Localitatea Baia Spire este atestată documentar într-o diploma din 1329, în timpul regelui ungur Carol Robert care acorda locuitorilor primele privilegii. Denumirea latinească era Mons Medius, ceea ce în traducere înseamnă „Muntele Mijlociu”, fiind oraș liber regesc.

Centrul istoric al orașului cuprinde un complex arhitectural cu monumente istorice și de arhitectură veche, construite în secolele al XVIII – lea și al XIX – lea.

Primăria orașului Baia Sprie, a fost construită în anul 1739, în stil baroc, pe ruinele vechii clădiri a primăriei distrusă de tătari în anul 1539. Emblema minieră cu două ciocane încrucișate poate fi văzută pe bolta celor doua intrări în subsolul clădirii, împreună cu înscrisul „1798”.

memorialul-din-baia-sprie-judetul-maramures.jpg

Printre obiectivele turistice care pot fi văzute în localitate, se numără: memorialul Baia Sprie, al cărui basorelief evidențiază imaginea Fecioarei Maria cu pruncul său, Biserica romano-catolică Sf. Maria din Piața Libertății, ridicată între anii 1846-1858, construcție în stil neoclasic, cu două turnuri înalte având cruci aurite, Biserica reformată construită între anii 1889-1890, casa Samuel Csaszi, casă veche cu strucutră de lemn, ridicată în anul 1754. În prezent, este casă de rugăciune baptistă. Un alt obiectiv turistic de vizitat este capela romano-catolică „Calvaria”, ridicată în secolul al XVII – lea, sub dealul Minei.

basorelief-de-pe-memorialul-din-baia-sprie-judetul-maramures.jpg

Memorialul nu este doar un punct de atracție turistică, ci și un centru educativ important pentru localnici și vizitatori. Prin explicațiile detaliate oferite la fața locului, vizitatorii pot învăța despre importanța istorică a Baia Sprie și contribuția orașului la cultura și istoria Maramureșului.

Memorialul servește ca un loc de întâlnire pentru comunitate în momentele de comemorare sau celebrare. Este un spațiu unde oamenii se pot aduna pentru a reflecta asupra trecutului și pentru a-și exprima respectul față de istoria comună.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.