Oficial cunoscut sub numele de Serviciul de Informatii Secrete, MI6 (Military Intelligence, Section 6) este organizatia de informatii principala a britanicilor, la fel cum e CIA-ul pentru Statele Unite ale Americii.
Spre deosebire de CIA sau de un alt membru cunoscut al comunitatii de informatii britanice, MI5, MI6 este mult mai secretoasa. Chiar daca functiile lor sunt separate, MI5 si MI6 impart aceleasi origini, iar mare parte din istoria lor in cele doua razboaie mondiale si razboiul rece a urmat drumuri paralele.
Cu toate acestea, in timpul anilor 1990 MI5 s-a deschis fata de publicul britanic, in timp ce MI6 a ales sa pastreze cu strictete detaliile cu privire la activitatile sale.
MI6 a luat nastere in 1909. In acel an, un studiu al parlamentului a descoperit dovezi ale unei larg raspandite infiltratii germane si a constatat ca nu exista nici o organizatie care sa poata identifica cu precizie cat de mult se extindea infiltratia si nici ce obiective avea.
Ca urmare, a luat nastere Biroul Serviciului Secret. Biroul era impartit in doua: Sectiunea Interna condusa de capitanul Mansfield Cumming si Sectiunea Externa condusa de capitanul Vernon Kell. Cei doi au ajuns sa fie cunoscuti drept C si K.
Dupa ce Primul Razboi Mondial a izbucnit, Sectiunea de Externe a devenit MI1 iar in 1921, Serviciul de Informatii Secrete sau MI6. Din acel moment, directorii sai au devenit cunoscuti sub denumirea de C, de la Cumming, care a ramas seful MI6 pana in 1923.
In timpul Primului Razboi Mondial, MI6 a efectuat operatiuni de spionaj atat in Germania, cat si in Rusia. Chiar daca in ceea ce priveste Germania, agentia nu a avut foarte mult succes, nu acelasi lucru se poate spune si despre Rusia.
Dupa Revolutia din 1917, un agent MI6 numit Sidney Reilly se implica intr-un complot de asasinare a lui Lenin, dar fara succes. In 1919, MI6 a preluat conducerea Scolii Guvernamentale a Codului si Cifrului iar in scurt timp a dovedit un real succes prin descifrarea codurilor utilizate de noua conducere bolsevica.
Prin intermediul eforturilor MI6 din timpul anilor 1930 s-a aflat ca Rusia si Germania cooperau in dezvoltarea tehnologiei armelor. Cu toate acestea, in aceasta perioada, agentia a suferit o serie de esecuri ce au lasat guvernul nepregatit pentru miscari precum ocuparea lui Hitler a Renaniei din 1935.
O noua era a inceput pentru MI6 in noiembrie 1939, atunci cand la doar 3 luni de la izbucnirea razboiului, colonelul Steward Menzies a devenit noul C. Tot in aceeasi luna, agentia a suferit un esec major atunci cand germanii au capturat doi ofiteri de-ai sai in Olanda iar sub interogatoriu au obtinut informatii importante. Totusi, acestia au excelat in eforturile de decriptare a comunicarilor germane. Au reusit sa decripteze codurile germanilor folosind masina Enigma.
In ciuda relatiilor de cooperare de pe timpul razboiului cu Rusia lui Stalin, in 1944 Menzies a stabilit o sectiune dedicata spionajului sovietic. Cu toate acestea, alegerea lui Harold Philby la conducerea diviziei sovietice a agentiei s-a dovedit a fi o alegere neinspirata, acesta dovedindu-se a fi spion sovietic; din pacate nu a fost singurul caz. In timpul anilor 1950 s-a aflat ca Philby si inca 4 agenti erau spioni sovietici inca din 1930. Grupul celor 5 avea sa fie cunoscut drep “The Cambridge Five”.
Interesant este ca agentia nu a vrut sa admita faptul ca Philby ar fi fost agent sovietic pana in 1963, atunci cand acesta a fugit in URSS. In memoriile sale publicate in 1968, Philby marturisea ca a fost un spion sovietic pentru mai mult de 30 de ani.
In pofida multor esecuri, MI6 a cultivat o relatie cu un ofiter de informatii sovietic care s-a dovedit a fi un instrument valoros atat pentru serviciile secrete britanice, cat si pentru cele americane.
Pana la sfarsitul anilor 1970, agentia si-a indreptat atentia si catre alte tinte in afara de blocul sovietic. Aici putem include spionajul economic si eforturile impotriva gruparilor teroriste din Irlanda de Nord. In ceea ce priveste terorismul irlandez, MI6 a reusit sa stabileasca legaturi importante cu IRA si Sinn Fein.
In timpul anilor 1980 si 1990, agentia a reusit sa-si restabileasca pozitia prin operatiuni de succes in timpul razboiului din Insulele Falkland, in timpul razboiului din Golful Persic si in cadrul razboaielor balcanice.
Pana in 1994, toate guvernele au continuat sa nege existenta MI6-ului si a tuturor celorlalte agentii de informatii. Toate acestea aveau sa se schimbe in 1994 atunci cand, prin intermediul adoptarii Legii privind Serviciile de Informatii, existența acesteia a fost recunoscuta. În același timp i-au fost definite responsabilitatile si functiile, precum si cele ale conducerii. Mai mult decat atat, legea a dus la realizarea unui cadru legal prin care Guvernul putea supraveghea activitatile sale. In 1993, Sir Collin McColl a devenit primul director al MI6 a carui identitate era cunoscuta public.
Sediul celebrei MI6 este în inima Londrei, pe malul raului Tamisa. MI-6 este și casa celui mai cunoscut spion fictional, James Bond.