Deci, o stea a ajuns la varsta mijlocie prin fuzionarea hidrogenului in heliu. Apoi ce se intampla? Odata ce o stea a ramas fara hidrogen pe care sa-l poata transforma in heliu, aceasta poate merge pe un anumit drum. In continuare vom afla mai multe despre moartea stelelor, sau ma bine zis despre feluritele moduri in care o stea isi poate incheia ciclul vietii.
Daca steaua are 0,5 mase solare (jumatate din masa soarelui nostru), atunci presiunea de degenerare a electronilor va impiedica prabusirea acesteia in ea insasi. Datorita varstei universului, oamenii de stiinta pot folosi doar modele pe computer pentru a prezice ce se va intampla cu o astfel de stea. Odata ce si-a incheiat faza activa (fuzionarea hidrogenului in heliu), aceasta devine o pitica alba. Daca nucleul stelei mai este totusi inconjurat de cateva straturi de hidrogen, acestea continua sa fuzioneze, iar steaua se extinde si devine o giganta rosie.

Stea Giganta Rosie, Foto: sepetjian.wordpress.com
Stea Giganta Rosie, Foto: sepetjian.wordpress.com

O giganta rosie este o stea care se afla in procesul de fuzionare a heliului pentru a forma carbon si oxigen. Daca nu exista suficienta energie pentru a face acest lucru, invelisul exterior al stelei va fi aruncat, iar in urma sa va ramane doar un nucleu inert de oxigen si carbon. Daca exista suficienta energie atunci cand invelisul exterior este expulzat, se poate forma o nebuloasa.

Citește și:  Cum este alcătuit soarele și de ce avem nevoie de acest astru

Daca aceasta stea (pitica alba) se afla intr-un sistem binar, ea poate deveni o supernova de tip Ia, insa acest lucru este foarte rar. In schimb, se crede ca o pitica alba se va raci in cele din urma si va deveni o pitica neagra – acestea exista doar teoretic, pentru ca universul este prea tanar pentru ca o pitica alba sa se fi putut transforma intr-o pitica neagra pana acum.

Daca o stea care a ajuns la sfarsitul fazei sale de productivitate se afla sub limita Chandrasekhar (1,4 mase solare), aceasta va deveni o pitica alba, iar daca se afla deasupra acestei limite, va deveni o stea neutronica. Daca o stea este mai mare de 5 mase solare, cand fuzionarea hidrogenului inceteaza, aceasta va deveni o supernova, iar restul materialului se va condensa intr-o gaura neagra.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.