Monte Alban langa Oaxaca este una din cele mai mari locatii arheologice precolumbiene din Mexic. Aceasta se afla la 9 kilometri spre vest de orasul Oaxaca, intre Tlacolula si Etla si Vaile Zimatlan si Ocotlan. Centrul ceremonial din Monte Alban se afla in varful unui munte singuratic, in mijlocul Vailor Centrale din Oaxaca. Se pare ca aceasta locatie strategica unde se aflau elita politica, religioasa si militara, oferea o aparare mai buna a orasului, in caz ca acesta ar fi fost atacat. Populatia de rand traia pe versantii muntelui.
Monte Alban, de langa Oaxaca, este cultura cu cea mai lunga perioada continua de ocupatie, mai lunga decat oricare alt oras antic din Mexic. Fiind un centru urban sofisticat, constructia sa a inceput probabil de timpuriu, fiind unul din cele mai vechi orase precolumbiene. Acesta a fost fondat initial de catre civilizatia Zapoteca, in perioada preclasica tarzie. Intre anii 300 i.Hr. si 0 d.Hr., in Monte Alban se aflau in jur de 17 000 de locuitori, ceea ce il facea cel mai mare oras din zona. In aceasta perioada, civilizatia Zapoteca a construit noua capitala, care mai tarziu a fost dezvoltata si mai mult si a fost numita pe rand “Monte Alban II” (0 d.Hr.- 300 d.Hr.), “Monte Alban III” (300 d.Hr.- 600 d.Hr.), “Monte Alban IV” (600 d.Hr.- 900 d.Hr.) si “Monte Alban V” (900 d.Hr.- 1521 d.Hr.).
Aceasta civilizatie a fost cel mai bine dezvoltata in perioada clasica timpurie cuprinsa intre anii 100 d.Hr. si 600 d.Hr. Atunci au fost construite unele din cele mai faimoase structuri si piete, care au transformat orasul in centrul religios si economic al Imperiului. Tot de aceasta perioada apartin si dovezile gasite de arheologi care leaga aceasta civilizatie de cultura Teotihuacan.
Un exemplu in acest sens consta in stilul arhitectural si stelele, care erau proprietatea casatoriilor de rang inalt si a legaturilor comerciale. La fel ca multe alte metropole Mesoamericane, aceasta locatie arheologica a fost unul din orasele cu o populatie multietnica. In timpul dezvoltarii sale, orasul a mentinut relatii puternice si stranse cu alte civilizatii importante din Mesoamerica, in special cu civilizatia din Teotihuacan.
Incepand cu anul 600 d.Hr. Monte Alban si-a inceput declinul, incet dar sigur. Desi motivul declinului nu este foarte clar, la fel ca si in cazul multor altor culturi, acest declin a fost similar cu al culturii Teotihuacane. Cele mai plauzibile motive sunt: boala, ridicarea altor civilizatii si orase, lupte politice, schimbarile climatice, agricultura in exces, migratiile, etc. Cand au sosit spaniolii si au inceput cuceririle in zona, Monte Alban langa Oaxaca nu era nici abandonat si nici uitat.
In jurul anului 800 d.Hr. in regiunea a existat o influenta din partea civilizatiei Mixteca. Acestia au ocupat orasul, insa nu si zona principala din Monte Alban, unde au tinut ceremonii religioase si au construit morminte mixtece. Locatia arheologica nu este mentionata in cronicile paniolilor, deci este foarte probabil ca existenta sa nu fi fost cunoscuta pana in perioada coloniala, incepand cu secolul al 19-lea. La jumatatea secolului al 20-lea, arheologul Alfonso Caso a descoperit Tumba 7, unde se afla cel mai mare depozit de aur Mesoamerican lucrat, gasit vreodata.
In Monte Alban de langa Oaxaca clima este calda cu ploi moderate. Raul Atoyac este cel care oferea sursa de apa necesara pentru agricultura, care in acest oras era activitatea principala a locuitorilor. Morfologia zonei unde se afla Monte Alban a fost adaptata pentru a putea satisface cerintele populatiei si pentru a putea realiza constructiile. De exemplu, Piata Principala, care masoara 300 pe 200 de metri, a fost transformata intr-o platforma pe care au fost construite cladirile orasului, de asemenea versantii muntilor au fost modificati in asa fel incat locuitorii sa-si poata construi locuinte si sa poata practica agricultura.
In partile de nord si sud, Piata Principala este delimitata de niste platforme uriase la care se poate ajunge pe niste scari monumentale. In partile de est si de vest, Piata Principala este delimitata de niste platforme mai mici, pe care se aflau temple si resedintele locuitorilor de vaza.
In Monte Alban se mai gasesc numeroase monumente din piatra frumos sculptate. Cele mai vechi dintre aceste monumente sunt “Danzantes” care reprezinta barbati aflati in pozitii contorsionate si sucite, unora dintre ei lipsindu-le organele genitale. Acestia sunt prizonieri de razboi, care fusesera torturati si mutilati, unii dintre ei fiind si identificati dupa nume. S-au gasit in jur de 300 de asemenea statui numite “Danzantes”, iar cele care au fost conservate cel mai bine pot fi vazute astazi la muzeul din Monte Alban.
Multe din artefactele gasite la Monte Alban pot fi vazute la Muzeul National de Antropologie din orasul Mexic sau la Muzeul Regional din Oaxaca. In Muzeul Regional din Oaxaca vizitatorii pot gasi multe din obiectele gasite in 1932 la Tomba 7, de catre arheologul Alfonso Caso.