Mausoleul Sun Yatsen este considerat un monument reprezentativ pentru „parintele” Republicii Chineze, Dr. Sun Yatsen (1866-1925), cel despre care se spune ca ar fi contribuit cel mai mult la formarea Chinei moderne, acest titlu fiindu-i atribuit acestuia atat de catre chinezi, cat si de taiwanezi. Mare parte dintre anii tineretii sale i-a petrecut in exil, mai ales ca era antimonarhist. De fapt, Sun Yatsen a plecat din China dupa ce izbucnirea in anul 1895 a unei revolte republicane, care insa fusesera inabusita.
Cu toate acestea, dupa lupte continue, acesta a reusit ca, in anul 1911, sa declare China republica. Numai ca problemele nu fusesera rezolvate decat la suprafata. De pilda, can Yatsen a murit, in anul 1925, tara nu se afla deloc pe linia stabilitatii, asa cum se spera, ba dimpotriva, existau o sumedenie de probleme si divergente intre nationalisti, Kuomintang, si comunisti, cu atat mai mult cu cat numarul acestora din urma era in continua crestere. Mai mult, controlul asupra tarii era extrem de limitat.
In sfarsit, Sun Yatsen a lasat vorba sa fie inmormantat la Nanjing, insa cu siguranta, atunci cand si-a exprimat aceasta dorinta, nu si-a putut imagina grandoarea arhitectonica pe care o va avea mausoleul ridicat in amintirea sa. Peste patruzeci de planuri au fost realizate pentru construirea Mausoleului Sun Yatsen pe situl de pe Muntele de Purpura. In definitiv, planul care a fost ales, cel apartinand lui Lu Yanzhi, era o interpretarea moderna a modelului clasic de monumente funerare chinezesti sau, mai degraba, o reinterpretare, o revitalizare a acestei forme de arta.
Atunci cand este vazut de sus, mausoleul seamana cu un clopot si are dimensiunile unui monument funerar imperial. Nu e de mirare, deoarece Sun Yatsen a fost iubit si respectat pentru ceea ce facuse pentru tara sa, pentru faptul ca incercase sa o aduca pe un fagas normal si cat mai prielnic cu putinta pentru toti oamenii.
Inceputul sitului de pe Muntele de Purpura este marcat de o arcada din marmura, ce se afla pe directia nord-sud. Iar dupa ce trecem de aleea inconjurata de chiparosi si pini, vom ajunge la intrarea oficiala care are, de aceasta data, trei arcade, ce dispun de usi impresionante realizate din cupru. In spatele acestei usi, se afla un pavilion la fel, impresionant, din marmura, ce are o stela de 9 metri in inaltime. Din acest punct, o scara abrupta duce pe munte, mai cu seama spre o sala memoriala imensa, in mijlocul careia sta statuia asezata, realizata tot din marmura, a lui Sun Yatsen. Deasupra, troneaza drapelul republicii, sugerand iubirea imensa pe care Sun o simtea fata de tara sa.
In partea de nord a mausoleului, poate fi vazuta o camera circulara, unde sarcofagul de marmura a lui Yatsen se afla. Acesta este, de fapt, sapat in zid, iar deasupra, se afla o statuia culcata a lui Sun. In anul 2005, Lien Chan, liderul partidului de opozitie Kuomintang din Taiwan, a venit aici, la mausoleu, aratandu-si respectul imens pe care il are fata de un mare lider si, mai ales, fata de luptele pe care Sun Yatsen le-a dus pe parcursul vietii sale. In orice caz, Mausoleul Sun Yatsen din Nanjing, China, este un loc respectat atat de nationalisti, cat si de comunisti.