Principatul Monaco, cunoscut cu numele de Munegu în dialectul local, este a doua cea mai mică țară din lume. Ea este situată între Marea Mediterană și Franța, pe Riviera franceză sau Coasta de Azur.
Istoria Principatului Monaco este strâns legată de cea a familiei Grimaldi, care conduce destinele acestui Principat de peste șapte secole. Prinții de Monaco au avut o autoritate absolută până la adoptarea primei Constituții de către prințul Albert I. În anul 1962, Prințul Rainer al III – lea a proclamat o nouă Constituție și care a redus considerabil autoritatea suveranilor de Monaco.
Capitala sa, Monaco, dispune de o multitudine de „oferte” turistice enumerându-se catedrala „Monaco” ce a fost construită în anul 1875 și se află pe locul unei biserici din secolul al XIII-lea. Este o biserică romano-bizantină dedicata Sf. Nicolae. Palatul Prințului, reședința familiei Grimaldi, deține elemente specifice fiecărui secol, începând cu anul 1000. Are un mobilier superb, tablouri și fresce și este deschis publicului numai cand prințul este plecat. Însă schimbarea gărzii din fața palatului oferă un spectacol zilnic.
Muzeul oceanografic este o atracție globală. Muzeul cuprinde colecții de speciil din fauna marină, creaturi marine, modele de nave, ambarcațiuni și articole realizate din produse naturale ale mării. Muzeul a fost construit în anul 1910, la inițiativa Prințului Albert I.
De asemenea, clădirea operei „Monaco Opera Garnier” sau Salle care a fost construită de celebrul arhitect Charles Garnier se adaugă ofertelor culturale. Sala din Opera este decorată în roșu, foițele de aur ajutând la completarea tabloului arhitectural de interior, la care se adaugă frescele și sculpturile. Portul din Monaco este cel mai vechi obiectiv turistic din zonă, principalul motiv pentru care Monaco a fost zonă comercială importantă încă din primele secole. De-a lungul timpului, portul a fost ocupat de diferite națiuni precum grecii, apoi romanii. Datorită acestui fapt, majoritatea populației prezente posedă spiritul latin. În prezent, portul din Monaco servește la ancorarea iahturilor de lux a celor mai bogați oameni de afaceri din lume.
Portul din Fontville găzduit de Monaco a fost construit datorită faptului că, în Portul Hercule, din Orașul Vechi soseau un număr mare de ambarcațiuni. Rolul construcției a fost de fluidizare a traficului. Portul se află în prelungirea unei roci și este format din două secțiuni: una în care ancorează vasele de croazieră sau cele care transportă marfă, iar cealaltă stă la dispoziția ambarcațiunilor de agrement. Dacă turiștii doresc să se plimbe în largul Mării Mediterane, Portul Fontville este locul perfect de plecare.
Grădina Exotică din Monaco este un paradis terestru al florei. Aici sunt prezentate specii unice de cactuși, cu forme deosebite. Cactușii care ajung ușor la dimensiuni de patru metri au rădăcinile adânc înfipte în stânci. Astfel privitorul este indus în eroare identificând rădăcinile su stâncile. O secțiune a Grădinii Exotice este Grădina Japoneză. Aici sunt îmbinate inedit culorile florilor. Grădina Exotică este amplasată în zona Monghetti, o zonă cu relief calcaros și abrupt.
Chiar dacă este cea mai mică țară din lume, Monaco are suficiente „argumente” turistice pentru a-și seduce oaspeții și a-i pune să promită o a doua vizită.