Din momentul ȋn care islamul a apǎrut, cu mai mult de 14 secole ȋn urmǎ, Mecca a atras interesul ȋntregii lumi. Pentru credincioșii musulmani, orașul și moscheea sacrǎ sunt centrul sfȃnt al islamului și locul de naștere a profetului Mohamed. O semnificație atȃt de mare o are, ȋncȃt musulmanii se roagǎ de cinci ori pe zi ȋn direcția ȋn care se aflǎ orașul.
Din partea fiecǎrui credincios care ȋși permite se așteaptǎ ca mǎcar o datǎ ȋn viațǎ sǎ meargǎ ȋn pelerinaj la orașul sfȃnt. Pentru cei care nu sunt musulmani, Mecca este un loc enigmatic fiindu-le interzis accesul ȋncǎ de la ȋnceputurile istoriei islamice.
Mecca este situat ȋn centrul Arabiei Saudite, ȋn apropierea munților Sirat. Ȋntreg orașul este centrat ȋn jurul Moscheei Haram. Moscheea a fost mǎritǎ și ȋnfrumusețatǎ de multe ori ȋn timpul istorie sale. Ȋn momentul de fațǎ poate gǎzdui pȃnǎ la 1 milion de credincioși ȋn același timp. Dupǎ cel de-al Doilea Rǎzboi Mondial, orașul s-a extins de-a lungul drumurilor ce trec prin munți.
Mecca anticǎ a fost o oazǎ de pe vechiul drum comercial care lega lumea mediteranǎ de sudul Arabiei, estul Africii și sudul Asiei. Orașul s-a dezvoltat treptat iar ȋn perioada romanǎ și bizantinǎ devenise deja un important centru religios și comercial.
Conform tradiției islamice, Avraam și Ismail au construit Kabaa, casa lui Dumenezeu. Punctul central al pelerinajului la Mecca, ȋnainte de apariția islamului, clǎdirea a fost distrusǎ și reconstruitǎ de multe ori.
Ȋn timpul perioadei pre-islamice, orașul a fost condus de o serie de triburi din Yemen. Sub conducerea Quraysh, a devenit un fel de oraș-stat, cu legǎturi comerciale puternice cu restul Arabiei, cu Etiopia și Europa.
Importanța religioasǎ a orașului a crescut foarte mult odatǎ cu nașterea lui Mohamed. Profetul a fost forțat sǎ fugǎ din Mecca ȋn anul 622 din cauza predicilor sale. Acesta s-a dus la Yathrib (Medina de astǎzi) dar dupǎ opt ani s-a ȋntors și a preluat controlul asupra orașului. El a curǎțat orașul de idoli, l-a declarat centru de pelerinaj pentru toți musulmanii și l-a dedicat lui Allah.
Odatǎ cu declinul rutei caravanelor, Mecca și-a pierdut importanța comercialǎ și a fost nevoită sǎ supraviețuiascǎ ȋn principal de pe urma veniturilor din pelerinaje și din darurile conducǎtorilor musulmani.
O altǎ loviturǎ a primit-o oraşul ȋn momentul ȋn care dinastia Omeiazilor l-a prǎdat. Ulterior a fost nevoit sǎ recunoascǎ puterea califatului din Damasc, ca mai apoi pe cea a califatului de la Bagdad. Ȋn anul 930, orașul a suferit o mare umilințǎ cȃnd șiiții l-au jefuit și au furat piatra neagrǎ de la Kabba.
Ȋncepȃnd cu secolul al X-lea, conducǎtorii erau aleși dintre urmașii lui Mohamed, care controlau și zonele din jur. Abilitatea acestor conducǎtori, inițial șiiți moderați, le-a asigurat ȋntȃietatea ȋn afacerile locale pentru urmǎtorii 1000 de ani.
Ȋn 1269, Mecca intrǎ sub controlul mamelucilor iar ȋn 1517 trece sub controlul Imperiului Otoman. Odatǎ cu prǎbușirea imperiului, controlul orașului sfȃnt este contestat de vechii conducǎtori, urmașii lui Mohamed și saudiții din Arabia centralǎ, practicanți ai unei forme puritane a islamului. Ȋn 1925 regele Ibn Saud intrǎ ȋn oraș iar mai tȃrziu, Mecca avea sǎ devinǎ parte a Regatului Arabiei Saudite.
Sub conducerea sauditǎ, forma puritanǎ a islamului a fost aplicatǎ ca și crez de stat iar condițiile pentru pelerini au fost ȋmbunǎtǎțite. Datoritǎ exploatǎrii excesive a rezervelor de petrol din Arabia Sauditǎ, Mecca a cunoscut dezvoltarea economicǎ puternicǎ iar numǎrul de pelerini a crescut foarte mult.
Ȋn ciuda sumelor imense cheltuite de cǎtre guvernul saudit pentru a renova orașul și moscheea, numǎrul imens de pelerini a adus cu el mai multe tragedii. Ȋn 1990 aproape 1500 de pelerini au murit ȋntr-un tunel pentru pietoni, cǎlcați ȋn picioare, iar ȋn 1997 cȃteva sute au murit ȋn timpul unui incendiu și ȋn panica ce a urmat.
Tulburǎrile politice și violența au afectat și ele orașul. Ȋn 1979 o grupare de militanți, în mare parte formatǎ din saudiți, dar și din multe alte țǎri islamice, au ocupat Marea Moschee. Evacuarea lor a fost posibilǎ doar cu pierderea unui mare numǎr de vieți omenești ȋn urma unui atac al Gǎrzii Naționale saudite. Ȋn timpul anilor 1980 și 1990, pelerini iranieni implicați ȋn proteste politice s-au ciocnit cu forțele de ordine saudite, fapt ce a dus la multe decese și vǎtǎmǎri.