Mausoleul Karagheorghe, aflat in Topola din Serbia, este mormantul unui fondator al Serbiei, Djordje Petrovic (1768-1817), mult mai cunoscut sub numele de Karagheorghe, ce inseamna „Gheorghe cel Negru”. El era cunoscut cu acest nume datorita tenului inchis la culoare, insa motivul pentru care a devenit faimos este legat de faptul ca este considerat unul dintre parintii fondatori ai statului sarb modern.
Karagheorghe s-a nascut langa localitatea Topola, in anul 1752, intr-o familie modesta de tarani. Drumul sau in viata l-a condus spre a deveni conducatorul rebelilor sarbi impotriva dominatiei otomane, in timpul Primei Rascoale (1804-1813), dupa ce deja se facusera remarcat in Razboiul Turco-Austriac (1787-1791).
Djordje Petrovic a reusit sa-si depaseasca statutul, devenind una dintre cele mai emblematice figuri pentru lupta impotriva otomanilor. Si nu intamplator, mai ales daca ne gandim ca, atunci cand Imperiul Otoman era intr-un razboi de lunga durata cu Rusia, Karagheorghe a reusit sa alunge toti guvernatorii turci de la carma tarii, eliberand mai multe regiuni, chiar si pe cea din jurul Belgradului. In tot acest timp, Karagheorghe cauta sa puna in lumina necesitatea adoptarii unor reforme nationale in justitie si, mai ales, educatie. Insa marea lupta nu se daduse pana in anul 1813, cand conducatorul sarb s-a vazut nevoit sa se confrunte cu puterea otomanilor.
E drept ca nici contextul nu era unul prielnic pentru Serbia la acele vremuri, cu atat mai mult cu cat Napoleon devenise o amenintare pentru Rusia si nu numai, motiv pentru care aceasta putere din urma a decis, culmea, sa faca pace cu Imperiul Otoman. In acest fel, balanta s-a inclinat, desigur, in favoarea Imperiului Otoman. In cele din urma, revolta sarba a fost inabusita, iar Karagheorghe s-a vazut obligat sa paraseasca de indata tara. Si totusi, conducatorul rebelilor sarbi impotriva dominatiei otomane a tinut cu tot dinadinsul sa se intoarca in tara, in primul rand pentru a-i alunga pe otomani, iar apoi pentru a aplica acele reforme atat de necesare in educatie si justitie.
Astfel, in anul 1817, Karagheorghe a luat decizia de a se intoarce in Serbia in secret, numai ca a fost asasinat de otomani, ce-i drept, ajutati fiind de adversarii sai sarbi care aveau, in mod clar, interese ascunse fata de dominatia otomana. Mai apoi, a fost inmormantat in Mausoleul Sf. Gheorghe, cunoscut drept Mausoleul Karagheorghe, ridicat de catre nepotul regelui Petru I, chiar in varful dealului Oplenac. Important de mentionat este ca acest deal se afla in apropierea locului de nastere al lui Karagheorghe, mai cu seama langa Topola. Tot aici, in Mausoleul Karagheorghe, aveau sa fie inmormantati si membrii familiei, pana si ramasitele regelui Petru se afla intre zidurile mausoleului.