In timp, pe masura ce inaintam in varsta, Craciunul devine o fotografie inca viu colorata, frumos incadrata intr-o rama, o imagine la care ne uitam cu drag, o amintire pe care incercam sa o pastram intacta, caci, nu-i asa, ceea ce copilaria ne-a oferit, nicio alta perioada nu ne va mai oferi. Nici mirosul de cozonac din plina iarna, nici valea care ne cobora sania pana in inima celei mai adanci zapezi, nici mirosul puternic de portocale impregnat in degetele subtiri, dar nici forfota si, in acelasi timp, linistea din jurul mesei de Craciun nu pot fi uitate nicicand, de fapt, nu putem sa nu ne gandim la ele, cel putin o data pe an, si-anume in preajma sarbatorilor de iarna.
Nimic nu se pierde, se spune, doar ca totul capata alte proportii, insusiri si semnificatii diferite. De la perioada incarcata cu joaca, de la gandul ca poate, anul acesta, Mos Craciun ne va evita casa, caci nu am fost cuminti, de la imaginea gri spre alb a zilelelor iernii am trecut la o era a cumparaturilor, la o perioada pe cat de agitata, uneori, pe atat de enervanta, dar totusi, speram noi, frumoasa. Si parca senzatia pe care o avem an de an este aceeasi: data de 25 decembrie se apropie amenintator, nu tine seama faptului ca noi, pana si-n ultima zi, lucram cat sa ne ne pierdem chiar si cea mai mica forta din organism, pana la epuizare, ce-i drept.
Craciunul, astfel, ni se pare doar o zi agitata, in care orasul se scufunda intr-o forfota generala, comerciantii au incasari record, iar noi, incercanati si obositi, incercam sa ne simtim cat mai bine alaturi de cei dragi noua. Insa toate acestea pot fi schimbate, chiar daca ne gandim la importanta acestui aspect, de pilda, in aglomeratia infernala a unui supermarket, din care avem impresia ca nu vom mai scapa.
Nu conteaza, pana la urma, ca ne mai bucuram de mirosul cozonacului doar la raionul din supermarket, asa cum nu mai conteaza, spre exemplu, ca ceea ce numim spiritul Craciunului nu mai exista. E mult spus, de fapt, ca nu mai exista; spiritul Craciunului s-a transfigurat, inca exista, doar ca e mascat de problemele noastre de zi cu zi, de obligatii si alte situatii neplacute. Si, contrar celor crezute, chiar exista un ghid pentru un Craciun fericit, pe cat de simplu, pe atat de eficient. Numai daca ne amintim de perioada copilariei noastre, si Craciunul ni se va parea pe deplin fericit. Insa acesta este doar un mod de a privi Craciunul.
Pentru fiecare dintre noi, aceasta sarbatoare inseamna altceva, inseamna, poate, multe cadouri sau bucurie, ori, de ce nu liniste, in timp ce pentru altii, Craciunul e reprezentat de mancarurile copilariei nostre, de mirosul sarmalelor, de bradul frumos imbodobit sau de ajutorarea celor mai putin fericiti. Oricare ar fi semnificatia unui Craciun fericit, important este sa-l intelegem ca atare si sa ne bucuram de el asa cum se cuvine. Si, cand nu putem uita acel moment de nepretuit in care un copil deschide, cu ochii plini de lumina, un cadou, nu ne ramane decat sa repetam clipa, sa o facem posibila.
Ba mai mult decat atat, trebuie sa fim sinceri pe deplin si sa recunoastem ca ne place forfota din magazine, agitatia dintre raioane, oamenii din ce in ce mai disperati sa prinda cel putin doi cozonaci calzi si, totodata, sa admitem ca facem parte, ne dorim, de fapt, sa luam parte in fiecare an in aceasta forfota cu iz de sarbatoare. Sa nu mai pomenim de agitatia orasului, de aglomeratia de sub luminile de sarbatoare ori de copiii din ce in ce mai agitati, care cutreiera strazile in apropierea Craciunului. Fiecare om isi cauta cadoul, fie ca ne referim la ceva material, fie la ceva spiritual, nemaicontand nici macar unde anume il cauta, cu cine, la cine, de ce ori cum anume.
Apoi, nu putem sa nu ne gandim la, fara doar si poate, cel mai frumos ritual de Craciun —impodobirea bradului, daca nu cumva, inainte, a trebuit sa-l si alegem. Si achizitionarea unui brad este, in sine, un ritual. Daca, de pilda, ne-au luat acum cativa ani, copii fiind, la cumpararea unui brad, daca am fost doar cu tatii nostri, atunci putem spune ca am invatat si cele mai ascunse secrete ale acestui ritual. Tainele ritualurilor, fiecare detaliu in parte, pana la urma, ne contureaza Craciunul, ii dau formele pe care le cautam cu atata ardoare.
Filmele si melodiile completeaza spiritul Craciunului
Sa recunoastem: pe langa desele iesiri cu sania, pe langa jocurile de hochei improvizat, ori pe langa mirosul de cozonaci intrutotul adulmecat, ne-am uitat si la filmele de Craciun, ar fi fost, de altfel, si inevitabil. Acele filme de Craciun, astazi, le putem considera prostesti, fara nicio noima, prietenii nostri, poate, le considera la fel, judecandu-ne chiar, mai in gluma, mai in serios, pentru simplul fapt ca noua ne plac. Si totusi, despre Craciun se spune ca este un cliseu; culmea, cliseele sincere sunt cele mai frumoase, iar un Craciun fericit, desi cliseu, este sincer, drept pentru care, de ce nu ne-am uita la acele filme de Craciun, care sunt si simple, considerate de critici productii mediocre?
Dupa atatia ani, Singur Acasa inca ne provoaca aceeasi senzatie si, desi cunoastem fiecare scena, fiecare replica, radem de fiecare data cu aceeasi pofta, nu tinem cont de faptul ca vremea unor glume a trecut de mult timp, ca micutul poznas nici nu mai exista ca actor sau ca, teoretic, potrivit varstei noastre, nu ar mai trebui sa rezonam cu ceea ce subiectul filmului ne propune. Apoi, nu putem sa nu ne gandim la desenele animate din copilaria noastra, la acele episoade speciale de Craciun, asa cum ne erau prezentate. Sa nu uitam, totusi, ca adultii sunt, de fapt, adulti deghizati. Le putem viziona oricand, doar sa ne dorim si, bineinteles, sa ne placa in aceeasi masura ca acum atatia ani.
Si daca revenim si la melodiile de altadata, la „conscratii Craciunului”, cum ar fi Stefan Hrusca sau Dean Martin, Frank Sinatra ori, de ce nu, Tony Bennet, vom intelege ca, la un moment dat, nu mai conteaza ce se asculta in general de catre ceilalti, ci ceea ce noua ne place, muzica alaturi de care ne simtim bine, melodiile cu ale caror versuri si atmosfera rezonam. Luati-i, daca vreti, ca pe niste pasi de urmat, intrucat, nu-i asa, un ghid pentru un Craciun fericit trebuie sa explice pe indelete fiecare aspect. Apoi, pe de alta parte, si colindele romanesti pot sa redea din atmofera Craciunului de altadata, sa ne aminteasca de o sarbatoare de iarna anume, sa ne puna sub lumina un moment pe care-l uitasem. In fond, trebuie sa cautam ceea ce ne face cu adevarat placere, sa exploatam fiecare clipa cat mai mult cu putinta, mai ales daca vorbim de unul de nepretuit. Astfel, nu va exista absolut nicio indoiala ca ceea ce ne-am propus, ca, in fond, Craciunul va fi unul fericit.
Oricare dintre noi poate fi Mos Craciun
Si ca tot discutasem de lumina care se strange, de regula, in ochii unui copil, atunci cand isi desface cadoul, oricat de mare sau mic ar fi el, de la melodii si alte stimulente din ghidul nostru pentru un Craciun fericit, trecem la chestiunea „Mos Craciun”. Nici nu mai are rost sa ne ferim dupa deget: atunci cand am aflat cum sta treaba cu Mos Craciun, nu ca am fost nefericiti, ci am realizat ca toate gandurile noastre se bazasera pe o scornire a adultilor. Abia apoi, aveam sa intelegem adevarata semnificatie a lui Mos Craciun si, mai mult decat atat, ca acesta nu este unul singur, poate fi si gras si slab, fara barba sau cu barba, mai bogat sau mai sarac. Oricare dintre noi poate fi Mos Craciun, in orice perioada a anului.
Sa ne gandim, de pilda, la copiii, care, in perioada sarbatorilor de iarna, mai precis in Ajunul Craciunului, tot ce le-a mai ramas este sa-si lipeasca nasul de gemul aburind si sa se uite in zare, nu dupa Mos Craciun, ci dupa o casa luminata. Nu putem sa nu ne cutremuram cand ii auzim ca tot ce-si doresc de la Mos Craciun este sa aiba o masa calda sau, pentru ei, cadoul suprem ar fi sa aiba curent. Nu numai ca nu mai putem vorbi de lumina care se strange in ochii unui copil atunci cand isi desface cadoul, insa nu putem vorbi nici de lumina care se simte fizic, cea pe care, noi, ceilalti, nici nu o mai observam. Acesti copii nu se mai gandesc nici la mirosul de odinioara al cozonacilor, nici de cel al sarmalelor, nu le stau gandul la faptul ca nu au gasit la magazin noul joc de computer sau ca trebuie sa stea o ora la coada, in supermarket.
Si pentru acesti copii, noi putem deveni Mos Craciun, oricare ar fi cadoul, oricat de mic ar fi, acesti copii mai putin fericiti ca noi se vor bucura mai tare ca oricine. Plus, sentimentul pe care il vom capata apoi va fi unul pe deplin desavarsit, in care nu incape nicio explicatie. Fie ca-i ajutam cu hainute, fie ca le dam cateva dulciuri, cu siguranta, ne vom gandi, poate, pentru prima oara ca, cel putin pentru noi, cu ale noastre plangeri vizavi de forfota, vizavi de faptul ca nu avem indeajuns bani sa cumparam zece cozonaci, si nu cinci, vizavi de nebunia creata in jurul colindelor etc., Craciunul este unul fericit, pe care din pacate, nu-l consideram ca atare. Insa, din nefericire, este nevoie sa facem de fiecare data comparatie cu ceilalti, pentru a intelege ca noi suntem fericiti, nicidecum nefericiti. Dar, chiar si asa, daca tot am facut comparatie cu ceilalti, mai nefericiti decat noi, sa incercam sa-i ajutam, cel putin o data pe an, in preajma Craciunului, indeosebi daca nefericitii sunt copii.
Foarte selecte locatiile alese…dar un pic cam scumpe… in special pe criza asta.
Pentru cei care vor sa petreaca un timp placut in Romania eu le sugerez sa viziteze Moldova sau Muntii Apuseni.
Iar pentru parintii care isi petrec Craciunul in Bucuresti, pot face o petrecere de Craciun pentru copilul sau copii lor foarte draguta, putem fi contactati telefonic, la 0735197488.