Monetaria din Perth, Australia, este o fabrica emblematica de monede si lingouri pentru perioada in care Australia de Vest inca era o colonie britanica. La aceste vremuri, sovereignii de aur si jumatatile de sovereign, cele care erau cele mai valoroase monede din circulatia de uz comun, se faceau la Monetaria Regala din Londra, iar aurul folosit la realizarea acestor monede provenea si din Australia de Vest. Drept urmare, s-a decis infiintarea unei filiale locale a monetariei chiar in Perth, unde se dorea prelucrarea materialului local si, ulterior, transformarea acestuia, a aurului, in monede. Deschisa in anul 1889, Monetaria din Perth a fabricat peste 106 milioane de sovereigni de aur si aproximativ 735.000 de jumatati de sovereign.

Aceasta filiala locala din Perth, Australia, a Monetariei Regale din Londra a functionat pana cand aceste monede au fost retrase din circulatie, in anul 1931. La noua ani dupa ce monetaria din Australia a fost inchisa, s-a hotarat redeschiderea ei in vederea producerii de monede australiene din cupru si argint. A fost nevoie, la acele timpuri, ca monetaria sa se adapteze noului sistem monetar zecimal ce fusese introdus in anul 1966. In sfarsit, Monetaria din Perth a functionat cu acest statut pana in anul 1973, cand productia s-a oprit. Ceea ce este cu adevarat interesant este faptul ca, desi fosta filiala locala, monetaria a ramas in proprietatea Angliei pana in anul 1970, moment in care a fost preluata de catre guvernul Australiei de Vest.

In prezent, Monetaria din Perth se afla in administratia Corporatiei Aurului din Australia si fabrica monede de aur de o calitate excelenta. Mai mult, aici se produc si monede de argint si platina, seturi complete pentru investitori si, bineinteles, colectionari. Cel care a pus piatra de fundatie a fost sir John Forest, primul prim-ministru al Australiei de Vest, iar edificiul a fost deschis in anul 1899. Cladirea a fost construita pe baza unui proiect neoromanic, realizat de George Temple Pool, cel care, de altminteri, a fost si arhitectiul care a lucrat la alte cladiri superbe din Perth. Monetaria din Perth are un turn central cu trei etaje si cu aripi care, la randul lor, mai au doua etaje ce sunt legate prin colonade de o frumusete desavarsita, cu balcoanele dispuse chiar deasupra.

Ceea ce ar putea impresiona la fatada cladiri ar fi culoarea galbuie a calcarului peretilor, imagine intregita de un acoperis din tigle rosii. Acest loc este insa important si din punct de vedere turistic, nu doar istoric, monetaria gazduind si un muzeu cu monede, lingouri si pepite, precum si o frumoasa expozitie dedicata mineritului si mestesugului aurului. Mai mult, vizitatorii au sansa sa vada aici cum, o data pe ora, curge in topitorie un „izvor” de aur lichid. Dar de departe cel mai interesant detaliu referitor la acest muzeu este legat de faptul ca aici se afla cea mai mare colectie de lingouri de aur din lume, unele avand forme cu totul si cu totul bizare. De curand, la inceputul noului mileniu, chiar langa Monetaria din Perth, avea sa se deschida o noua fabrica.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.