Undeva, in inima orasului Washington, D.C., putem admira o frumoasa regiune cu parcuri, ce se numeste National Mall, iar pe latura de est a acesteia, dainuind asupra intregului peisaj, se afla Memorialul Lincoln, un monument de-a dreptul impresionant. De pe treptele acestui monument, mai cu seama peste oglinda bazinului in care se reflecta obeliscul monumentului Washington, pot fi vazute monumentul national dedicat celui de-al Doilea Razboi Mondial si, mai departe, nu la mare distanta, cladirea Capitoliului. Memorialul este opera finala a reputatului arhitect Henry Bacon, care s-a inspirat din templele Greciei Antice. In fapt, monumentul nu este in niciun chip o imitatie, cu atat mai mult cu cat Memorialul Lincoln din Washington este considerat a fi o capodopera arhitectonica.
Maretul monument, de un alb stralucitor, cu impozantele dimensiuni de 57 de metri lungime, 36 de metri latime si 30 de metri inaltime, este compus dintr-o nava centrala, ce se sprijina cu ajutorul a doua nave mai mici, inconjurat de 36 de coloane dorice, canelate si catusi de masive (alte doua coloane domina intrarea din spatele colonadelor). De asemenea, incredibilele coloane reprezinta cele treizeci si sase de state care compuneau Uniunea la acea vreme, deasupra fiecareia fiind inscriptionat numele statului corespunzator – ba chiar, spectaculozitatea acestor coloane definesc, fara doar si poate, viziunea prolificului arhitect Henry Bacon.
Pe de alta parte, trebuie sa admitem ca viziunea arhitectului este, pana la urma, viziunea unei intregi natiuni, dorinta oamenilor fiind exprimata, prin aceasta capodopera, intocmai. In fine, nava centrala gazduieste statuia monumentala a lui Lincoln, sculptata vreme de patru ani, sub indrumarea renumitului Daniel Chester French. Lincoln priveste spre capitoliu, deasupra oglinzii bazinului cu apa, statuia fiind sculptata din marmura de Georgia, de vreme ce cladirea a fost construita din piatra de calcar adusa tocmai din Indiana si marmura din Yule, statul Colorado.
La acele vremuri, s-a considerat ca ridicarea unui astfel de memorial este, in definitiv, un semn de respect fata de istorie si, de ce nu, fata de ceea ce Abraham Lincoln a reprezentat ca lider politic si om. Totodata, cele doua nave mai mici contin Discursul lui Lincoln de la Gettysburg, precum si celalalt discurs, apartinand tot lui Lincoln de la inaugurarea celui de-al doilea mandat ca presedinte, ambele fiind sapate in zid. Deasupra lor, se afla doua mari picturi murale Reunion si Emancipation, realizate de artistul francez Jules Guerin.
In prezent, monumentul a fost si continua sa fie scena multor intalniri publice de seama, dar si intalnirilor prin care oamenii protesteaza. De altminteri, una dintre cele mai faimoase intalniri este aceea in care Martin Luther King s-a adresat multimii cu cuvintele “I have a dream” (Am un vis), in anul 1963. Atunci, multimea a fost intr-atat de atrasa de cuvintele lui Martin Luther King, incat, multa vreme dupa, acest loc a fost ocupat si de alti oameni, in speranta ca istoria o sa se repete.
In sfarsit, Memorialul Lincoln din Washington, D.C., este deosebit de emotionant si, totodata, este perceput precum o afirmare a democratiei si a primilor pasi pozitivi spre libertate. Plus, dincolo de orice remarca referitoare la stilul arhitectonic ori la insemnatate, americanii il vad ca fiind unul dintre cele mai importante monumente din Statele Unite ale Americii.