Desi balurile mascate nu mai au aceeasi importanta ca in trecut si nici regulile nu mai sunt respectate cu strictete, in anumite zone inca se mai organizeaza aceste evenimente deosebit de elegante si cu o istorie aparte in cadrul carora participantii se costumeaza si poarta o masca. De aceea, in randurile care urmeaza, vom prezenta cateva detalii interesante despre mastile de bal mascat.
Mastile de bal mascat – scurta istorie
Daca in prezent mastile de bal mascat au mai mult o valoare artistica si estetica, fiind folosite fie ca decoratiuni, fie in cadrul unor sedinte foto sau sunt parte a unei colectii, importanta mastilor de bal mascat in trecut poate fi caracterizata atat din punct de vedere artistic, cat si din punct de vedere social si cultural. Istoria mastilor de bal mascat este strans legata de istoria balurilor mascate.
Balurile mascate au inceput sa fie organizate in Italia jurul secolului al XV-lea si erau populare in cadrul familiilor regale, la aceste evenimente participand persoane din inaltele clase sociale. De cele mai multe ori balurile erau organizate cu ocazia unor ceremonii sau pentru a marca aniversari, cununii sau alte evenimente importante pentru viata medievala. Unul dintre cele mai importante astfel de evenimente a fost organizat de catre regale Charles VI al Frantei si a purtat denumirea de “Bal des Ardents” (Balul celor care ard). Numele balului a fost dat de faptul ca, in timp ce regele dansa alaturi de alti cinci reprezentanti ai nobilimii, o torta a fost aruncata de catre unul dintre spectatori, patru dintre cei enumerati mai sus pierind. Revenind la costume si masti, acestea simbolizau luxul si eleganta curtii regale.
Tot in aceasta perioada, mastile de bal mascat erau create pentru ample spectacole de teatru al caror rol era acela de a amuza publicul privitor. Fiecare personaj purta o anumita masca iar personajele in sine reprezentau o anumita clasa sociala sau un anumit tip uman. Din acel moment, mastile de bal mascat au devenit populare nu doar in cadrul balurilor si al evenimentelor sociale ci si in viata de zi cu zi fiind folosite in momentul in care ascunderea identitatii era o necesitate. In acest fel, cresterea in popularitate a mastilor de bal mascat a condus si la o crestere considerabila a infractiunilor. In acel moment, autoritatile au decis ca mastile de bal mascat sa fie purtate doar in cadrul balurilor si al carnavalurilor.
In Italia renascentista, dansurile publice (it. Maschera) in cadrul carora participantii purtau costume si masti, au inceput sa fie organizate. La acestea participau, de obicei, membrii ai inaltelor clase sociale, si erau frecvente in special in Venetia. In acest fel, mastile de bal mascat au inceput sa fie asociate cu Carnavalul Venetian si, de aceea, in prezent mai sunt cunoscute si sub denumirea de “masti venetiene”. Spre sfarsitul secolului al XVIII-lea, cand Republica Venetiana a inceput sa cada, folosirea traditionalelor masti venetiene a inceput sa fie diminuata, lucru care a dus chiar la disparitia lor.
Intre secolele XVII-XVIII, mastile de bal mascat au devenit populare in intreaga Europa, cu rezultate dramatice si de data aceasta, avand in vedere ca, de asemenea, mastile nu erau purtate doar in cadrul evenimentelor ci erau purtate si de catre criminali si infractori. In acest fel, Gustav al III-lea al Suediei a fost asasinat in cadrul unui bal mascat de catre nobilul Jacob Johan Anckarström.
Tot in aceasta perioada, balul mascat a devenit un eveniment popular si pe teritoriul american. Nu a trecut mult timp pana cand aici s-a dezvoltat o adevarata atitudine impotriva balurilor mascate.
Cu toate acestea, impactul mastilor de bal mascat, atat din punct de vedere social, cat si din punct de vedere cultural a fost unul foarte mare. Criticii sunt de parere ca, in momentul in care o persoana poarta o astfel de masca se transpune intr-o alta lume. Mai mult decat atat, mastile de bal indeplineau si rolul de a elimina diferentele dintre categoriile sociale.
Pe langa frumoasele masti a caror realizare reprezinta o arta in adevaratul sens al cuvantului, fizicianul Charles de Lorme a creat asa-numita masca “Medico Della Peste”, o masca impotriva ciumei, pe care o purta in momentul in care era nevoit sa trataze persoanele bolnave.
Mastile de bal mascat in prezent
In prezent, nu in foarte multe regiuni, astfel de baluri se organizeaza cu diverse ocazii, cele mai multe dintre acestea fiind organizate in cadrul absolvirilor sau al anumitor petreceri tematice. Cu toate acestea, mastile de bal mascat inca sunt foarte populare, fiind achizitionate atat de catre colectionari, cat si in scop decorativ. Cele mai populare sunt mastile venetiene care sunt realizate cu foarte multa maiestrie de catre adevarati artisti.
Cu toate ca tehnicile si metodele traditionale sunt respectate, artistii nu ezita sa adauge un plus de modernitate frumoaselor masti de bal mascat. Mastile decorative mai poarta si numele de “varf de lance”, iar mastile realizate cu scopul de a fi purtate se numesc “Colombina”. De cele mai multe ori aceste masti sunt purtate in prezent in cadrul petrecerilor tematice, cum ar fi cele organizate de Halloween, dar si in cadrul unor sedinte foto.
In Italia, traditia s-a pastrat, Carnavalul de la Venetia fiind organizat in fiecare an iar mastile intalnite aici reprezinta adevarate opere de arta.