Mausoleul lui Tito, situat in Belgrad, Serbia, denumit si Casa Florilor, ii este dedicat celui care a fost liderul Republicii Socialiste Federale Iugoslavia, Iosip Broz Tito, care a murit la 4 mai, 1980. Casa Florilor se afla in Dedinje, mai cu seama pe pamanturile Muzeului de Istorie din Belgrad. Iar ca si alte cladiri din aceasta tara, si Mausoleul lui Tito a asistat la o serie de evenimente nu tocmai fericite, cu totii cunoscand contextul politic recent al Serbiei, respectiv al Iugoslaviei. In sfarsit, la funeraliile maresalului Iosip Broz Tito, presedintele Iugoslaviei, de la Belgrad, au participat nu mai putin de 122 de sefi de state din intreaga lume.
Astfel, s-a ridicat un mausoleu menit pentru a-i cinsti memoria pe locul fostei sale resedinte particulare, din bogatul cartier Dedinje, Belgrad. Acest mausoleu a capatat rapid numele de Casa Florilor, aceasta fiind, de fapt, si denumirea sub care este cunoscuta. Cat despre cel care a fost presedintele Iugoslaviei, Iosip Broz Tito, al carui tata a fost croat, iar mama slovena, s-a nascut in anul 1892, in ceea ce era pe atunci Austro-Ungaria.
Viata sa nu a fost tocmai una fericita, de altminteri, ca orice alta persoana care s-a nascut in Austro-Ungaria. E drept ca si contextul nu a fost unul prielnic. Tito avea sa-si petreaca o mare parte din tinerete calatorind si muncind intr-o Europa aflata in rapida schimbare, servind ca soldat in Primul Razboi Mondial, inainte de a deveni comunist, in anul 1919. Si cum toate tarile europene statea sub semnul constant al incertitudinii, in anul 1920, Iosip Broz Titos s-a reintors intr-o noua tara, o federatie a croatilor, sarbilor si slovenilor, cunoscuta sub numele de Iugoslavia.
Insa Tito s-a bucurat de aprecierile multor lideri politici europeni deoarece, desi era comunist, se opunea cu indarjire regimului tiranic al lui Stalin; ba, mai mult decat atat, ca lider al Iugoslaviei in al Doilea Razboi Mondial, si-a exprimat deschis opiniile despre conducatorul sovietic, fiind impotriva regimului pe care acesta il ducea, de altfel, ca multi alti lideri europeni. In sfarsit, nu ar trebui sa ne mire numarul mare de vizitatori care veneau la acest mausoleu, chiar daca, sa spunem asa, persoana careia ii este dedicat era un comunist dedicat.
Astfel, mai tarziu, in anii 1980, numarul celor care vizitau Mausoleul lui Tito era urias, lungile siruri de oameni asteptand sa intre fiind un peisaj obisnuit in peisagistica asezarii. Chiar si asa, trebuie sa mentionam faptul ca numarul de vizitatori a scazut in mod semnificativ, pe masura ce popoarele din fosta Iugoslavie incercau sa-si regaseasca propria identitate; multi oameni aveau sa se indeparteze de idealurile pe care Tito le reprezenta. De fapt, aproape toate popoarele europene incercau sa-si gaseasca identitatea, indeosebi cele care abia iesisera de sub regimul comunist.
In anii 1990, cand in Iugoslavia a izbucnit razboiul civil, mausoleul si muzeul au fost inchise publicului, aceasta masura fiind, bineinteles, una preventiva. In orice caz, turistii interesati sa viziteze Mausoleul lui Tito, trebuie sa stie ca acesta, cunoscut si sub numele de Casa Florilor, s-a redeschis, numerosi vizitatori aducandu-si oamagiul, indeosebi la 4 mai, data mortii sale, si pe 25 mai, data nasterii (sarbatorita ca Zi a Tineretului).
Pe de alta parte, nu putem sa nu remarcam cel putin un aspect interesant, si anume numarul destul de mare al vizitatorilor care calca pragul acestui mausoleu, chiar daca ii este dedicat unui comunist. Se poate spune, asadar, ca Mausoleul lui Tito este o atractie turistica populara, chiar daca acum ii lipseste grandoarea de altadata conferita, desigur, de contextul politic oarecum confuz, sa nu mai mentionam ca mausoleul nu mai este in mod clar in zilele sale de glorie; de pilda, spre deosebire de anii trecuti, au disparut garzile, armatele de gradinari si mai multe muzee din vecinatatea Casei Florilor.
Plus, nu putem spune ca Mausoleul lui Tito arata precum locul dedicat unui om considerat erou national sau cel putin unei persoane apreciate si deopotriva populare; cu realism trebuie sa spunem ca Mausoleul lui Tito din Belgrad, Serbia, arata mai degraba precum in cimitir neglijat, care, in curand, va fi complet dat uitarii.