In inima agitatiei din vechiul oras Zipaquira, aflat in centrul Columbiei, la o scurta calatorie cu trenul din Bogota, sta un loc tihnit, al pacii, o oaza in care mii se oameni vin sa se regaseasca – Catedrala de sare sau Mina de sare Zipaquira; acest loc cu totul si cu totul fascinant este, de fapt, o catedrala cioplita intr-o mina de sare, ce se afla in muntele de sare Zipaquira. Accesul se face printr-un tunel imens, ce serpuieste usor, construit parca in spirala.
Catedrala de sare Zipaquira este un loc cu atat mai interesant cu cat se afla la circa 183 de metri in interiorul muntelui de sare. Si vorbim de o biserica in adevaratul sens al cuvantului, de o structura in toata regula, cu un acoperis remarcabil, trei nave, coloane, o cristelnita, un amvon si, desigur, un crucifix. Celor care pasesc, aproape timid, in interiorul acestei catedrale li se vor taia respiratia atunci cand vor vedea acea lumina partial transparenta, diafana, reflectata de zidurile din sare alba si care balteste in lacasul in discutie.
In plus, glasul pare ca primeste aici mai multe voci, pestera subterana avand o acustica exceptionala. Catedral de Sal de Zipaquira este o biserica romano-catolica foarte populara printre turisti si, in acelasi timp, un loc de pelerinaj. Turistii sunt atrasi de ideea de a vizita un lacas sfant cioplit in sare. Interesant este ca aceasta catedrala remarcabila nu are un statut oficial in catolicism, neavand nici episcop.
Se poate spune ca structura in discutie are trei sectiuni, reprezentand nasterea, viata si moartea lui Iisus Hristos Mantuitorul. In plus, de stiut este faptul ca pe drumul ce duce spre catedrala de sare se afla paisprezece capele mici, ce marcheaza opririle lui Iisus Hristos pe Drumul Crucii. In sfarsit, lucrarile de constructie la Catedrala de sare Zipaquira au fost extrem de dificile, desi a fost vorba mai degraba de niste pasi.
La inceput, minerii au sapat un sanctuar in munte, ca mai apoi, in anul 1954, sa se ciopleasca prima catedrala de acest fel. Decizia realizarii unei astfel de catedrale aici nu a insemnat ca mina de sare nu mai functiona, ba dimpotriva, era inca operationala, ba dimpotriva, sanctuarul fusese construit pentru ca minerii sa vina aici sa se roage pentru protectie inainte de a incepe munca zilnica. Tocmai din acest motiv au existat multe voci care au afirmat ca este posibil ca acest lacas cioplit sa fie inchis in 1990.
Ingrijorarile autoritatilor erau, pe de alta parte, justificate, deoarece exista riscul ca oricand catedrala sa se prabuseasca; decizia de a o inchide a fost, in definitiv, una inspirata, altminteri, se punea viata in pericol a vizitatorilor, de altfel, multi la numar.Dupa ce aceste ingrijorari au ajuns si in mediul public, mai cu seama in presa scrisa, un arhitect local, Jose Maria Gonzalez, avea sa demareze, in anul 1991, lucrarile la o noua catedrala, la cateva sute de metri de locul celei initiale, in anul 1995, noul lacas fiind finalizat.
La noua catedrala de sare au lucrat foarte multi mineri, fiind nevoie de nu mai putin de 100 de sculpturi si de patru ani de munca foarte dificila pentru a finaliza aceasta lucrare remarcabila. Peste 285 de milioane de dolari americani au intrat in noua catedrala cioplita intr-o mina de sare activa. Astazi, se crede ca aceasta este una dintre cele mai veritabile exemple de arhitectura columbiana, fiind, de asemenea, si numita o bijuterie a arhitecturii moderne. Nu e de mirare ca aproape toti columbienii sunt mandri de aceasta catedrala cioplita in sare, mai ales ca face parte din patrimoniul cultural si religios al tarii. Catedrala de sare Zipaquira este, in prezent, parte a unui complex imens ce include un Parc de sare – Parque de la Sal – si un Muzeu al Mineritului.
Dupa ce noua catedrala de sare a fost deschisa publicului, mai multi jurnalisti au inceput sa se intereseze de acest loc superb. Reactiile nu au intarziat sa apara nicicum, atat din partea celor care lucrasera aici, cat si din partea minerilor simpli. De pilda, un miner, pe numele sau de David Rincon, de la Zipaquira a spus ca „intunericul te face sa te retragi in tine… aici oamenii se pot concentra si se pot simti mai aproape de Dumnezeu”. Pe langa Catedrala de sare Zipaquira, turistii mai pot vizita aici si parcul de sare, ce se intinde pe o suprafata totala de 32 de hectare. Vizitatorii se vor putea bucura de piese de arta exceptionale, expozitii educationale cu tematica, descrieri ale procesului de minerit etc. Printre principalele obiective din acest parc se afla Axa Sacra, Cupola de Sare, Mina, Rezervorul sau Padurile.