Impartit de Oltenia si Banat, judetul Mehedinti se invecineaza cu judetele Gorj, Dolj si Caras-Severin, precum si cu Bulgaria si Serbia. Resedinta de judet este municipiul Drobeta-Turnu Severin.
Exista mai multe ipoteze cu privire la originea numelui judetului. In “Istoria Critica a Romanilor”, Bogdan Petriceicu Hasdeu scrie ca numele provine de la Mehedinski, numele slav pe care-l purta teritoriul ce inconjura Mahadia, oras aflat la granita cu Caras-Severin. Pe de alta parte, alti istorici sunt de parere ca numele provine de la latinescul “mediam”, care desemna o colonie romana de langa Mehadia, iar altii spun ca provine de la ungurescul “meheszkedes”, care se traduce prin “stuparit”. Aceasta ipoteza e sustinuta si de faptul ca pe stema judetului apare imaginea unei albine.
Ca majoritatea judetelor din Romania, si judetul Mehedinti a inceput sa fie locuit inca din epoca paleolitica – urme de asezare umana sunt confirmate de descoperirile arheologice (razuitoare, unelte din silex, unelte din cuart etc). In Pestera lui Climente de la Dubova au fost descoperite cele mai vechi obiecte de pe teritoriul judetului, acestea datand din jurul anului 12.000 i.e.n. In timpul ocupatiei romane, judetul a jucat un rol important, avand in vedere ca romanii au patruns in Dacia pe aici.
De altfel, aici a fost realizat ceea ce a fost considerat cea mai indrazneata lucrare a ingineriei romane – podul peste Dunare, construit de Apolodor din Damasc. Cu o lungime de 1135 de metri si cu 20 de pile in Dunare, podul era o constructie grandioasa pentru acele vremuri. Romanii au pus bazele orasului civil Drobeta, insa, din pacate, astazi nu mai sunt vizibile decat ruinele unuia din picioarele podului.
Judetul Mehedinti are un potential turistic ridicat, datorat, in mare parte, faptului ca are fluviul Dunarea langa el. Astfel, nu e de mirare ca numarul rezervatiilor naturale este unul destul de mare. De departe, cea mai cunoscuta si vizitata este Rezervatia complexa “Cazanele Mari si Cazanele Mici ale Dunarii”. Cu o suprafata totala de 215 hectare, rezervatia atrage mii de turisti anual, turisti dornici sa se plimbe prin Defileul Dunarii. In aceasta zona se afla Statuia lui Decebal care, cu cele 55 de metri inaltime, este cea mai inalta sculptura din piatra din Europa.
Cazanele fac parte din Parcul Natural “Portile de Fier”, parc impartit de judetul Mehedinti cu judetul Caras-Severin. De mentionat sunt si Rezervatia botanica “Gura Vaii – Varciorova” (vazuta ca un El Dorado floristic), Rezervatia botanica “Fata Virului” (unde se gaseste mararul Portilor de Fier), Rezervatia palontologica Bahna (unde se afla o fauna fosila cu o varsta de peste 16 milioane de ani), Rezervatia paleontologica Svinita (cu cea mai bogata fauna de amoniti din Romania), Podul natural de la Ponoarele (supranumit si “Podul lui Dumnezeu, este singurul pasaj natural rutier functional din tara si al doilea ca marime din Europa), Padurea de liliac de la Ponoarele (anual, aici are loc Sarbatoarea liliacului, cea mai mare sarbatoare din judet), Pestera Topolnita (are 25 de kilometri lungime, fiind una din cele mai lungi pesteri din Romania), Pestera lui Epuran (cu schelete de urs de pestera), Pestera Ponoarele.
In ceea ce priveste monumentele de arta, de arhitectura si muzeele, municipiul Drobeta-Turnu Severin este principala destinatie in judetul Mehedinti. Aici a fost ridicat orasul civil Drobeta, de catre romani, si tot aici se afla ruinele Podului lui Traian. Ruinele Cetatii Severinului sunt un alt punct turistic atractiv: constructia ei a inceput in secolul al XIII-lea si a fost distrusa de Soliman Magnificul. Astazi, cetatea se afla in plin proces de restaurare.
In Drobeta-Turnu Severin se afla si Muzeul Regiunii de Fier, inaugurat in anul 1912. Muzeul prezinta mai mult de 50.000 de exponate, care recreeaza istoria judetului. De asemenea, in muzeu exista o expozitie permanenta cu fauna si flora specifica zonei. Populara in randul turistilor este si localitatea Baia de Arama, pe teritoriul careia se afla numeroase urme ale civilizatiei dacice. Langa acest oras se afla Bala, o statiune balneo-climaterica cu ape termo-minerale asemanatoare cu cele de la Baile Herculane.
In ceea ce priveste lacasurile religioase ale judetului Mehedinti, doua dintre ele ar putea fi considerate cele mai de seama: Manastirea Strehaia si Biserica “Sfintii Voievozi” din satul Canicea. Manastirea Strehaia a fost ctitorita, in anul 1645, de domnitorul Matei Basarab, iar biserica din Canicea dateaza din anul 1836, fiind construita de un localnic. Biserica “Sfintii Voievozi” este una din cele mai vechi biserici ale judetului.