De-a lungul istoriei, China a fost martoră apariției multor invenții importante. Pe lângă foarte cunoscutul praf de pușcă, chinezii au realizat multe invenţii care au avut un impact profund asupra întregii omeniri. În cele ce urmează vă prezentăm câteva dintre cele mai importante invenții ce și-au avut originea în China.

• Mătasea

mătase
mătase, foto: blog.thenewstribune.cm

Poporul chinez este cel care descoperit cum să recolteze mătasea și cum să o folosească în realizarea îmbrăcămintei și hârtiei cu mii de ani în urmă. Chiar dacă viermii de mătase sunt cei care creează în mod natural mătasea, poporul chinez este cel care a inventat o metodă de recoltare a mătăsii și utilizarea ei. Cea mai veche mătase, ce a fost găsită în provincia Henan, își are originea în perioada neolitică chineză și datează de acum aproximativ 3630 de ani Î.Hr. În China antică, mătasea nu a fost doar o descoperire vitală pentru economia chineză dar a reprezentat și o legătură între China și lumea exterioară. Drumul Mătăsii, vechi de 2000 de ani, a reprezentat o importantă cale pentru schimburile culturale, comerciale și tehnologice dintre est și vest.

• Porțelanul

porțelan
porțelan, foto: 1.bp.blogspot.com

Porțelanul este un tip specific de ceramică ce se produce în temperaturile extreme ale unui cuptor. La începutul secolului al XVI-lea Î.Hr., în timpul dinastiei Shang, deja apăruseră primele prototipuri de porțelan. În timpul dinastiei Tang (618-907 D.Hr.) abilitatea de a face porțelan a fost desăvârșită, iar în timpul dinastiei Song (960-1279 D.Hr.) arta realizării porțelanului a atins apogeul. Acesta a devenit popular și faimos în toată lumea. În 1708, fizicianul german Tschirnhausen a inventat porțelanul european, punând astfel capăt monopolului chinez.

• Busola

busolă
busolă, foto: knowledgesalad.com

Cele mai vechi busole chinezești probabil că nu au fost inventate pentru navigare, ci pentru a armoniza mediul înconjugător și clădirile, în conformitate cu principiile geometrice ale Feng Shui. Cele mai vechi referințe în legătură cu un dispozitiv magnetic ce era folosit pentru găsirea direcției este întâlnit într-o carte din timpul dinastiei Song care datează undeva între anii 960 și 1279 D.Hr. Cea mai veche înregistrare despre utilizarea efectivă a unui ac magnetizat pentru navigare este găsită în cartea lui Zhu Yu „Pingzhou”, scrisă în 1102. Inventarea busolei a îmbunătățit foarte mult siguranța și eficiența călătoriilor, mai ales a celor pe mare.

• Praful de pușcă

praf de pușcă
praf de pușcă, foto: 3.bp.blogspot.com

Praful de pușcă, cunoscut și sub numele de pulberea neagră, este un amestec de sulf, cărbune și nitrat de potasiu. Pentru că arde rapid și generează o cantitate mare de căldură și gaze, praful de pușcă a fost utilizat la scară largă ca un propulsor pentru armele de foc și ca o compoziție pirotehnică în focurile de artificii. În China antică, praful de pușcă și armele ce se bazau pe praful de pușcă au fost inventate și folosite de către forțele militare pentru a înfrânge invaziile de la frontiere. Consensul academic predominant este că praful de pușcă a fost inventat de către alchimiștii chinezi care căutau un elixir al nemuririi. „Wujing Zongyao”, scrisă de către Zeng Gongliang și Ding Du în timpul dinastiei Song, este cel mai vechi tratat ce înregistra 3 formule pentru realizarea prafului de pușcă.

Citește și:  Populaţia Moso – una dintre ultimele comunităţi matriarhale din lume, în care invidia şi gelozia nu există

• Hârtia

hârtie
hârtie, foto: blog.itrafish.com

Este cunoscut faptul că China a fost prima țară din lume care a realizat hârtia. Fabricarea hârtiei este una din contribuțiile majore ale Chinei în dezvoltarea civilizației umane. Potrivit cercetărilor, hârtia a fost inventată pentru prima dată în timpul dinastiei Han de Vest. Cai Lun din dinastia Han (25-220 D.Hr.) a inventat cu succes primul teanc de hârtie din lume, folosind plase pentru prins peștele, scoarță de copac, bucăți de frânghie și cârpe.

Înainte ca hârtia să fi fost inventată, vechii chinezi sculptau caracterele pe plăci de ceramică, pe oase de animale și pietre, le printau în bronz sau le scriau pe bambus sau benzi de lemn și țesături de mătase. Aceste materiale erau fie prea grele, fie prea scumpe pentru utilizarea la scară largă. Inventarea și utilizarea hârtiei a dus la o revoluție a scrisului și a deschis calea pentru inventarea tehnologiei de imprimare.

• Producția de ceai

ceai
ceai, foto: blog.itrafish.com

Conform legendei chineze, ceaiul a fost băut pentru prima dată de către Împăratul Shen Nong în jurul anului 2737 Î.Hr. Un inventator chinez necunoscut a creat tocătorul de ceai, un mic dispozitiv ce folosea o roată ascuțită în centrul unui vas de ceramică sau lemn care tăia frunzele în fâșii subțiri. În timpul dinastiilor Tang și Song, producția de ceai s-a dezvoltat rapid, acesta devenind o băutură populară atât în țară, cât și în toată lumea. Lucrarea „Cha Jing” scrisă de Lu Yu din dinastia Tang este recunoscută ca fiind prima lucrare științifică despre producția de ceai.

• Ceasul mecanic

ceas
ceas, foto: kaleidoscope.cultural-china.com

Ceasul mecanic este o invenție folosită în ziua de astăzi la scară largă. Potrivit cercetărilor, primul ceas din lume a fost inventat de Yi Xing, un călugăr budist și matematician al dinastiei Tang (618-907 D.Hr.). Ceasul său funcționa cu apa ce picura constant pe o roată care făcea o revoluție completă odată la 24 de ore. Cu timpul, ceasurile au fost realizate cu un sistem de cârlige de fier și bronz, ace, încuietori și tije, dar încă urmau modelul lui Xing. Sute de ani mai târziu, un astronom și mecanic din dinastia Song, numit Su Song, a creat un ceas mai sofisticat, ce avea să devină strămoșul ceasului modern.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.