Monte Carlo e o destinație extravagantă, opulentă și costisitoare, vizitatorii găsind acolo un mix turistic deosebit de spectaculos și atrăgător. Micul Principat Monaco – incluzând Monte Carlo – e o expresie a luxului, a jocurilor de noroc și a vacanțelor scumpe, dar e și o destinație romantică și un loc cu peisaje absolut fabuloase, care-ți taie respirația.
O călătorie la Monaco, chiar de scurtă durată, fiind de-ajuns și o singură zi pentru a te simți pătruns de spiritul locului, te transpune într-o lume de poveste. Cu prinți, prințese, povești de iubire fulminante, mașini de lux cu mulți cai putere, bancheri, celebrități și alte atribute ale lumii bogate. Dincolo de costurile mari ale vieții la Monte Carlo, sunt câteva lucruri gratuite pe care le poți face ca turist dacă ajungi prin zonă și exploatarea la pas a micului stat e cel mai accesibil și potrivit.
Principatul Monaco
Principatul Monaco, situat pe Coasta de Azur, format dintr-o plajă lungă străjuită de dealuri stâncoase, este al doilea cel mai mic stat, după Vatican, și în același timp este cea mai dens populată țară din lume. Administrativ, statul Monaco este împărțit în patru zone – Monaco Ville, orașul vechi cu străduțe înguste și cochete, La Condamine, partea nord-vestică care cuprinde și zona portuară, Monte Carlo, zona cea mai mediatizată, turistică și rezidențială și Fontvieille, o zonă recent dezvoltată, luxoasă și exclusivistă.
Monarhia principatului aparține de mai bine de șapte sute de ani Casei Regale Grimaldi, Albert al II-lea de Monaco, fiul al Prințesei Grace, fiind, în prezent, conducătorul statului. Principatul Monaco nu are o armată a lui, ci doar o flotă navală de coastă, însă siguranța națională este asigurată de Franța și Statele Unite ale Americii. Poliția statului Monaco numără aproximativ 300 de persoane și este cea mai numeroasă din lume, raportată la numărul populației, Monaco fiind un stat cu o siguranță națională la nivel înalt.
Un aspect interesant al acestui stat e faptul că localnicii sunt minoritari în propria țară. Doar un procent de 16% din populație este reprezentat de monegaști. Fenomenul este explicabil în ideea în care statul este considerat un paradis al taxelor, nefiind impuse impozite persoanelor fizice, fapt care a atras după sine stabilirea în micul principat a unui număr considerabil de oameni bogați, miliardari care obțin venituri din activități desfășurate în alte țări, însă au aici cel puțin o proprietate. Se zice că Monte Carlo e o destinație pe care nu o ratează nicio mare celebritate a lumii.
Monte Carlo, deși confuzia este extrem de frecventă, nu e capitala micului stat (aceasta este Monaco), ci zona cea mai populară a acestuia, recunoscută pentru clădirile moderne, impozante, pentru celebrul Cazinou de la Monte Carlo, pentru cursele de Formula 1. Raliul Grand Prix Monaco este singura cursă care se ține pe străzile unui oraș și are loc în Monte Carlo din 1911, fiind spectaculos datorită străzilor înguste, curbelor strânse și tunelului celebru care a creat, de multe ori, probleme piloților.
Cu toate că este o țară extrem de scumpă, Principatul Monaco este ușor de vizitat, fiind accesibilă din orice zonă a Coastei de Azur. Se ajunge ușor cu autobuzul de la Nice, așa cum am făcut și eu, cândva, într-o zi de vară, când mi-am lăsat pașii și privirile să hoinărească o zi întreagă pe străzile acestei bijuterii a Europei.
La Palatul Regal, aflat pe coama unui deal, am ajuns la pas, parcurgând străduțele cochete și aleile luxuriante ale grădinii regale. Vizita în interiorul Palatului se face contra unei taxe, însă acesta poate fi admirat de la exterior, se poate urmări schimbarea gărzilor care are loc în fiecare zi la ora 12, iar aleile grădinii îi poartă pe vizitatori în locuri care oferă priveliști spectaculoase ale principatului, ale portului sau cartierelor elegante. Palatul Regal e reședința conducătorului statului, fapt care impune o anumită decență, păstrare a liniștii, lucruri firești, de altfel.
La baza grădinilor regale se află și Catedrala de Monaco care adăpostește mormântul prințesei de suflet a principatului, Grace Kelly – Prințesa Grace și a consortului acesteia, Prințul Rainier. Catedrala princiară deține o impresionantă orgă cu patru claviaturi, fapt care contribuie semnificativ la calitatea și spectaculozitatea concertelor organizate.
Muzeul de Oceanografie este unul dintre cele mai cunoscute atracții turistice ale statului Monaco, fiind considerat unul dintre cele mai frumoase acvarii din Europa. Clădirea în care se află muzeul este situată pe o stâncă care iese din mare și se înalță aproximativ 85 m deasupra nivelului mării.
Cazinoul din Monte Carlo, construit în 1863, este renumit atât pentru clădirea de-o frumusețe impresionantă care-l găzduiește, cât și pentru jocurile de noroc unde se pun la bătaie sute de mii de euro zilnic. Interesant e faptul că accesul la cazinou nu-l au decât cei care nu locuiesc în Monte Carlo. Oglinda Cerului străjuiește intrarea în cazinou, reflectând mereu frumusețea absolută a văzduhului în continuă competență cu apele azurii ale Mării Mediterane.
Grădinile Exotice care adăpostesc mii de specii de plante oferă un exemplu al bunului gust și al eleganței, fiind un spectacol de maiestuoasă împletire a naturii cu arta umană. Decorurile sunt luxuriante, atenția la detalii, peisajul magnific de munte îmbrățișat de mare, toate poartă amprenta aerului elegant al locului.
Portul cu ambarcațiunile somptuoase, Aleea Campionilor, Grădina Japoneză, Parcul Fontvieille, Cărarea Sculptată, Muzeul Naval sunt alte câteva locuri pe care ați putea să doriți să le vizitați într-o călătorie la Monte Carlo. Sau ați putea, pur și simplu, să vă lăsați purtați de aerul luxuriant care plutește acolo, să hoinăriți pe străzile micului stat, studiind un stil de viață sau pur și simplu admirând priveliștile frumoase întâlnite la fiecare pas, fără nevoia de marcare a obiectivelor turistice într-un registru personal.
Ceea ce vinde cel mai mult Principatul Monaco este iluzia unei vieți luxuriante, fără griji și probleme, o viață boemă și senină, presărată la fiecare pas cu flori și obiecte scumpe. Iluzia iubirilor de poveste, a visurilor împlinite. Pentru a observa, neapărat detașat, o astfel de lume pe care o poți admira, dar nu atinge (desigur, nu e valabil pentru toată lumea), așa, ca un spectator care asistă la un spectacol, dar nu face parte din el, o vizită la Monaco e un lucru care trebuie bifat pe lista unui călător. Și-apoi, de mers mai departe și de descoperit alte frumuseți fermecătoare ale lumii.