses Grant iar după publicarea, în 1885, a memoriilor acestuia, reușește să o salveze de sărăcie pe soția acestuia.
• Huckleberry Finn a fost bazat pe o persoană reală
„Aventurile lui Huckleberry Finn” prezintă povestea unui tânăr inadaptat care, alături de Jim, un sclav fugar, plutește pe fluviul Mississippi. Huck Finn este modelat după Tom Blankenship, un băiat cu patru ani mai mare ca el pe care îl știa din orășelul Hannibal. Familia lui Tom era una săracă iar tatăl său avea reputația de bețivul orașului. În autobiografia sa, Mark Twain nota că l-a creat pe Huck Finn exact după imaginea lui Tom care era ignorant, murdar, înfometat, dar care avea o inimă foarte bună. Nu se știe cu exactitate ce s-a întâmplat cu Tom Blankenship, unele rapoarte sugerează că ar fi fost arestat sau că ar fi murit de holeră.
La data publicării, romanul a fost controversat, fiind interzis de către biblioteca publică din Massachusetts pentru limbaj și moralitatea scăzută. La mijlocul secolului al XX-lea cartea a fost condamnată pentru rasism, dar în ultimii ani este considerată mai mult o critică asupra rasismului.
După ce a devenit un scriitor de succes, Twain a pierdut mulți bani într-o serie de investiții proaste care au dus în cele din urmă la faliment. O investiție proastă a dus la o pierdere de 200.000 de dolari; o posibilitate de a investi într-o nouă invenție, telefonul, a fost o ocazie pierdută atunci când l-a refuzat pe Alexander Graham Bell.
Pentru a face față lipsei banilor, Twain s-a mutat cu familia în Europa. Chiar și așa a intrat în faliment și a fost nevoit să plece în jurul lumii pentru a ține discursuri în speranța că ar putea strânge mai mulți bani. Așa a și reușit.
• Nu are descendenți direcți
Mark Twain s-a căsătorit cu Olivia Langton, alături de care a avut 4 copii. Fiul lor a murit în copilărie iar două dintre fete au murit pe la 20 și ceva de ani. Soția sa Olivia a murit la doar 58 de ani în 1904, iar Mark Twain în 1910. Singurul copil care a supraviețuit a murit în 1962 la vârsta de 88 de ani. Clara Clements a avut un singur copil, Nina Gabrilowitsch, care a decedat în 1996 fără să aibă nici un copil. Așa se face că Mark Twain nu are nici un descendent direct.