L-am văzut în vara lui 2012, în drum spre celebrele mănăstiri de la Meteore. Ce-i drept, la câtă artă şi cinematografie a inspirat bătălia de la Termopile, ne aşteptam la un monument un pic altfel. Poate un parc împrejmuit, în genul celui realizat de turci în Canakkale, în jurul vestigiilor cetăţii Troia. Nici gând. Grecii s-au mulţumit să aşeze pe marginea drumului un panou explicativ şi câteva statui, ce-i drept, frumoase, dar care nu prea inspiră măreţie, din cauza modului sărăcăcios în care au fost amplasate.

Defileul Termopile este situat la aproape 150 de kilometri distanţă de Atena şi aici a avut loc celebra bătălie care a impresionat întreaga omenire, prin forţa de sacrificiu dovedită de cei 300 de eroi spartani.

termopile1
Să rememorăm, pe scurt, povestea. Armata spartană, condusă de Leonidas, a avut de înfruntat armata copleşitoare, din punct de vedere numeric, a perşilor, conduşi de regele Xerxes.

Pe mine, aceste detalii mă duc tot timpul cu gândul la bătălia de la Posada – defileu îngust, micuţă, dar extrem de ambiţioasa armată română condusă de Basarab I şi enorma armată maghiară a lui Carol Robert de Anjou. Din fericire pentru noi, Basarab I nu şi-a condus oştenii la moarte sigură, ci la victorie clară, folosindu-se în mod strategic de existenţa defileului. Din nefericire, astăzi, noi nu suntem capabili să onorăm bătălia de la Posada nici măcar cu un monument cât de mic, întrucât am rătăcit locul pe hartă. Aşa că mai bine nu dăm cu pietre în greci pentru că au pus doar trei statui la Termopile. Ei măcar ţin minte locul!

Citește și:  Stonehenge - un simbol al alianței dintre oameni?

Dar să revin asupra poveştii. Armata lui Leonidas era depăşită numeric de armata persană. Totuşi, spartanii nu au dorit să se predea, ci au preferat să se sacrifice şi să moară, oferind flotei Atenei suficient timp să se mobilizeze pentru războiul cu perşii. Spartanii s-au luptat pe viaţă şi pe moarte pentru a încetini marşul perşilor spre oraşul Atena. Bătălia din trecătoarea numită Termopile a devenit legendară, întrucât 300 de spartani au ţinut piept unei armate de mii de perşi. Până şi regele Xerxes a fost impresionat de asemenea dovadă de vitejie, iar armata lui a suferit, până la urmă, o înfrângere morală la Termopile.

Monumentul constă într-o statuie din bronz a marelui Leonidas şi două statui secundare puse de o parte şi de alta a monumentului, reprezentând râul Eurotas, respectiv muntele Tayget. Pe soclul statuii lui Leonidas este înscris un mesaj provocator: „Vino şi ia-le!”, referindu-se la statuile din spate. Monumentul este marcat de numeroase scene de luptă.

termopile7
Leonidas este înfăţişat în poziţie triumfătoare, cu suliţa ridicată în aer şi cu scutul ţinut mai jos de umăr.
Statuia este cu adevărat impresionantă. A capturat spiritul spartan al sacrificiului de sine, al demnităţii, mândriei şi onoarei, toate puse pe altarul iubirii de patrie.

Mai mult de 20 de minute nu ai de ce să petreci la monumentul de la Termopile. Pe partea cealaltă a şoselei, se vede trecătoarea în care şi-au pierdut viaţa cei 300 de eroi spartani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.