Cum aflam marimea universului? Provocarea aflarii dimensiunii universului nu are legatura cu enormitatea acestuia. De fapt, daca vrei sa masori o zona extrem de mare, nu ai nevoie decat de un bat foarte lung pentru a face masuratorile. In cazul universului, unul din mijloacele de masurare este furnizat de radiatia de microunde cosmice de fond, cea care spune povestea Big Bang-ului. Nu exista nicio problema legata de gasirea acestui semnal. De fapt, sonda Wilkinson Microwave Anisotropy (WMAP) a fost capabila sa genereze o harta foarte detaliata a cerului, in care se pot vedea variatiile de temperatura ale radiatiei de microunde cosmice de fond. Informatiile de la WMAP i-au condus pe oamenii de stiinta la rezultatul final in ceea ce priveste varsta universului – 13,7 miliarde de ani. Acest lucru i-a facut pe unii oameni sa creada ca, daca radiatiei i-a luat 13,7 miliarde de ani sa ajunga pana la noi, atunci marginea universului trebuie sa se afle la 13,7 miliarde de ani lumina distanta de Pamant.
Trebuie sa retinem ca universul nu numai ca se afla in expansiune, dar rata lui de expansiune este in crestere. Deci, aceasta este partea unde totul se complica. Deoarece universul se extinde in toate directiile si, in regiunile indepartate de noi, galaxiile se indeparteaza cu o viteza apropiata de cea a luminii, atunci semnalele provenite de la acestea s-ar putea sa nu ajunga niciodata pana aici. Acesta este motivul pentru care auzim termeni ca “universul observabil”. Pur si simplu, exista regiuni in univers in care nu putem spera vreodata sa privim, de-aici de unde ne aflam. In plus, deoarece nu suntem siguri cum a evoluat rata expansiunii de la Big Bang, nu putem stabili cu certitudine unde se afla acum sursa radiatiei de microunde cosmice de fond care a ajuns pana aici.
Imagineaza-ti ca te joci cu mingea cu un prieten – adica el arunca mingea, iar tu o prinzi. Presupunand ca prietenul tau arunca mingea cu aceeasi viteza si tu stii viteza cu care se deplaseaza mingea, ar fi usor de calculat cat de departe se afla prietenul tau. Insa, acest calcul ar fi usor numai daca tu si prietenul tau stati pe loc. Daca unul dintre voi se misca (fie mai aproape sau mai departe), lucrurile s-ar complica putin, mai ales daca rata de separare nu este constanta. Unii astronomi sunt de parere ca universul este infinit, extinzandu-se in toate directiile pentru totdeauna. Altii au estimat ca universul s-a extins pana in punctul in care are 150 de miliarde de ani lumina in diametru (de la inceputul Big Bang-ului) si ca acesta se mareste in fiecare zi.