Charles Dickens s-a nascut in anul cand Lord Byron publica Childe Harold. 1812 a fost anul poemului lui George Gordon Byron.

Regimul politic din Anglia de la acea vreme l-a dezgustat, lucru care l-a facut sa plece in America, care era tara in care idelurile republicane si democratice au fost implinite.

Charles Dickens
Charles Dickens

Desi a fost primit foarte bine acolo, dupa nu foarte mult timp iluziile sale s-au spulberat. America nu era decat o tara care promova sclavia si asta intr-un mod legiferat, coruptia administrativa, santajul de presa.

Se intoarce in Anglia si publica Notele din America. Unicul sau scop era sa arate lumii ca tara tuturor libertatilor si posibilitatilor nu este decat un circ capitalist.

Pe numele sau intreg, Charles John Huffman Dickens s-a nascut pe data de 7 februarie a anului lui Childe Harold. Cea mai dificila perioada din viata s-a a fost in anii 1823-1824 cand a trebuit sa lucreze la o fabrica de pantofi, fiind intemnitat la Marshalsea.

Din 1828 incepe sa colaboreze cu revista The Mirror of Parliament, urmand ca mai tarziu sa devina stenograf la Parlament si reporter la ziarul The True Sun.

La fel ca multi alti oameni ai literaturii, si Dickens a esuat pe plan amoros. In anul 1836 se casatoreste cu Catherine Hogarth. Despre casatoria lui declara mai tarziu in anul 1857: ”Aceasta nefericire domestica ma apasa intr-atat, incat nu mai pot scrie nimic”.

In general operele lui Dickens critica regimurile politice de la acea vreme. Nu doar pe cel din America ci si pe cele din Europa. In 1845 aflat intr-o calatorie in Italia, scriitorul englez publica povestirea Clopotele, prin care el protesteaza social. Perceptia lui Dickens este una relativ realista, pentru el burghezii isi faceau prin mila reclama. Autorul englez sprijina si inconjoara cu dragoste oamenii umiliti.

Pe vremea cand Dostoievski scria despre oameni sarmani, Dickens reuseste sa publice Dombey si fiul. Aici scriitorul critica lipsa de omenire. Il contureaza foarte bine pe Dombey care este foarte grijuliu fata de baiatul sau, dar care in schimb este un tiran cu fata sa.

Condamna cinismul in operele sale, descrie framantarile societatii, influenta pe care o are averea asupra sufletului omenesc. Un exemplu foarte bun este romanul David Copperfield, publicat in 1849. Pentru scriitorul englez cea mai urata crima este lipsa de bunatate. Romanul are tenta biografica. David Copperfield duce o viata grea exact cum a dus si scriitorul in perioada cand trebuia sa faca pantofi.

Citește și:  Femei celebre - Smaranda Gheorghiu

John Ruskin l-a apreciat foarte mult pe Dickens. Dupa publicarea romanului Timpuri grele, Ruskin declara: ”orice om care se intereseaza de problemele sociale trebuie sa citeasca Timpuri grele, a carui tema e de interes national”.

Ambele romane ( Timpuri grele si Casa groazei) sunt scrise dupa caderea cartismului.

Dupa 1855 Dickens se opreste sa scrie pentru o perioada. Publicarea romanului Micuta Dorrit i-a adus critici negative. Scriitorul englez incepe sa tina conferinte pentru a-i ajuta pe copiii bolnavi si saraci.

Se intoarce la revista All the year round, insa in acel moment tirajul incepuse sa tot scada, astfel ca Dickens se hotaraste sa scrie un roman care sa ridice revista. Marile Sperante a fost gandit la inceput ca o povestire de mica intindere. Dickens incepe sa publice saptamanal intamplarile din viata lui Philip Pirrip (Pip).

Opera lui Charles Dickens, Foto: mariaawrites.wordpress.com
Carte despre viata lui Charles Dickens, Foto: mariaawrites.wordpress.com

Titlul romanului este unul ironic. Personajele nutresc sperante care nu se pot realiza, fiind distruse de legile care guvernau. Averea altereaza si cele mai pure suflete. Lumea era condusa de bani. Dorinta pentru a avea cat mai multa avere distruge chiar si demnitatea umana.

In 1860 este publicat intreg romanul Marile Sperante. In 1860 Dostoievski publica Amintiri din Casa mortilor iar scriitorul englez isi publica seria de povestiri Voiajorul necomercial.

In viata literara de la noi din tara de la acea vreme apare in Viata Romaneasca (numarul 5 din 1922) un portret al lui Dickens realizat de Garabet Ibraileanu. Romanele englezului sunt descrise de autorul romanului Adela astfel “ bucati intregi de viata, inviorate si inseninate de sufletul ales al autorului”. Scriitorul roman il pune pe Dickens alaturi de marii scriitori realisti ai secolului ce trecuse.

Duiliu Zamfirescu compara Pana Trasnea Sfantul cu Timpuri Grele.

In 1864 englezul isi tipareste romanul Prietenul nostru comun, iar in 1868 povestirea Romanta de sarbatoare.

Charles John Huffman Dickens a murit in casa lui pe data de 9 iunie 1870, pe vremea cand Tolstoi publica Razboi si Pace iar Dostoievski scria Posedatii.

Dikens a murit si a lasat neterminat romanul Misterul lui Edwin Drood.

Scriitorul romanului Marile Sperante se alatura clasicilor literaturii universale. Va ramane cunoscut pentru ideologia care vizeaza incercarea de a redestepta miscarile din secolul XIX.

Garabet Ibraileanu l-a vazut ca pe un “prieten genial al celor umiliti si ofensati”, un scriitor modern care nu poate fi depasit.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.