Un ținut pitoresc în Scoția, regiunea în care se află oraşul Dumbarton este azi cunoscută pentru misterul care a uimit și îngrijorat iubitorii de animale din toată lumea: câinii care aparent s-au sinucis, sărind de pe podul Overtoun. Aceste morți stranii au fost studiate de diverși profesioniști și deși s-a găsit într-un final o posibilă explicație, aceasta nu este acceptată unanim.

Cazurile din Dumbarton au născut o întrebare interesantă: sunt câinii capabili să comită cu intenție suicid? Pot ei hotărî să își curme viața? Proprietarii săracelor animale au declarat că nu depistaseră nici un indiciu de comportament anormal înaintea sinuciderii. Ei nu își maltratau câinii și nu aveau nici o explicație pentru aparenta dorință de a muri a animalelor. Deși este cunoscut faptul că și câinii pot avea simptome de depresie, intenția de a își curma viața era crezută ca fiind specific umană.

Misterul podului Overtoun

Overtoun1

În jumătatea a doua a secolului XX, pe parcursul a 50 de ani, măcar 50 de câini s-au sinucis sărind de pe podul Overtoun. Podul a fost construit în anul 1895 de un lord. Legendele spun că regiunea este spațiu mistic, spațiu unde pământul și cerurile se întrepătrund, unde lumea noastră interacționează cu cealaltă lume. Aceste mituri au dus la concluzia că animalele, cu simțurile lor dezvoltate, au perceput o energie supranaturală care le-a luat mințile. Unii spun că podul este bântuit, iar câinii simt acest lucru.

Cert este că din anii 50 și până în 2000 mulți câini au sărit podul în apele aflate la o distanță de 15 metri. Ceea ce adâncește misterul este constatarea că animalele au sărit în aceeași porțiune a podului, de pe partea dreaptă dinspre capătul podului.

Un alt fapt straniu este cel că animalele erau toate rase de câini cu bot lung, precum collie, labradori și alți câini de vânătoare (care au un miros extrem de fin). Nici un câine nu s-a comportat ciudat înainte de a se sinucide, nici unul nu a manifestat semne de nervozitate sau frică până ce nu ajungea în zona mortală, sărind brusc în jos peste parapet. Doar puțini au supraviețuit; un supraviețuitor dus înapoi pe pod a atentat să sară încă o dată.

De ce se sinucid câinii pe podul Overtoun?

Locuitorii tind să creadă că podul este bântuit sau în orice caz că este un spațiu cu energii supranaturale. La această ipoteză se adaugă cazul straniu al unui bărbat care și-a aruncat de pe pod bebelușul în 1994. Bărbatul, care apoi a încercat să se sinucidă și el sărind, a spus că fiul lui era anticristul. O profesionistă în paranormal și spiritism și-a adus câinele pe pod, însă nu a simțit nici un fel de energie supranaturală. Câinele ei nu a sărit, deși s-a îndreptat spre marginea din dreapta, acolo unde au avut loc morțile.

Experți în comportamentul animalelor au încercat să ofere explicații raționale, materialiste. Unii au declarat că, într-adevăr, câinii pot fi depresivi. S-a explicat faptul că un câine, fiind extrem de perceptiv, poate suferi de depresie și poate avea tentative suicidale prin transfer. Mai exact, depresia și gândurile proprietarului îl influențează pe animal. Însă proprietarii câinilor nu au declarat că erau depresivi, cu atât mai puţin că se gândeau la sfârșitul vieții.

Alți experți în animale au pus problema altfel: ceva la nivelul simțurilor (văz, auz, miros) le influențează pe animale să sară peste podul Overtoun. Văzul a fost rapid exclus, iar în ceea ce privește auzul nu au fost descoperite sunete de joasă frecvență pe care doar câinii le-ar putea auzi. Așadar a rămas ca posibilă explicație mirosul. Un expert a observat că sub pod locuiau șoareci și nurci. A descoperit apoi că rasele cu bot lung sunt atrase și stimulate de mirosul secretat de glandele de nurcă. Așadar, câinii simţeau mirosul din josul podului și, incapabili să vadă de unde provenea, săreau jos suprastimulați.

O explicație rațională, care însă nu satisface pe mulți. De ce câinii săreau din același loc de pe pod? De ce nu percepeau și din alte părți ale podului mirosul de nurcă? Câinii nu dădeau nici un fel de semn până ajungeau în acel spațiu. În plus, locuitorii spun că nu există nurci în zonă și că niciodată câinii lor nu au manifestat un interes atât de intens, care să ducă la o săritură mortală, pentru nici un animal.

Oricum ar fi, proprietarii de câini evită să treacă podul Overtoun, chiar și după ce autoritățile au construit pereți înalți pe margini, care să stopeze săriturile animalelor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.