Mediul intergalactic este un gaz rar care se extinde intre galaxiile din univers. Acesta are o structura cosmica filamentara, cu manunchiuri subtiri si pereti care despart zonele goale intinse. Mediul intergalactic conecteaza galaxiile intre ele ca jocul “uneste punctele”. Acesta este de cateva cvadrilioane mai rar decat asa-numitul “aer subtire”. Oamenii de stiinta estimeaza ca densitatea medie a universului ca intreg este de aproximativ un atom de hidrogen pe metru cub, mediul intergalactic avand intre 10 si 100 de atomi de hidrogen pe metru cub. Pentru a intelege mai bine acest lucru, ganditi-va ca daca ati aduna toata materia dintr-un volum de mediu intergalactic de marimea Pamantului, ati obtine o cantitate egala cu un rulment mic.
Cea mai mare parte a universului este, de asemenea, rece (2,73 grade Kelvin). Aceasta caldura este reziduala de la Big Bang. Mediul intergalactic este umplut cu un spectru de radiatie foarte omogen, numit radiatia cosmica de fond. Existenta sa a fost folosita pentru a sprijini teoria Big Bang-ului. Mediul intergalactic, structura filamentara dintre galaxii, este mult mai fierbinte decat temperatura medie a universului (de la 100 000 pana la 10 milioane de grade Kelvin). Acest lucru se datoreaza faptului ca gazul se incalzeste atunci cand intra in mediul intergalactic din golurile imense care il inconjoara. Aceasta temperatura este suficienta pentru a ioniza sau desparti electronii de nuclee, astfel, principalul constituent al mediului intergalactic este hidrogenul ionizat. Fizicienii numesc acest lucru “mediul intergalactic cald-fierbinte”. In unele zone din apropierea intersectiilor de filamente cosmice, temperatura gazelor se apropie de 100 de milioane de grade Kelvin. Desi pare a fi mult, daca v-ati afla in mijlocul gazului nu vi s-ar parea ca e foarte fierbinte, deoarece atomii care il compun sunt foarte rari.
O zona foarte condensata a mediului intergalactic este cunoscuta drept “mediul intracluster” – acesta se afla in mijlocul clusterelor de galaxii. Mediul intracluster emite raze x, care pot fi observate cu ajutorul unui telescop. Deoarece universul se extinde intr-un ritm accelerat, mediul intergalactic se rareste pe masura ce trece timpul. In cele din urma, poate in cateva sute de miliarde de ani sau mai mult, universul se va extinde atat de rapid, incat galaxia noastra si tot ce se afla in aceasta vor fi pe deplin sfasiate.