Toata lumea invata la scoala ca numarul π (pi) are valoarea 3,14, ca reprezinta raportul dintre circumferinta si diametrul cercului, ca este o constanta care se foloseste in diferite formule matematice, in fizica, inginerie, dar nimeni sau foarte putini stiu cata pasiune si cate controverse a starnit, de-a lungul timpului, acest numar.

Denumirea ii vine de la litera greceasca π, prima litera din cuvantul “περίμετρος”, care inseamna “perimetru”. Daca intrebi un elev, care numar este mai mare, 3,14 sau 22/7, probabil ca ar raspunde, ca oricare dintre cei care nu au cunostinte aprofundate in domeniul matematicii, ca sunt egale, deoarece ambele reprezinta valoarea lui π. De fapt, nici unul nu este π, 3,14 fiind mai mic decat π, iar 22/7 este egal cu 3.1428571…, adica este mai mare decat 3.14.

numarul pi

Atunci ce este numarul π (pi)? Un raspuns simplu ar fi ca este un numar irational (nu se poate exprima ca raport intre doua numere intregi), cu un numar infinit de zecimale (deci nu poate fi scris sub forma de fractie zecimala periodica). Oamenii de stiinta calculeaza in continuare zecimalele numarului π (pi). In anii ’50, cand au devenit accesibile calculatoarele electronice, timp de 70 de ore, un computer a calculat 2037 de zecimale. Un japonez specialist in computere, in 1988, a gasit 201 326 000 zecimale ale lui π.

Numarul π (pi) nu este insa o descoperire a epocii moderne. In Biblie se face referire la acest numar, in legatura cu macheta unui bazin din fonta, construit pentru regele Solomon, pentru ritualurile de purificare, de catre Hiram din Tyre. Babilonienii il calculasera cu o valoare de 3,125, iar chinezii si grecii din antichitate l-au calculat folosindu-se de un poligon regulat, cu un numar de laturi care sa-l faca apropiat de forma cercului, perimetrul poligonului calculandu-se usor, cu valoarea distantei de la centru la una dintre laturi.

Inca din secolul al V-lea d.Hr., chinezii stiau ca numarul π (pi) are o valoare cuprinsa intre 3,1415906 si 3,14152927. In secolul al XVI –lea, Ludolph din Koln a calculat 32 de zecimale, care sunt inscriptionate pe mormantul sau. Alti matematicieni, vreme de secole, s-au straduit sa aproximeze cat mai corect acest numar. Matematicianul William Shanks, incepand cu 1846, a muncit timp de sapte ani ca sa gaseasca 707 zecimale.

Prajitura pentru Ziua Numarului PI, Foto: craftyanddevious.wordpress.com
Prajitura pentru Ziua Numarului PI, Foto: craftyanddevious.wordpress.com

Daca pentru un om de stiinta, interesul pentru numarul π (pi) este cat se poate de justificat, este uimitor cata fascinatie a starnit aceasta constanta matematica pentru ceilalti oameni. In mediile universitare engleze, se sarbatoreste ziua numarului π (pi), pe data de 14 martie (adica luna a treia, ziua 14 -3/14). Multi sustin ca este un numar sacru si l-au identificat si in proportiile piramidelor. Carl Sagan, astrofizician american, initiator al programului SETI, de cautare a inteligentei extraterestre, in romanul sau, “Contact”, care a fost si ecranizat, sugereaza ca numarul π (pi) contine un mesaj cifrat din partea divinitatii. Altii au calculat ca suma primelor 144 zecimale este 666.

Citește și:  Pluta - vehicul pentru celebra expeditie Kon-Tiki

Regizorul si scenaristul american Darren Aronofsky a realizat un lung-metraj cu titlul “Pi”, un “thriller matematic” despre descoperirea “secventei perfecte”, punand in relatie numarul π (pi) cu evolutia pietei bursiere de pe Wall Street. In 2005, o compozitoare – Kate Bush – a scos un album (“Aerial”), care contine o compozitie “π”, ale carei cuvinte sunt reprezentate de 81 de zecimale ale acestui numar. Pentru multe persoane, memorarea a cat mai multe zecimale a devenit o adevarata obsesie.

In 2004, pe 14 martie (3/14), un tanar autist, la Oxford, a “recitat”, in 5 ore, 9 minute si 24 de secunde, 22 514 zecimale. Un inginer japonez a reusit si el sa spuna pe de rost 100 000 de zecimale, in 16 ore, dar recordul recunoscut de Guinness Book este de 67 890 de zecimale spuse pe dinafara, de un chinez, Lou Chao. In 2009, un neurochirurg ucrainean a afirmat ca a memorat 30 de milioane de zecimale ale lui π (scrise in 20 de volume) si ca le poate spune si selectate aleatoriu.

numarul pii

S-a constatat ca exista un codaj π si in alfabet. Daca se scriu literele alfabetului, cu majuscule, pe circumferinta unui cerc, in sensul acelor de ceasornic, si se bifeaza cele care sunt simetrice vertical (de exemplu, A,H, I,M), cele care raman se grupeaza cate 3,1,4,1,6. In traditiile ezoterice iudaice, ale Kabalei (Kabbalah), se considera ca Dumnezeu s-a folosit de π (cifra perfectiunii), pentru a crea lumea. Mai mult, versetul 3.14 din Geneza este cel in care Yahve a blestemat sarpele.

Nenumarate alte aspecte ale realitatii se raporteaza la numarul π (pi) – structura ADN-ului, diviziunea celulara, “crop circle” (uriasele forme geometrice din lanuri, cu origine atat de misterioasa) etc. – miliarde de informatii care se extind la infinit.

Asadar, π ≈ 3,14159265358979323846264338327950288419716939937510… si aventura continua.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.