O misterioasa constructie, exemplu veritabil al arhitecturii islamice, se inalta semet peste valea Hari Rud din Afganistan, mai cu seama intr-o zona deluroasa din inima tarii. Este vorba despre minaretul din Jam, despre care se spune ca ar fi fost descoperit in anul 1957, de catre arheologul francez Andre Maricq, dupa o perioada in care doar localnicii din regiune si cei care treceau pe aici stiau de existenta unei asemenea structuri. Si nu ar trebui sa ne mire cum de minaretul a fost descoperit atat de tarziu, mai ales daca ne raportam la istoria zbuciumata a Afganistanului si la pozitionarea frumoasei si deopotrivei valoroasei constructii. Acest monument se remarca insa prin decoratiunile sale, ce constau in scrieri cufice, descifrate in cele din urma datorita cercetatorilor, ce-i drept, extrem de limitate, din cauza contextului politic si social neprielnic, tinute timp de 10 ani, intre 1960 si 1970.

Jam Minaret1

La ridicarea minaretului din Jam s-au folosit caramizi de pamant ars, in culorile specifice, structura fiind avand doar o pata de culoare albastra la prima vedere; mai precis, minaretul este impodobit doar cu un manson de text in turcoaz si lapis lazuli, ce poate fi vazut undeva la 2/3 din inaltimea sa de 63 de metri. Ceea ce este de-a dreptul interesant este faptul ca, pe aceasta constructie enigmatica, se afla inscriptii cu cele 63 de Surya, adica versuri, ale Coranului. In aceste versuri, se face referire la mama lui Iisus, Maria, versurile fiind cunoscute ca „Miriam Surya”.

Pe de alta parte, nu putem sa nu remarcam ca cei care au construit acest minaret, fiind vorba de gurizi, aveau tendinte artistice indreptate mai mult spre un caracter cosmopolit. Din nefericire insa, exista foarte multe probleme cu privire la stabilirea exacta a anului in care minaretul din Jam a fost construit. Cu toate acestea, istoricii si arheologii au apelat la perioada in care gurizii au ajuns in muntii aflati in centrul Afganistanului, si anume la prima jumatate a secolului al XII-lea.

Jam Minaret11

Aici, gurizii aveau sa fondeze un stat, ce se intindea din inima Iranului, pana la Golful Benegal, situat in India. Foarte putini oameni sunt cei care stiu de existenta acestui stat, deoarece a rezistat foarte putin, din cauza invaziilor mongolilor. De pilda, in anul 1221, statul gurid deja facea parte dintr-o istorie de care nimeni nu mai era interesat in mod deosebit. Poate de aceea se stiu atat de putine detalii despre minaretul din Jam.

Chiar si asa, iarasi, cercetarile arheologice, facute de curand, sustin ca, asemenea multor astfel de asezari stabilite in muntii din Afganistan, si aceasta localitatea avea un centru urban, ce se afla de-a lungul celor doua vai ale raurilor. Mai mult decat atat, acest centru urban era protejat de o fortareata, mai cu seama de un sistem de ziduri si turnuri, menit sa apere asezarea propriu-zisa. Am putea presupune ca acest minaret facea parte din acest sistem, insa orice astfel de presupunere nu poate fi confirmata.

Jam Minaret111

Totodata, in aceasta zona, s-a descoperit si un cimitir evreiesc, ceea ce, intr-o oarecare masura, confirma ipoteza potrivit careia aici ar fi existat un centru urban, protejat de un sistem, bine pus la punct, de ziduri si turnuri. In sfarsit, minaretul din Jam, primul obiectiv turistic inclus pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO, in anul 2002, este o marturie inca vie a unor vremuri despre care nu se stiu foarte multe detalii si, de asemenea, un magnific exemplu de arhitectura islamica.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.