Marsuinul (Phocoena phocoena), cunoscut și sub numele de delfin-brun, este un mamifer marin din familia Phocaenidae.

Marsuinul sau delfinul-brun face parte din familia Phocaenidae (a delfinilor cunoscuti si cu numele de porci-de-mare). Aceasta specie populeaza in numar mare Oceanul Pacific de Nord, Marea Neagra si Oceanul Atlantic de Nord.

Caracteristicile fizice și comportamentul marsuinului

Marsuinul nu este un delfin foarte mare, are lungimea medie a corpului de 1,4-2 m si greutatea de 50-90 kg. Masculul este in general mai mic decat femela cu cel mult 12 cm. Ca aspect general acest delfin are corpul de 5-6 ori mai mare decat lungimea capului, iar zona dintre aripioarele pectorale si inotatoarea dorsala este mai groasa.

Unele exemplare adulte au lungimea corpului mai mare de 2 m. Pe partea superioara si de mijloc a corpului apare inotatoarea dorsala care are o forma triunghiulara ce se aseamana cu cea de la rechini, baza ei este de doua ori mai mare decat inaltimea acesteia. Aripioarele pectorale sunt mari si alungite, au marginile usor rotunjite, iar in fata lor apare o dunga neagra care se intinde pana la barbie.

Inotatoarea codala este specifica cetaceelor, orizontala, alcatuita din doi lobi simetrici. Partea dorsala a corpului are un colorit care variaza de la nuante de gri pana la cele negre, iar partea ventrala are tonuri de alb, crem si gri-cenusiu. Ochii sunt mici, pozitionati pe partile laterale ale capului, au irisul de culoare inchisa.

Marsuinul

Maxilarele sunt inzestrate cu numerosi dinti in forma de sabie, (21-25 perechi de dinti pe maxilarul inferior si 22-28 pe cel superior). Acestia sunt folositi in prinderea prazii (pesti si vietuitoare marine nevertebrate) care inoata la adancimi de pana la 200 m.

Dieta și obiceiurile de hrănire ale marsuinului

Acest delfin prefera in special pesti pelagici cum sunt bibanul, heringul, chefalul, hamsiile, anghila, dar prinde si foarte multe crustecee, cefalopode, alge si moluste.

Marsuinul este un delfin care respira aer, poate rezista sub apa aproximativ 6 minute. In lunile de vara un exemplar adult consuma 5-7 kg de peste, iar vara mai putin.

Reproducerea și îngrijirea puilor de marsuin

In perioada verii are loc reproducerea. Masculul si femela se imperecheaza cam in luna august, iar dupa o gestatie care dureaza 10-11 luni femela face un singur pui.

Acesta are lungimea de 65-90 cm si greutatea de cel mult 5-7 kg. Puiul este ocrotit si ingrijit de mama timp de un an, primele 5 luni este alaptat, apoi mancarea sa consta din peste. Cei mai mari dusmani ai sai sunt balenele ucigase, rechinii, delfinii cu nas gros dar si oamenii. Pescarii prind marsuinul in plasele de pescuit subacvatice si astfel animalul se asfixiaza datorita lipsei de aer.

Marsuinul este o specie vulnerabila, considerata in pericol de disparitie. Are denumirea stiintifica de Phocoena phocoena, face parte din ordinul Cetacea, genul Phocoena.

Curiozități despre marsuin

Marsuinul este unul dintre puținele mamifere marine care folosesc ecolocația pentru a se orienta și a detecta prada în apele întunecate sau tulburi. Această abilitate este atât de dezvoltată încât poate detecta pești aflați la distanțe mari sau ascunși în nisip.

De asemenea, deși sunt mamifere solitare, marsuinii pot forma mici grupuri de până la 10 indivizi, în special în perioadele de reproducere sau atunci când hrana este abundentă. Interesant este faptul că marsuinii sunt una dintre cele mai vechi specii de cetacee, având o evoluție de peste 10 milioane de ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.