Maria Tanase a fost pentru noi un fel de Edith Piaf a Frantei sau Maylin Monroe a Americii. Chiar daca in urma mortii multor staruri s-au aflat ori s-au speculat foarte multe lucruri, se pare ca Maria Tanase nu a starnit nici un fel de controverse, ea fiind inca pastrata asemeni unei icoane, a carei amintire aduce numai emotie profunda.
- De regula cand ne place un artist ne imaginam ca viata lui este pictata in roz, insa in cazul Mariei Tanase nu a fost deloc asa. Ea s-a nascut intr-o familie saraca, in anul 1913, la data de 25 septembrie, fiind cel de-al treila copil din familia sa.
- Maria Tanase este originara din Bucuresti, ea nascandu-se intr-o mahala numita la acea vreme Caramitarii de Jos. Copilaria sa nu a fost deloc una usoara, mai ales ca in clasa a treia s-a vazut nevoita sa renunte la studii din cauza saraciei.
- Maria Tanase a participat la concursul de Miss Romania, la varsta de aproximativ 25 de de ani, insa, din pacate, visul ei de a fi una dintre cele mai adorate femei nu s-a transformat in realitate deoarece nu a reusit sa treaca de proba costumelor de baie.
- Despre Maria Tanase s-au scris multe, insa adevaratele omagii i le aduce Gaby Michailescu in cartea sa numita „Maria cea fara de moarte”, care a vazut lumina tiparului in anul 2003. In aceasta carte, Gaby Michailescu a adunat informatii de la mai multi apropiati ai divei, printre care si impresarul sau care declara ca aceasta a foat nevoita sa avorteze la varsta de 16 ani, din cauza unui medic, care a lasat-o insarcinata, cu care a avut o idila. Dupa aceasta intamplare Maria Tanase nu a mai putut avea copii, lucru pe care de altfel l-a regretat amarnic toata viata ei.
- Prima data cand Maria Tanase a cantat in fata oamenilor a fost in anul 1921, la o varsta destul de frageda putem spune, iar prestatia ei uimitoare a avut loc in fata celor prezenti la Caminul Cultural, din zona in care locuia. Evenimentul a avut loc cu ocazia finalizarii scolii.
- In anul 1934 Maria Tanase isi face intrarea la teatru, fiind acceptata in cadrul Teatrului de Vara Carabus, fiind acceptata in grupul vocal din care faceau parte si Marcel Emilian, Lia Bogdan, Stefan Glodariu, Milica Milian.
- Ulterior Maria Tanase a fost ajutata si indrumata de catre Brailoiu Constantin, si astfel a reusit sa aiba un repertoriu mai original. De un real ajutor in viata ei a fost si marele actor Constantin Tanase care la acea vreme conducea teatrul de vara Carabus.
- Primul cantec pe care Maria Tanase l-a inregistrat a fost intitulat Romanta Mansardei, un cantec care a inregistrat succese exorbitante in fata publicului. Totusi debutul ei real a fost considerat in momentul in care a intrat in programul unui radio de la acea vreme care includea piese din popor, folclorice. Piesele Mariei Tanase care au rulat atunci au fost „Ce-i mai dulce ca alvita”, „M-am urat de mii de ori”, „ Cine iubeste si lasa”, „Marie si Marioara”, „Cand o fi la moartea mea”, „Geaba ma mai duc acas’”.
- Maria Tanase a fost cu desavarsire cea mai buna si iubita cantareata de muzica folclorica, avand o tonalitate deosebita si un suflu spiritual care te lasa fara grai si care si acum mai traieste in inimile multor romantici.
- Muzica Mariei Tanase a fost punctul de inspiratie si pentru foarte multi scriitori de origine romana, dintre care amintim: Ion Minulescu, Liviu Rebreanu, Ion Pillat, Cezar Petrescu si multi altii printre care se numara: presedintele de origine americana Hoover, Yehudi Menuhin, Andre Gide, George Enescu, Constantin Brancusi, Jascha Heifetz, inspirand si cantareti care traiesc acum si au luat decizia de a-i prelua piesele.