Exista, in Germania, locuri unde activitatile miniere sunt sustinute de dovezi arheologice de necontestat, insa atestarile documentare sunt mult mai tarzii. Este si cazul fascinantelor mine Rammelsberg de pe muntele cu acelasi nume, situat in muntii Harz. Potrivit dovezilor arheologice, aici existau activitati miniere chiar din secolele III-IV, numai ca atestarile documentare, care, de altminteri, sunt marturii sigure, dateaza din secolul al X-lea. In orice caz, un lucru stim cu certitudine – aici, argintul a fost primul metal pretios descoperit, ca mai tarziu, in timp ce complexul minier s-a extins, sa se extraga si alte metale, cum ar fi aur, cupru, plumb sau zinc.
Este foarte interesant de vazut felul in care aratau primele mine Rammelsberg, acestea fiind doar simple gropi deschise, in care minerii coborau pe cateva scari subrede. Inevitabil, filoanele accesibile de acest fel au inceput sa se epuizeze, lucratorii s-au vazut nevoiti sa apeleze la o alta metoda, ce-i drept, deloc diferite, si anume au inceput sa sape tuneluri; modul inedit in care au inceput sa extraga metale a fost legat de folosirea focului pentru a slabi si crapa rocile, intr-un final, acestea fiind zdrobite sub forta tarnacopului.
Mai mult decat atat, s-au construit, chiar din anul 1250, mori de apa, devenite pana la urma surse de energie, deoarece infiltrarea apei freatice constituia o problema pe care minerii nu o puteau neglija. In toata aceasta perioada, mineritul s-a dovedit a fi o activitate extrem de avantajoasa din punct de vedere financiar, insa, in acelasi timp, foarte riscanta, in special din cauza metodelor rudimentare prin care se extrageau metalele.
In anul 1522, un canal de scurgere, ce masura in lungime aproximativ 2.350 metri, a fost taiat in piatra pentru a face mai usor lucrul la cele mai adanci si deopotriva riscante orizonturi. Toate acestea pot fi vazute in prezent la minele Rammelsberg. In fine, secolul al XVII-lea vine cu o schimbare aproape radicala in activitatile miniere din Rammelsberg, unde, pentru prima oara, se foloseste praful de pusca pentru a gauri roca. Ba chiar, procesul propriu-zis de extractie nu mai este atat de lent, praful de pusca grabindu-l. Succesul acestor activitati a dus la inflorirea comunitatilor din imprejurimi.
Un exemplu graitor in acest sens este Goslar, orasul invecinat care a reusit sa se imbogateasca pe urma activitatilor miniere, devenind, totodata, un centru important commercial. Ba chiar, Goslar intra si in Liga Hanseatica. Insa acest loc a fost si gazda unor evenimente istorice extrem de importante, intre anii 1009 si 1219, aici avand loc intalnirile legislative ale Sfantului Imperiu Roman.
Activitatile miniere au continuat o buna perioada, timp de secole, acest loc fiind capul de lista in Germania, pana cand, in anul 1988, mineritul a incetat. Astfel, minele de la Rammelsberg aveau sa se transforme intr-un punct de interes turistic, devenind muzeu. Vizitatorii pot vedea diferite obiecte in cladirile de la suprafata, ca mai apoi, sa faca un tur in mina. Ei vor fi transportati de trenuletele electrice, chiar si pana la al paisprezecelea orizont, unde lumea parte ca s-a oprit brusc.