Mexic este o tara situata in America de Nord, marginita in partea de nord de Statele Unite, iar in partea de sud-est de Belize si Guatemala. Este cea mai populata tara vorbitoare de spaniola din lume. Intrucat Mexic este o republica federala, numele oficial complet este Statele Unite Mexicane. Mexic are o linie de coasta de-a lungul Oceanului Pacific, Marea Caraibelor si Golful Mexic.
Este considerata a 14-a cea mai mare tara din lume dupa suprafata (1,927,550 km²). Mexic este de asemenea a 11-a cea mai populata tara din lume (117,409,830), fiind o putere regionala a Americii Latine, cu o economie strans legata de cea a Statelor Unite. Capitala si cel mai mare oras este Ciudad de Mexico, un oras cu peste 9 milioane de locuitori. Este unul dintre cele mai mari orase din lume, construit pe locul vechii capitale aztece Tenochitlan. Al doilea oras ca marime dupa Ciudad de Mexico este Guadalajara.
Aproape 70 % din populatia Mexicului se regaseste in regiunile urbane si in suburbii. In procent de 60 % din populatie sunt metisi din amerindieni si spanioli, 30 % sunt amerindieni, iar 10 % au descendenta spaniola. Marea majoritate (90%) vorbesc limba spaniola, cu peste 50 de dialecte indiene distinctive.
Cele mai vechi colonii din Mexic au fost olmec, maya, toltec si aztec. Aceste grupuri au dezvoltat culturi extrem de complexe, inainte de orice influenta europeana. Din 1519-1521, Hernan Cortes a preluat Mexicul si a fondat o colonie care apartinea Spaniei, ce a durat aproape 300 de ani. In 1810, Mexic a proclamat independenta fata de Spania, dupa ce Miguel Hidalgo a fondat declaratia de independenta a tarii. Independenta nu a venit insa pana in 1821, dupa ani de razboi. In a doua jumatate a secolului XIX, Mexic a suferit mai multe alegeri prezidentiale si a avut probleme sociale si economice.
Acestea au dus la o revolutie ce a durat din 1910 pana in 1920, iar dupa a suferit o serie de reforme in agricultura, sectoare politice si sociale care au permis sa creasca in ceea ce este astazi – o repubilica federala producatoare de petrol, ce face parte din acorduri precum NAFTA (Acordul de Liber Schimb din America de Nord) sau OMC (Organizatia Mondiala a Comertului).
Mexic detine o topografie extrem de variata ce consta din munti stancosi cu altitudini mari, deserturi, platorui inalte si campii de coasta joase. Cel mai inalt punct este de Pico de Orizaba (5,700m) ce face parte din lantul muntos Sierra Nevada. Climatul Mexicului este de asemenea unul variabil, in special desertic sau tropical.
UNESCO a declarat doua zone din Ciudad de Mexico patrimoniu mondial: Centrul Istoric unde sunt situate cladirile istorice si cele religioase si Catedrala Metropolitana, una din cele mai impresionante structuri arheologice din emisfera vestica, Palatul National, ce gazduieste picturi murale ce descriu istoria Mexicului, Palatul de Arte Frumoase, ce gazduieste cele mai importante evenimente din oras.
Principalele atractii turistice ale orasului sunt: plonjorii de pe stanca Quebrada, Piata Zocalo, Coasta Pie de la Cuesta, Portul Marquez, Fortul Alvarez, Procesiunea Traditionala de Craciun si Teatrul in aer liber Sinfonia. Cancun reprezinta o destintie ce poate multumi pe oricine, aici aflandu-se de la ruine antice, pana la plaje foarte frumoase si curate, bogatii arheologice si numeroase atractii. Turistii sunt atrasi de aceasta zona in special datorita plajelor cu nisip alb si datorita apelor turcoaz, a lagunelor si a mangrovelor, insa Cancun inseamna mult mai mult., peste 200 de situri arheologice, orase stravechi si centre pentru ceremonialele maya au fost descoperite de-a lungul timpului.
Turistii pot vizita in Cancun: Acvariul Interactiv, Insula Mujeres, formatiunile stancoase Grutas de Aktun Chen si rezervatia biosferica Sian Ka’an. La aproximativ de 200 de km de Cancun se afla Chichen Itza, mandria culturii maya imbinata cu influente toltece. Aici se afla Casa Rosie, o bisericuta mayasa si muzeul de arheologie si se organizeaza spectacole de lumini si de sunet, care amintesc de vechea civilizatie indiana.