Cȃnd vine vorba de mȃncat carne, cei mai mulți oameni se bazeazǎ pe o dietǎ cu carne de pui, porc, vitǎ și pește. Cu toate acestea, ȋn multe locuri din toatǎ lumea oamenii mănȃncǎ o varietate de animale care ne-ar putea șoca. Unele sunt pe cale de dispariție, altele sunt periculoase sau pur și simplu scȃrboase. Oricum ar fi, ele se abat mult de la ceea ce noi am numi normal.
Elefantul
Ȋn pofida faptului cǎ elefanții sunt o specie pe cale de dispariție, ȋncǎ mai existǎ oameni care ȋi vȃneazǎ pentru carne. Chiar dacǎ cei mai mulți braconieri ȋi vȃneazǎ ȋn primul rȃnd pentru fildeș, carnea acestora este consideratǎ o delicatesǎ. Din moment ce un elefant poate produce aproximativ o jumǎtate de tonǎ de carne, comerțul devine o afacere foarte profitabilǎ. Braconierii obișnuiesc sǎ o afume și apoi sǎ o vȃndǎ, practicǎ ȋntȃlnitǎ cel mai des ȋn Africa.
Gorila
Gorilele au parte de mult ghinion. Habitatul lor este distrus, locurile unde trǎiesc nu sunt pǎzite, iar unii oameni le mǎnȃncǎ. O parte a oamenilor de științǎ sunt de pǎrere că ȋn urmǎtorii 10 ani gorilele ar putea dispǎrea dacǎ nu se vor lua mǎsuri drastice. Consumul cǎrnii de gorilǎ (și cimpanzeu) este o tradiție foarte veche ȋn unele pǎrți ale Africii, care din pǎcate continuǎ și ȋn ziua de astǎzi.
Viermele de mǎtase
Viermii de mǎtase reprezintǎ ingredientul principal ȋntr-un fel de mȃncare foarte popular ȋn Coreea. Viermii sunt bǎtuți, curǎțați, mǎrunțiți și apoi prǎjiți ȋn ulei, fierți; se pot servi sub forma unui kebab de viermi de mǎtase. Se spune cǎ ar avea un miros distinct și un gust amar.
Șobolanul
Ȋn unele locuri ȋn care carnea de pui sau porc este mult prea scumpǎ, șobolanii pot reprezenta alternativa. De asemenea existǎ culturi tradiționale ȋn Hawaii și Polinezia ȋn care șobolanii reprezintǎ sursa zilnicǎ de proteinǎ. Din moment ce un file de la marea rozǎtoare poate rivaliza cu dimensiunea unui piept de pui, existǎ nenumǎrate posibilitǎți pentru preparare. Cu toate acestea, șobolanul este consumat cel mai des ȋn situația ȋn care nu existǎ altǎ alternativǎ (ca ȋn cazul Coreei de Nord).
Cȃinele
Ȋn timp ce ȋn cele mai multe țǎri cȃinele obișnuiește sǎ stea ȋmpreunǎ cu stǎpȃnii pe canapea, ȋn altele, ȋn care sursele de proteinǎ sunt limitate, aceștia reprezintǎ cina. Carnea sa este extrem de popularǎ ȋn Asia și ȋn sudul Pacificului, fiind consumatǎ ȋn mod obișnuit ȋn Vietman, China și Cambodgia. Cȃinii reprezintǎ o sursǎ bunǎ de hranǎ și pentru cǎ sunt mult mai mari decȃt șobolanii și pot hrǎni mai multe persoane. Ȋn unele zone precum Siberia și nordul extrem al Canadei reprezintǎ o hranǎ ȋn situații de urgențǎ.
Broasca țestoasǎ
Broaștele țestoase sunt o delicatesǎ popularǎ din perioada victorianǎ. Din cauza numǎrului ȋn scǎdere și creșterea protestelor, ele au devenit protejate ȋn cea mai mare parte a lumii. Unele specii de broascǎ țestoasǎ de apǎ dulce se gǎsesc din plin ȋn Statele Unite ale Americii și nu sunt protejate, așadar consumarea lor este permisǎ; ȋn unele pǎrți ale Asiei broasca țestoasǎ de mare, care se aflǎ pe cale de dispariție, este ȋn mod obișnuit prinsǎ ilegal și consumatǎ. Avȃnd ȋn vedere rata de ȋnmulțire lentǎ a broaștelor țestoase de mare, putem prevedea o tragedie ȋn viitorul apropiat.
Scorpionul
Chiar dacǎ mulți dintre ei pot omorî un om cu o singurǎ ȋnțepǎturǎ, ȋn China scorpionii sunt prǎjiți și reprezintǎ o gustare crocantǎ ce ar avea un gust asemǎnǎtor cu popcornul. Mai mult decȃt atȃt, ei se gǎsesc din plin, fiind ȋntȃlniți oriunde ȋn lume. Ȋn unele zone sunt ȋntȃlniți dintotdeauna, ȋn altele au fost introduși accidental de cǎtre oameni. Scorpionii prǎjiți sunt cel mai des vȃnduți pe un bǎț sau ȋn pungi, reprezentȃnd o micǎ gustare ȋntre mese.
Furnica
Furnicile pot fi ȋntȃlnite ȋn numeroase mȃncǎruri. Francezii le pun ȋn ciocolatǎ, iar ȋn Copenhaga sunt preparate ca parte a unei salate. Ȋn unele țǎri ȋn care furnicile au dimensiuni mari acestea sunt prǎjite sau coapte.
Șarpele
Șarpele nu apare des ȋn bucǎtǎria occidentalǎ, dar ȋn China carnea sa este lǎudatǎ pentru beneficiile pe care le are asupra sǎnǎtǎții. Are puținǎ grǎsime și puține calorii. Vinul de șarpe se spune cǎ ar ajuta ȋn cazul insomniilor și al cǎderii pǎrului, printre altele.
Șopȃrla
Ȋn unele culturi asiatice șopȃrlele uscate sunt folosite ȋn pregǎtirea unor supe, iar uneori sunt ȋmbibate cu alcool pentru a le extrage proprietǎțile medicinale. Cu toate acestea, se spune cǎ acest proces ar dura o perioadǎ lungǎ de timp (undeva la cȃțiva ani).
Pǎianjenul
Considerat o delicatesǎ ȋn Cambodgia, pǎianjenul prǎjit a devenit popular ȋn timpul foametei apǎrute ȋn regimul lui Pol Pot. Chiar și dupǎ ce regimul Khmerilor Roșii a fost ȋnlǎturat, pǎianjenul prǎjit a rǎmas ȋn cultura lor. În Cambodgia este consumat precum bomboanele.