Monumentul Eroilor din Brezoi, ridicat în 1924, stă mărturie a eroismului și sacrificiului suprem al celor care au luptat pentru România Mare în Primul Război Mondial. Amplasat lângă Primărie, acest monument simbolizează unitatea și forța națională, reflectând istoria bogată a orașului și a regiunii​.

martiri-mentionati-pe-monumentul-eroilor-din-brezoi-judetul-valcea.jpg

Brezoi, oraș situat în nordul județului Vâlcea, la confluența râurilor Lotru și Olt, este o vatră de istorie și tradiție. Dezvoltarea orașului a fost strâns legată de industria forestieră și de valorile comunității diverse, aducând bunăstare și prosperitate locuitorilor de diverse etnii și religii​.

obeliscul-de-pe-monumentul-eroilor-din-brezoi-judetul-valcea.jpg

Monumentul Eroilor, cu inscripțiile sale evocatoare, „ROMANIA MARE – AICI din cei 800.00 care m`au făcut” și „Priveste la cei de sus și ….fă ca Ei”, ne îndeamnă să reflectăm la sacrificiul celor căzuți pentru libertatea și unitatea țării noastre. O placă adăugată ulterior aduce omagiu și eroilor din cel de-Al Doilea Război Mondial, însă situată discret, pentru a nu umbri memoria celor din Marele Război.

monumentul-eroilor-din-brezoi-judetul-valcea-vazut-de-jos.jpg

Brezoiul este încărcat de legende și mistere, precum cele ale muntelui Foarfeca, unde haiducii ar fi ascuns comori neprețuite, păzite de un sarpe de bronz. Aceste povești, alături de istoria joagărelor de pe Lotru și a primelor fabrici de cherestea, îmbogățesc tapiseria culturală a orașului​.

Citește și:  Primăria Municipiului Cluj-Napoca: Obiective turistice Cluj

placuta-aflata-pe-monumentul-eroilor-din-brezoi-judetul-valcea.jpg

Aspecte unice ale naturii, cum ar fi floarea de colț ce se găsește la cea mai mică altitudine în țară în Valea Doabrei și formele sculpturale naturale precum Coltii Doabrei, adaugă un farmec aparte locului, invitând la explorare și contemplare.

monumentul-eroilor-din-brezoi-judetul-valcea-una-dintre-partile-laterale.jpg

Tradiții aproape uitate, precum „bătaia pestelui” de pe Lotru, reflectă un mod de viață armonios cu natura, acum schimbat radical de dezvoltarea hidroenergetică.

monumentul-eroilor-din-brezoi-judetul-valcea-vazut-din-lateral.jpg

La baza monumentului, o placă ne invită să privim spre cei de sus și să încercăm să facem ca ei, un mesaj profund de reflecție și inspirație pentru toți cei care îi vizitează. Monumentul nu este doar un loc de reculegere, ci și un punct de plecare pentru înțelegerea sacrificiului eroilor și a impactului lor asupra istoriei naționale.

partea-de-jos-de-la-monumentul-eroilor-din-brezoi-judetul-valcea.jpg

Campania „Monumentele Marelui Război”, la care Monumentul Eroilor din Brezoi a fost inclus, subliniază importanța păstrării memoriei colective și a respectului față de cei care au luptat pentru țara noastră. Inițiativa încurajează documentarea și promovarea acestor monumente, asigurându-se că eroismul nu va fi uitat.

imsgine-cu-monumentul-eroilor-din-brezoi-judetul-valcea.jpg
monumentul-eroilor-din-brezoi-judetul-valcea-vazut-de-la-distanta.jpg
monumentul-eroilor-din-brezoi-judetul-valcea.jpg

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.