Home Animale Mierla gulerată (Turdus torquatus) – locuitorul stâncos al Munților Carpați

Mierla gulerată (Turdus torquatus) – locuitorul stâncos al Munților Carpați

0

Mierla gulerată (Turdus torquatus) este o pasăre montană, recunoscută pentru habitatul său din zonele stâncoase și pentru semiluna albă de pe piept. Aceasta trăiește și clocește în principal în regiunile muntoase din Europa, inclusiv în Munții Carpați din România, unde poate fi observată din luna martie până în octombrie. Cu un penaj negru și maroniu, mierla gulerată se remarcă și prin cântecul său scurt și caracteristic.

Habitatul și distribuția geografică

Mierla gulerata (Turdus torguatus) este un locuitor al zonelor stancoase, pantelor cu grohotis si regiunilor cu jnepeni din Muntii Alpi. Numele sau vine de la desenul alb in forma de semiluna de pe piept. Aria ei de clocire se afla in muntii Europei, atat in zonele centrale, cat si in cele sudice, iarna migreaza spre sud.

Vine in tara noastra in luna martie si pleaca in luna octombrie. Traieste si cloceste indeosebi in Muntii Carpati. Spre deosebire de celelalte mierle, zboara razlete sau in grupuri mici. In timpul iernii se aduna in grupuri mai mari.

Caracteristicile fizice ale mierlei gulerate

Penajul este in mare parte negru cu nuante maronii. Aripile au marginile penelor mai deschise. Are lungimea de 24 cm, deschiderea aripilor de 40 cm si greutatea de 90-130 g. Masculul este un pic mai mic decat femela. Are ciocul galben, picioarele si irisul de culoare neagra. La pasarile tinere lipseste desenul alb de pe piept.

mierla

Comportament și migrație

Mierla gulerata isi face cuibul din crengute uscate, in crapaturile stancilor sau in gaurile malurilor abrupte. Il captuseste cu diferite plante, iarba si frunze. In luna martie-aprilie, femela depune cinci sau sase oua verzui, de doua ori pe an. Acestea sunt clocite o perioada de aproximativ doua saptamani, apoi ies puii care sunt hraniti de ambii parinti.

Alimentația mierlei gulerate

Se hraneste cu diferite insecte, viermi, rame, soparle mici, seminte si fructe de ienupar. Cantecul ei este alcatuit din sunete scurte ,,tac-tac-chuc-chuc”. Cand zboara scoate un sunet mai lung ,,chuirrr”. Este o pasare migratoare, monogama, care isi apara teritoriul.

Face parte din ordinul Passeriformes si familia Turdidae.

Curiozități despre mierla gulerată

Mierla gulerată este o specie deosebită nu doar prin semiluna albă de pe piept, dar și prin alte trăsături unice. De exemplu, această specie are un comportament teritorial extrem de puternic, apărându-și cuibul și teritoriul cu vehemență împotriva altor păsări. În ciuda aspectului său aparent solitar, mierla gulerată devine mai sociabilă în perioada de migrație, când se adună în grupuri mari pentru a călători mai sigur.

Un alt fapt interesant este preferința sa pentru fructele de ienupar, care constituie o sursă majoră de hrană în sezonul rece. De asemenea, mierla gulerată poate trăi până la 9 ani în sălbăticie, un aspect remarcabil pentru o pasăre de talia sa.

Video – Mierla gulerata (Turdus torguatus):

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version