Michael „Mike” Kelley (27 octombrie 1954 – 31 ianuarie 2012) a fost un desavarsit artist de origine americana a carui opera de arta a transformat obiecte simple in veritabile comori. Operele artistului american erau concepute din obiecte gasite de cele mai multe ori, din fotografii vechi sau noi, desene, colaje si chiar filmari si nu putine au fost momentele in care a colaborat cu numerosi alti artisti pentru a crea opere de arta cu adevarat exceptionale. Criticul de arta american Holland Cotter l-a descris pe Mike Kelley intr-un articol in “The New York Times” ca fiind unul dintre cei mai importanti artisti americani ai ultimului sfert de secol, opera sa de arta avand o mare influenta asupra intregii culturi americane.
Mike Kelley – viata si opera
Michael Kelley s-a nascut intr-o suburbie a Detroit-ului, mai precis in Wayne, Michigan, intr-o familie obisnuita, in luna octombrie a anului 1954. La vremea respectiva, tatal sau era administratorul unei scoli, iar mama sa era o excelenta bucatareasa a cantinei marii companii Ford Motor. Pasiunea pentru arta s-a manifestat in cazul lui Mike Kelley inca de la o varsta foarte frageda, deoarece inca din adolescenta a fost membrul diverselor formatii autohtone, pentru ca mai tarziu sa fie un membru al cunoscutei formatii Destroy All Monsters.
In anul 1976, Mike Kelley termina cursurile Universitatii din Michigan, iar in anul 1978 se muta in California pentru a urma cursurile Insititului de Arta din California. Ajuns in acest centru de cultura, Mike Kelley este profund impresionat de operele profesorilor sai, printre care se numara John Baldessari, David Askevold si Douglas Huebler. Treptat, tanarul artist incepe sa isi contureze propria viziune artistica, influentat fiind de teme poetice inspirate de operele lui Platon si transpuse in pictura, sculptura, teatru si chiar si literatura.
Incepand cu anul 1980, Mike Kelley devine recunoscut pentru faptul ca operele sale de arta sunt realizate din materiale care mai de care mai ciudate, printre care se numara haine crosetate, elemente de decor vechi, papusi si alte jucarii gasite prin diverse consignatii. Una dintre cele mai impresionante opere de arta care apartine lui Kelley este “More Love Hours Than Can Ever Be Repaid”, realizata in anul 1987 din papusi vechi din crpa isi alte materiale aplicate pe o bucata de panza, in incercarea de a regasi momentele unei copilarii fictive.
In anul 1988, Mike Kelley realizeaza o noua opera de arta, “Pay for Your Pleasure”, o opera care aduce in prim plan figuri ale unor oameni de geniu, ale unor artisti consacrati.
Viziunea sa artistica s-a concretizat si in opera video realizata in anul 1999, in care Superman recita din romanul “The Bell Jar” al scriitoarei de origine americana Sylvia Plath.
Mike Kelley a colaborat cu Paul McCarthy in anul 1990 pentru realizarea unor clipuri de exceptie bazate pe diverse opere literare.
Asadar, opera de arta a lui Mike Kelley este inspirata intr-o foarte mare masura de domenii precum istorie, literatura, politica, muzica, filozofie, arta decorativa, incercand mereu sa se exprime intr-un mod diferit si cat se poate de original.
Expozitiile sale sunt de-a dreptul interesante si imediat dupa moartea acestuia in luna ianuarie a acestui an a fost infiintat un muzeu memorial in apropierea studiului sau din Los Angeles. Multe dintre operele sale de arta se regasesc in prezent in diferite colectii private sau sunt gazduite de muzee printre care se numara si Muzeul de Arta Contemporana din Los Angeles.