Misiunea Alamo, cunoscuta si sub numele de Misiunea San Antonio de Valero, este o misiune spaniola ce dateaza din secolul 18, si se afla in orasul San Antonio din Texas, S.U.A. Aici a avut loc o batalie, in timpul Revolutiei din Texas, in care armata mexicana a asediat si a invins armata Americana in februarie-martie 1836. Misiunea Alamo a fost proiectul preotului franciscan Antonio de San Buenaventura y Olivares, care a vizitat prima oara orasul in 1709. La scurt timp dupa vizita, l-a convins pe viceregele din Noua Spanie, Don Balthasar Manuel de Valero, sa-i dea voie sa-si mute misiunea sa, numita San Francisco Solano, in regiunea din Texas.
Parintele Antonio a ales sa numeasca misiunea San Antonio de Valero, in cinstea Sfantului Anthony de Padua si a viceregelui, de Valero. Misiunea a fost inaugurata oficial pe data de 1 mai 1718, pe malurile paraului San Pedro. Misiunea cuprindea 70 de barbati, femei si copii, pe langa acestia fiind tinute si 2000 de oi, vite si cai. Pana in anul 1727, Misiunea Alamo ajuta in jur de 300 de indieni. Printre triburile care lucrau si traiau la misiune se aflau Jarame, Payaya, Zana, Apasii si Karankawa. Intre anii 1718 si 1731, s-au mai dezvoltat inca 5 misiuni in zona orasului San Antonio. Pe 9 martie 1731, sosirea a 56 imigranti din Insulele Canare a intarit prezenta spaniolilor la misiune. In acea perioada a fost ales primul primar al orasului si a fost fondat primul consiliu orasenesc.
Pe 8 mai 1744, a inceput constructia primei biserici din piatra la Misiunea Alamo, insa aceasta este distrusa intr-un incendiu, iar constructia sa nu mai este reluata. In 1756, s-a inceput constructia unei noi biserici din piatra.
In 1724 un uragan a distrus mare parte din structura pe doua nivele in care se aflau capela si camerele preotilor. Dupa aceasta, parintele Olivares a mutat misiunea in locatia in care poate fi vazuta si astazi. Constructia si transformarea misiunii a continuat si in urmatorii 40 de ani, pana in 1962, cand biserica a fost distrusa. Nu a fost construita o alta biserica. Incepand cu anul 1770, misiunea intrase in declin. Multi indieni considerau ca viata impusa de preoti, care consta in rugaciuni, munca si antrenamente, era prea dificila, astfel ei plecau de-acolo, unii dintre ei mutandu-se la alte misiuni. Desi preotul misiunii botezase peste 1500 de indieni si casatorise peste 300 de cupluri acolo, visul sau de a-i converti pe indieni la crestinism era ceva imposibil de realizat.
Pe 12 aprilie 1793, Guvernul spaniol a secularizat Misiunea Alamo, impreuna cu celelalte 5 misiuni din zona. Pamanturile lor au fost distribuite Bisericii Catolice si indienilor ramasi in zona. Numele Misiunii San Antonio a fost schimbat in Pueblo Valero. In 1812, biserica misiunii a fost inchisa, iar manastirea a fost transformata in spital.
Din 1803 pana in 1825, misiunea a fost ocupata de o unitate a cavalerie spaniole, care numara 100 de oameni. In 1827, Guvernatorul Rafael Gonzalez si-a dat permisiunea ca pietrele folosite la constructia misiunii sa fie vandute pentru a strange mai multi bani pentru trezoreria statului. Insa viitorul presedinte al Mexicului, Anastacio Bustamante, a intervenit si a oprit planul de demontare al misiunii. Misiunea Alamo a avut un rol foarte important in Revolutia din Texas, dintre anii 1835-1836.
Dupa asediul de 13 zile din partea mexicanilor, generalul Juan Andrade a fost lasat la comanda misiunii in fruntea a 1000 de oameni. Pe 19 mai 1836, i s-a ordonat sa se retraga din fortareata, sa strice turnul si sa demoleze reparatiile facute misiunii. Toate zidurile au fost daramate, iar cladirilor li s-a dat foc. Dupa ce majoritatea garnizoanei a plecat, in urma lor au ramas locotenentul Francisco Castanada si 18 soldati, a caror datorie era sa aiba grija de cei raniti. In ianuarie 1839, cavaleria texana a folosit misiunea pentru a-i alunga pe indienii Cherokee din Texas.
Dupa ce Statele Unite ale Americii au obtinut statul Texas, in 1845, armata americana a fost de acord sa inchirieze misiunea de la Biserica Catolica, cu 150 de dolari pe luna. Armata a inceput sa repare misiunea, iar pana in 1850, a fost adaugat ornamentul in forma de clopot de deasupra peretelui vestic al fatadei. Dupa incheierea Razboiului Civil, in 1865, armata americana s-a mutat inapoi in misiune, iar cand Fortul Sam Houston a fost terminat in 1879, armata a parasit Misiunea Alamo pentru totdeauna.
Incepand cu anul 1890, Adina de Zavala (nepoata primului vicepresedinte al Guvernului provizoriu al statului Texas) si Clara Driscoll, au incercat sa conserve intacta misiunea San Antonio impreuna cu celelalte 5 misiuni din zona, intrucat investitorii doreau sa darame misiunile si sa construisca un hotel. In 1905, intreaga proprietate Alamo a fost predata Asociatiei Fiicelor Republicii Texas, care si astazi detin controlul asupra sa. Aceasta misiunea a fost declarata Monument Istoric National pe 19 decembrie 1960.