Jupiter este una dintre cele 5 planete ce pot fi vazute cu ochiul liber si asa a fost timp de mii de ani. Insa, pana acum cateva sute de ani, miscarea lui Jupiter si a celorlalte planete a fost un mister. Jupiter se deplaseaza pe cer intr-un model foarte previzibil, insa, din cand in cand, aceasta planeta isi inverseaza directia, facand o mica bucla in raport cu stelele de pe fundal –aceasta este miscarea retrograda a lui Jupiter. Desigur ca, Jupiter nu se deplaseaza cu adevarat in sens invers – aceasta orbiteaza soarele in acelasi sens (contrar acelor de ceasornic) precum celelalte planete. Deci, ce se intampla de fapt?

In vremurile antice, astronomii credeau ca soarele, Luna, planetele si stelele se invarteau in jurul Pamantului. Acest lucru a ajutat la explicarea miscarii planetelor, insa exista o problema. Ocazional, planetele isi inversau directia pe cer – mergeau intr-o directie retrograda fata de modul in care se deplasau de obicei. Pentru a explica aceste miscari, astronomii au dezvoltat un model complicat al sferelor care orbiteaza, model in care planetele urmau o traiectorie in spirala in jurul Pamantului. Acest model a fost dat peste cap in anii 1500, atunci cand Copernic a propus teoria ca planetele orbiteaza in jurul soarelui. Acest lucru explica de asemenea de ce Jupiter si celelalte planete aveau o miscare retrograda. Jupiter urmeaza o orbita aproximativ circulara in jurul soarelui, insa ii ia 12 ani sa completeze aceasta orbita, in timp ce Pamantul isi completeaza orbita intr-un singur an.

Citește și:  Curiozitati in legatura cu Pastele

Miscarea retrograda a lui Jupiter reprezinta de fapt Pamantul care incearca sa-l prinda din urma pe Jupiter in orbita sa. Dupa ce Pamantul trece de Jupiter in orbita, noi vedem aceasta planeta uitandu-ne inapoi. Ganditi-va la o masina care depaseste o alta masina pe autostrada. Vedeti masina in fata, iar apoi, dupa ce o depasiti, masina pare sa se deplaseze in sens invers din punctul vostru de vedere. Desigur ca, aceasta nu merge in sens invers, ci totul depinde de perspectiva privitorului.

Fiecare perioada a lui Jupiter in miscare retrograda dureaza aproximativ 4 luni si are loc o data la 9 luni. Luati in considerare orbita Pamantului si a lui Jupiter si veti intelege ca aceasta este perioada de timp necesara pentru ca Pamantul sa-si completeze orbita in jurul soarelui si pentru a ajunge din urma planeta Jupiter. Astrologii cred ca Jupiter in miscare retrograda indica un fel de schimbare de noroc, insa nu exista nimic in stiinta astronomiei care sa sustina acest punct de vedere.

VIDEO:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.