Home Cultură generală Personalități Matei Visniec – un nume de referinta in literatura contemporana

Matei Visniec – un nume de referinta in literatura contemporana

0
Matei Visniec sursa: observatorcultural.ro/articol/matei-visniec-25-de-ani-off-la-avignon/

Matei Visniec, scriitor de origine romana, stabilit in Franta, din anul 1987, este un nume de referinta in literatura contemporana. Dramaturg, poet, jurnalist la Radio France Internationale, autorul se bucura, astazi, de un prestigiu incontestabil, gratie unei opere (in mare parte, publicata in limba franceza) care, desi isi trage radacinile din avangarda europeana, din teatrul absurdului (Eugen Ionescu, Samuel Beckett), din realismul magic al prozei latino-americane etc., se distinge printr-o evidenta originalitate, marcata de cristalizarea unor valori estetice care nu se subordoneaza unei anumite directii literare, ci, mai degraba, talentului si culturii scriitorului.

matei Visniec

Matei Visniec a absolvit Facultatea de istorie si filozofie, a Universitatii Bucuresti, dar a fost mereu aproape de viata literara, prin colaborarea, in perioada studentiei, la diversele reviste din epoca, dar, mai ales, prin faptul ca este unul dintre membrii fondatori ai « Cenaclului de luni », care a avut un rol major in afirmarea generatiei optzeciste, a postmodernismului romanesc, care a impus un nou « saeculum », asadar, un nou « spirit al veacului », o noua sensibilitate, un nou tip de discurs, in numele unei libertati de creatie atat de greu de atins in contextul regulilor, dogmelor, persecutiilor, cenzurii impuse de regimul totalitar comunist. Chiar daca, in anii ’80, poezia lui Matei Visniec, indrazneata, lucida, ironica, si-a mai gasit loc in presa literara din Romania, piesele sale de teatru au circulat in samizdat (copiate, dactilografiate si citite, in aceasta forma, intr-un mediu restrans, fara acces la marele public). In 1987, reprezentarea scenica a piesei « Caii la fereastra », la Teatrul Nottara, din Bucuresti, a fost interzisa, cu numai o zi inainte de premiera. In astfel de imprejurari, Matei Visniec, in toamna lui 1987, paraseste Romania, solicitand azil politic in Franta.

Inainte de 1987, Matei Visniec a publicat, in Romania, volume de versuri precum : « La noapte va ninge » (1980), «Orasul cu un singur locuitor » (1982), « Inteleptul la ora de ceai » (1984), iar dupa 1990, volume de teatru  – « « Tara lui Gufy », « Angajare de clown », doua volume « Teatru », incluzand piesele scrise intre 1977 si 1990, traduceri ale unor piese publicate in limba franceza – «Negustorul de timp si Frumoasa calatorie a ursilor Panda povestita de un saxofonist care avea o iubita la Frankfurt », «Teatru descompus si Despre sexul femeii – camp de lupta in razboiul din Bosnia », « Istoria comunismului povestita pentru bolnavii mintal », «Omul cu o singură aripa », « Imagineaza-ti ca esti Dumnezeu », « Femeia tinta si cei zece amanti », « Occident Express si Despre senzatia de elasticitate cand pasim peste cadavre », « Masinaria Cehov si Nina sau despre fragilitatea pescarusilor impaiati » etc. 

Desigur, opera lui Matei Visniec cuprinde nenumarate alte titluri (multe netraduse inca in romaneste), demonstrand o extraordinara capacitate de inventare si (re)inventare a discursului dramatic, de explorare a unor subiecte in care, cu dezinvoltura, sunt valorificate personajele-simbol, parabolele, intertextualitatea, ironia, metafora, o arhitectura inconfundabila de imagini scenice, din care nu lipsesc paradoxurile, dezarticularea limbajului, deriziunea, predispozitia ludica etc.   

Piesele de teatru ale lui Matei Visniec sunt traduse, in prezent, in peste 20 de limbi si se joaca pe marile scene din Franta, Italia, Marea Britanie si din alte tari europene (inclusiv Romania), bucurandu-se de un succes enorm. Pentru oamenii de litere, pentru pasionatii de literatura din Romania, scriitorul, care marturisea ca este « omul care traieste intre doua culturi, doua sensibilitati, care are radacinile in Romania si aripile in Franta », isi are locul sau deja bine definit, in istoria literaturii. Talentul sau merita, cu siguranta, o mai mare recunoastere si la nivelul cititorului mediu de literatura din spatiul autohton si, pentru realizarea acestui fapt, nu scriitorul trebuie sa faca ceva, ci cel caruia i se adreseaza – publicul (cititorul, spectatorul). Cei care vor sa aiba informatii de actualitate referitoare la activitatea scriitorului Matei Visniec pot accesa si pagina :  http://www.visniec.com/accueil.html

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version