Sărbătoarea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, numită, în tradiția românească, și „Sfinții Voievozi ai oştirilor cerești”, este fixată, în calendarul ortodox, pe data de 8 noiembrie și este ultima mare sărbătoare înainte de începerea Postului Crăciunului. Inițial, această sărbătoare a fost o prăznuire a Sfântului Arhanghel Mihail, ulterior fiind cinstit, în aceeași zi, și Sfântul Arhanghel Gavriil/Gabriel, iar mai târziu, și „toate cetele cerești”.

Peste 1,3 milioane de români poartă aceste nume sau derivatele lor, fiind unele dintre cele mai populare din spațiul românesc și, în variantele specifice diverselor limbi, în toată lumea.

Mihail si Gavriil, Sărbătoarea Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil
Mihail si Gavriil, Sărbătoarea Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil

În limba ebraică, Mihail (Mi-cha-El) înseamnă „Cine este ca Dumnezeu?”, iar Gavriil/Gabriel (din „gabar” – „a fi puternic” şi El) – „Dumnezeu este puterea mea”. Ambele nume se termină cu forma prescurtată (-Il/-El) a numelui lui Dumnezeu în limba greacă – Elohim. Cuvântul „Arhanghel” (format din „arche” – „conducător” şi „anghelos” – „mesager”, „sol”) face referire la „Comandantul îngerilor”, „Mesagerul lui Dumnezeu”.

Arhanghelul Mihail (în latină, Michael, în greacă, Michail), potrivit textelor sacre, este „chipul dreptăţii”, iar Gavriil (în latină, Gabriel, în greacă, Gavriil), al „indurării divine, al bucuriei, adevărului şi bunelor vestiri”.

Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil, ca sărbătoare a îngerilor care îi ocroresc şi îi îndrumă pe oameni, se cinsteşte încă din secolul al V-lea, răspândindu-se rapid în tot Răsăritul creştin.

Arhanghelul Mihail este cel care a pus capăt „căderii îngerilor” din Rai, rostind cuvintele pe care le auzim, astăzi, în cadrul Liturghiei: „Să stăm bine, să stăm cu frică, să luăm aminte”. El a călăuzit poporul evreu la ieşirea din robia egipteană, i-a vestit lui Lot pieirea Sodomei şi a Gomorei.

Arhanghelul Gavriil (Gabriel), spun textele sacre, a vestit naşterea prorocilor, dar şi naşterea lui Iisus Hristos, el a prăvălit piatra de la mormântul lui Iisus şi tot el a vestit mironosiţelor Învierea lui Hristos.

În cultura populară românească, de-a lungul timpului, ca semn al preţuirii pentru Arhanghelii Mihail şi Gavriil, care veghează asupra oamenilor, s-au instituit o mulţime de obiceiuri şi tradiţii. În vremurile mai vechi, sărbătoarea dura trei zile – 8, 9 şi 10 noiembrie – Capul Arhanghelului, Mijlocul şi Coada Arhanghelului.

Mihail si Gavriil, Sărbătoarea Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil
Mihail si Gavriil, Sărbătoarea Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil

Arhanghelul Mihail este protectorul călugărilor, al voievozilor, al armatei creștine, în zilele noastre, protectorul Jandarmeriei. Arhanghelul Gavriil este considerat protectorul femeilor, al copiilor, al familiei.

În bisericile ortodoxe, Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil sunt pictați pe ușile altarului, arhanghelul Mihail cu o sabie de foc în mână, simbol al vegherii la poarta Edenului și de luptător cu forțele răului, iar Gavriil cu un crin în mână, semn al bunelor vești.

În folclor, ziua de 8 noiembrie, când se sărbătoresc Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, se mai numește și „Vara Arhanghelilor”, existând o serie de legende potrivit cărora cei doi arhangheli întârzie sosirea iernii, pentru ca oamenii să-și poată pune în ordine gospodăriile.

Pentru cei care își serbează onomastica în ziua Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, La mulți ani!

Numerele Mihail și Gavriil au un simbolism profund în multe culturi, reprezentând virtuți precum protecția, curajul și justiția. În tradiții religioase, aceste nume sunt adesea asociate cu îngeri, care sunt considerați mesageri divini și protectori ai umanității. Această asociere nu numai că evidențiază importanța spirituală a numelor, dar subliniază și valorile pe care le reprezintă.

De asemenea, Mihail și Gavriil apar în numeroase opere de artă și literatură, fiind simboluri ale luptei între bine și rău. Prin înțelegerea acestor contexte, putem aprecia mai profund modul în care aceste nume au influențat cultura și arta de-a lungul istoriei.

Dacă sunteți interesați să aflați mai multe despre originea și utilizarea corectă a altor nume sau termeni, vă recomandăm să citiți articolul nostru despre cum este corect: niciun sau nici un. Aici veți găsi informații valoroase care vă vor ajuta să înțelegeți mai bine regulile limbii române și să vă îmbunătățiți scrierea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.