Monumentul dedicat lui Acațiu Barcsay Ákos, dezvelit în 2011 în fața Palatului Administrativ din Deva, a devenit un subiect fierbinte de controversă, culminând cu demolarea sa în decembrie 2014. Acest gest a stârnit reacții diverse în rândul locuitorilor și a evidențiat complicațiile legale legate de instalarea statuii.

monumentul-lui-acatiu-barcsay-akos-din-deva-judetul-hunedoara.jpg

Acațiu Barcsay Ákos, cunoscut pentru rolul său ca Principe al Transilvaniei și influențele sale culturale și religioase, rămâne o figură notabilă în istoria zonei. Pe cheltuiala sa, a fost tipărită în Alba Iulia, în 1648, o nouă ediție a catehismului calvin, prima carte în limba română cu litere latine.

monumentul-lui-acatiu-barcsay-akos-din-deva-judetul-hunedoara-partea-de-sus.jpg

Demolarea monumentului a survenit după un proces legal inițiat de un cetățean devean, care a argumentat că statuia a fost ridicată fără respectarea tuturor procedurilor legale necesare. Această decizie a stârnit dezbateri ample în comunitate și a scos la iveală probleme administrative și de patrimoniu.

monumentul-lui-acatiu-barcsay-akos-din-deva-judetul-hunedoara-inscriptiile-de-la-baza.jpg

În pofida controverselor și a demolării sale, povestea lui Acațiu Barcsay și a monumentului său rămâne o parte importantă a istoriei Devei. Aceasta reflectă complexitatea memoriei culturale și istorice, precum și dilemele legate de reprezentarea figurilor istorice în spațiul public​.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.