Daca este examinata la scara cea mai mica, materia din Univers are in componenta sa o serie de particule elementare, dintre care unele, aflate sub actiunea unor forte mai diverse, reusesc sa se grupeze si sa formeze astfel ioni si atomi. Asta nu inseamna ca materia se rezuma doar la asta, deoarece exista forme de materie si mai complexe, total diferite, iar aici avem ca exemplu materia neagra care este total necunoscuta de catre specialisti si care ocupa cea mai mare parte din Univers.
Ce este materia din Univers?
Materia din Univers reprezinta tot ceea ce are masa, deci prin urmare tot ceea ce este afectat de forta gravitationala. Ionii si atomii sunt cei care formeaza cea mai mare parte a materiei de pe Pamant. In alte parti ale Universului materia exista insa in forme si in conditii total diferite, iar aici avem praful stelar din mediul interstelar care are o densitate foarte mica, pana la materia din gaurile negre care are cea mai mare densitatea, aceasta nefiind determinata. Insa nu tot ceea ce inseamna materie este organizata din atomi, chiar daca toata este compusa din particule care au un anumit tip.
Trebuie mentionat ca unele particule sunt elementare si ca ele nu sunt in nici un caz formate din particule mai mici, deci nu au in componenta lor nimic, decat pe ele. Particulele cele mai raspandite din cadrul materiei sunt quarcii si electronii, iar acestia la randul lor formeaza ionii si atomii, care formeaza in cele din urma materia care poate fi vazuta. Totusi trebuie mentionat si faptul ca cea mai mare parte din materia din Univers nu reprezinta parte obisnuita, ci partea de materie necunoscuta, deci materia neagra, aceasta fiind probabil formata din neutrini, ori din WIMP sau poate din ambele. Materia luminoasa, cea observabila, este formata din atomi si ioni deci din materie normala, pe care o putem vedea.